Spitalul Special, la Teatrul Național de Televiziune
https://www.ziarulmetropolis.ro/spitalul-special-la-teatrul-national-de-televiziune/

TVR 2 difuzează astăzi, 22 decembrie, de la ora 20.10, „Spitalul special”, o montare pentru televiziune după un scenariu semnat Iosif Naghiu şi Silviu Jicman (premiera tv: 1996). Producţia este realizată după piesa omonimă a lui Iosif Naghiu, distinsă cu Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 1993.

Un articol de Petre Ivan|21 decembrie 2014

Spitalul Special / Din distribuție fac parte: Victor Rebengiuc, Dorel Vișan Vlad Zamfirescu , Dan Bădărău, Doru Ana, Ana Ioana Macaria , Constantin Cotimanis , Adina Cartianu, Victor Gafiuc, Maria Teslaru, Anca Alvirescu, Lucia Maier şi Patric Petre Marin.

Salonul 22 este un salon special și nu o scenă de teatru, cu tot felul de personaje. Aici se încearcă, printr-o metodă originală, eliberarea bolnavilor de toate complexele biografice și readucerea lor într-o stare inițială, biblică, pură… În fond, dacă a existat un măr al cunoașterii, de ce n-ar exista și un măr psihoterapeut al uitării? – spune Victor Rebengiuc

În spitalul în care se încearcă „vindecarea rănilor pricinuite de dictatura odiosului și sinistrei”, se află, printre alții, rănitul Pițu (interpretat de Vlad Zamfirescu), care nimerește în aceeași cameră cu bolnavul Lăutaru (Dan Bădărău), chiar cel care încercase să-l omoare. Conflictele se nasc nu numai între cei doi pacienți din salonul 22, ci și între directorul spitalului – doctorul Burlacu, doctorița Deseară (Ana Ioana Macaria), doctorul Păun (Dorel Vișan) și procurorul militar Suciu (Constantin Cotimanis).

Spitalul Special

Scenariu pentru Tv de Iosif Naghiu si Silviu Jicman, dupa piesa de teatru “Spitalul Special” de Iosif NaghiuSpitalul Special

Data premierei: 23.12.1996

Adaptare: Iosif Naghiu, Silviu Jicman.

Ilustrația muzicală: Lidia Danciu

Scenografia décor: Virgil Popa

Scenografie costume: Gabriela Cernescu

Imaginea: Catalin Gabor

Redactor: Doina Teodoru

Regia: Silviu Jicman

Foto: Spitalul Special – TVR

18
/07
/17

Unul dintre ultimele „concerte” susţinute de Ciprian Porumbescu rămâne cel din faţa mării, în Italia, din iarna lui 1882. Peste un an, pe 6 iunie 1883, avea să moară în căsuța lui din Stupca, neîmpăcat și fără să înțeleagă de ce destinul i se curmă la doar 29 de ani.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

18
/07
/17

Concursul "Cea mai frumoasă IE" va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului "Valea Mureșului" cu tema "Tradiția continuă!", care se va desfășura la Răstolița, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, în scopul promovării modelelor autentice.

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

17
/07
/17

Universul din "Un veac de singurătate", capodopera lui Gabriel Garcia Marquez publicată în urmă cu 50 de ani, s-a transformat în sursă de inspirație pentru doi artiști urbani, care au pictat pe zidurile Bibliotecii naționale din Columbia lupte de cocoși, capete de morți și un cuplu înlănțuit.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.

15
/07
/17

O expoziție In Memoriam Augustin Buzura, organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, va fi deschisă în perioada 14-31 iulie la sediul ICR din Aleea Alexandru, nr. 38.

15
/07
/17

Una dintre cele mai valoroase compoziții jazz imaginate vreodată în umbra Mariei Tănase, un proiect de excelenţă, aplaudat pe scene prestigioase şi inclus pe coloana sonoră a unui film internaţional aspirant la Oscar, „Pân’la rai” va fi prezentat, în ediţie excepţională, la Grădina Green Hours din Bucureşti, marți, 18 iulie, de la ora 19.30.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

15
/07
/17

UNTEATRU sărbătorește șapte ani de existență și organizează cu acest prilej zilele UNTEATRU – „un micro-festival de teatru, concerte și prietenie”, care va avea loc între 19-23 iulie.