Spectacolul incepe cu o lectura, la Teatrul Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-incepe-cu-o-lectura-la-teatrul-nottara/

Marţi, 3 decembrie, la ora 11.00, la sediul Teatrului „Nottara”, în cadrul unei conferinţe de presă, a avut loc lansarea proiectului „Spectacolul incepe cu o lectura”.

Un articol de Andrada Văsii|7 decembrie 2013

Marți, 3 decembrie, la ora 11.00, la sediul Teatrului „Nottara”, în cadrul unei conferinţe de presă, a avut loc lansarea proiectului „Spectacolul incepe cu o lectura”.

Spectacolul incepe cu o lectura va cuprinde, până la finalul stagiunii 2013-2014, trei serii a câte trei spectacole-lectură pe texte din dramaturgia cehă, mexicană și rusă, traduse pentru prima oară în România.

În plus, Teatrul „Nottara” a anunţat şi parteneriatul cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” prin care tineri regizori și actori vor colabora cu echipa Teatrului „Nottara”, nu doar pentru spectacolele-lectură, ci şi printr-o zi pe săptămână dedicată studenţilor.

La această întâlnire de inaugurare au luat parte Petr Zelenka, important dramaturg contemporan ceh, autorul unuia dintre textele prezentate, Mircea Dan Duță, traducătorul celor trei texte, René Kubášek, directorul Centrului Ceh din București, Mihai Lungeanu, unul dintre iniţiatorii acestui proiect şi Paul Chiribuţă, decanul Facultății de Teatru din cadrul UNATC „I.L. Caragiale”.

Întâlnirea a fost moderată de criticul de teatru, Marinela Țepuș, directorul Teatrului „Nottara” și de regizorul Alexandru Mâzgăreanu, coordonatorul proiectului de spectacole-lectură.

Spectacolul incepe cu o lectura

Afişul evenimentului Spectacolul incepe cu o lectura

Petr Zelenka a vorbit apoi despre dramaturgia cehă contemporană, despre textele româneşt jucate la Praga şi despre instituţiile ceheşti de cultură. Pe lângă promovarea tinerilor regizori şi actori pentru care implicarea în activitatea unui teatru profesionist înseamnă dezvoltarea capacităţilor personale.

Acest proiect îşi propune să promoveze dramaturgia contemporană cehească, în vederea apropierii de noul tip de public aflat în formare prin distribuirea a 150 de exemplare gratuite conţinând cele trei texte ceheşti la teatrele din ţară.

În acestă primă etapă, au putut fi vizionate spectacolele: „Poker Face” de Petr Kolecko (marţi, 03.12.a.c., ora 19.30), „Specii pe cale de dispariție” de Petr Zelenka (miercuri, 04.12.a.c., ora 12.00), „Joc de toamnă” de Marketa Blahova (joi, 05.12.a.c.), la sala „George Constantin”. Pentru aceste spectacole, intrarea este gratuită. Adela Bițică, Cristina Giurgea și Dragoș Mușoiu, masteranzi anul I și anul II, sunt tinerii regizori selectați să lucreze pe aceste texte.

Foto credit: Teatrul Nottara, proiectul Spectacolul incepe cu o lectura

13
/05
/17

Într-o zi de 13 mai se stingeau din viaţă Colea Răutu, unul dintre cei mai apreciaţi şi longevivi actori români, și actorul american Gary Cooper. Tot într-o zi de 13 mai se nășteau Elvira Godeanu, Ludovic Spiess, Dinu Manolache, Oana Sârbu, Harvey Keitel, Stevie Wonder, Johnny Logan și Robert Pattinson.

13
/05
/17

Aclamatul realizator Guy Ritchie își imprimă stilul dinamic noului film de aventură și acțiune „King Arthur: Legenda Sabiei”, care vine în întâmpinarea fanilor din România de vineri, 12 mai, când  va putea fi vizionat în avanpremieră pe durata întregului weekend, pe marile ecrane din toată ţara.

12
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Într-un  top al celor mai atipice filme româneşti recente, „Ultima zi”, noul lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, ar câştiga  premiul pentru cea mai bizară atmosferă. Promovat prin formularea de „thriller comic”, „Ultima zi” este o îndrăzneaţă parabolă apocaliptică minimalistă, în care umorul negru şi absurdul degenerează în tragic.

11
/05
/17

Profitând de lansarea în limba română a romanului „Cel mai frumos loc din lume e chiar aici” (ed. Humanitas, 2017), de Care Santos și Francesc Miralles, am provocat-o pe celebra scriitoare catalană la un exercițiu de rememorare a traseului său – de la primul concurs literar câștigat, pe când era elevă, la cum arată o zi obișnuită pentru ea acum, ca autoare a unor cărți traduse în peste 20 de limbi.

11
/05
/17

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, parțial filmat în România, vine pe marile ecrane din România din 9 iunie, distribuit de Transilvania Film. Premiera oficială va avea loc pe 5 iunie, la Cluj-Napoca, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie), în prezența lui Radu Mihăileanu și a renumitului actor britanic Derek Jacobi.

11
/05
/17

Cele mai noi filme românești vor fi proiectate în premieră la Cluj, în cadrul celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania(2-11 iunie). Zilele Filmului Românesc(8-10 iunie) includ, în acest an, 27 de titluri - 13 lungmetraje și 14 scurtmetraje -, selecționate din peste 120 de înscrieri. Cinci lungmetraje vor putea fi văzute la Cluj în premieră mondială. Ca în fiecare an, TIFF-ul va reuni sute de profesioniști români și străini din lumea filmului.

11
/05
/17

După ce ajunge cel mai renumit artist al curentului suprarealist, Salvador Dali (11 mai 1904 - 23 ianuarie 1989) se vede vehement criticat de André Breton, pe motiv că spaniolul nu are o poziţie clară faţă de Hitler şi că nu se alatură mişcării de stânga a avangardiştilor. Exclus din sânul mişcării care l-a consacrat, Dali exclamă înfuriat: "Suprarealismul sunt eu!".

10
/05
/17

Maia Morgenstern, Mihai Călin, Maria Obretin și Letiția Vlădescu se numără printre susținătorii volumelor „Baricadele” (I, II, III) de Andrei Crăciun, care ar putea fi publicate în curând de Hyperliteratura. Alătură-te acestui demers literar, comandându-ți propriile Baricade!

10
/05
/17

“Este zăpadă cu soare. Acoperișurile sclipesc, streașinile șiroiesc, oamenii calcă într-un fel de piftie alburie, care se risipește în jur și îi stropește pe trecători. (...)”. Scriitorul Șerban Tomşa a lansat anul acesta „SUPRAVEGHETORUL şi alte povestiri”, din care vă prezentăm, prin amabilitatea autorului, câteva fragmente / povestiri integrale.

10
/05
/17

Luni, 8 mai, de la ora 18.30, la Librăria Humanitas Kretzulescu, va avea loc lansarea celui mai recent roman semnat de Simona Antonescu, Hanul lui Manuc, apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom. Simona Antonescu este autoarea romanului Fotograful Curţii Regale – romanul cîştigător al Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească, ediţia 2014, şi al Premiului de Debut al Uniunii Scriitorilor din România.

10
/05
/17

„Interior zero” de Lavinia Braniște e despre tinerețea dezbrăcată de toate motivele pentru care o iubim. E despre limitele vârstei, despre angoase și încercări, despre dezamăgiri, frustrări și renunțări. E despre pierderile noastre, ale celor care ne-am rătăcit pe un drum pe care-l credeam drept.

10
/05
/17

Bill Clinton a scris un roman alături de autorul de succes James Patterson, subiectul acestuia fiind centrat pe președintele Statelor Unite, o funcție pe care a deținut-o timp de opt ani. Cartea, intitulată "The President is Missing" ("Președintele a dispărut"), va fi publicată în luna iunie 2018.

10
/05
/17

„Şansa este numele dat de nebuni destinului.” - Fred Astaire. Într-o zi de 10 mai (1899) se năștea, în Omaha, SUA, dansatorul, actorul şi coregraful Frederick Austerlitz (Fred Astaire), cel care avea să fie considerat cel mai mare dansator al tuturor timpurilor.

09
/05
/17

Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București deschide joi, 18 mai, ora 19:00, expoziția „Ucenicie prin arte. Sorin Costina, colecționar”, una dintre cele mai importante colecții de artă postbelică autohtonă, ce cuprinde lucrări semnate de Corneliu Baba, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Florin Mitroi, Paul Neagu, Florin Niculiu, Ion Dumitriu, Constantin Flondor, Sorin Dumitrescu etc.