Stănchescu: Sperăm în sprijinul Casei Regale a României pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi
https://www.ziarulmetropolis.ro/stanchescu-speram-in-sprijinul-casei-regale-a-romaniei-pentru-repatrierea-osemintelor-lui-brancusi/

Scriitorul Laurian Stănchescu, preşedintele Societăţii Internaţionale „Constantin Brâncuşi”, se declară încrezător în sprijinul Casei Regale pentru derularea acţiunilor dedicate repatrierii osemintelor părintelui Păsării Măiastre. „Sperăm în sprijinul regelui Mihai, în acţiunea noastră pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Stănchescu, precizând că a depus ‘dosarul Brâncuşi’ la Secretariatul Casei Regale, iar reprezentanţii […]

Un articol de Andrada Văsii|14 ianuarie 2013

Scriitorul Laurian Stănchescu, preşedintele Societăţii Internaţionale „Constantin Brâncuşi”, se declară încrezător în sprijinul Casei Regale pentru derularea acţiunilor dedicate repatrierii osemintelor părintelui Păsării Măiastre.

„Sperăm în sprijinul regelui Mihai, în acţiunea noastră pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Stănchescu, precizând că a depus ‘dosarul Brâncuşi’ la Secretariatul Casei Regale, iar reprezentanţii acesteia l-au asigurat că documentele vor ajunge pe masa fostului suveran.

„Vă rog să fiţi alături şi să sprijiniţi ultima dorinţă a lui Constantin Brâncuşi pe care a strigat-o către poporul său de pe patul de moarte”, se menţionează în scrisoarea trimisă regelui Mihai.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, susţine iniţiativa repatrierii rămăşiţelor pământeşti ale lui Constantin Brâncuşi, apreciind eforturile pe care scriitorul le depune pentru reînhumarea acestora în localitatea Hobiţa din judeţul Gorj.

Într-o scrisoare remisă lui Laurian Stănchescu, Întâistătătorul BOR îşi exprimă speranţa că „demersurile autorităţilor statului român vor fi încununate de succes pentru împlinirea dorinţei testamentare a sculptorului şi bucuria poporului român iubitor de artă”.

Academia Română susţine, de asemenea, demersurile repatrierii, o scrisoare în acest sens, semnată de preşedintele apreciatului for, acad. Ionel Haiduc, fiind transmisă lui Laurian Stănchescu.

La începutul lunii decembrie, premierul Victor Ponta s-a întâlnit, la Târgu-Jiu, cu Laurian Stănchescu, şi i-a promis acestuia că Guvernul va acorda sprijin total demersului său. Primul-ministru a declarat că Guvernul va angaja avocaţi din Paris pentru susţinerea demersului.

„Procedurile sunt extrem de complicate cu statul francez şi eu sunt foarte hotărât ca această iniţiativă privată pornită să o luăm la nivelul Guvernului. Guvernul va angaja o firmă de avocaţi din Franţa, din Paris, pentru ca toate procedurile, va fi nevoie de o acţiune şi de o decizie a judecătorului din Paris, pentru ca rămăşiţele lui Constantin Brâncuşi să poată fi exhumate şi aduse la Târgu-Jiu. O să dau o decizie în acest sens pentru Secretariatul General al Guvernului şi o să preluăm noi toate cheltuielile privind reprezentarea juridică, pentru că sunt cheltuieli importante”, a afirmat Victor Ponta.

Şeful Executivului a mai promis că împreună cu Consiliul Judeţean Gorj vor fi luate măsuri pentru restaurarea casei sculptorului de la Hobiţa.

Sursa: Agerpres

02
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE „Dorul de ducă”, expresie greu de tradus în altă limbă, i-a făcut pe unii români să cutreiere lumea. Aşa s-a întâmplat cu Iulius Popper (1857-1893). La 20 de ani ajunge la Constantinopol, apoi la Paris unde urmează Şcoala politehnică. E angajat la compania Canalului de Suez şi conduce lucrări hidrotehnice la New Orleans şi la Havana (Cuba). Dar omul n-are stare.

02
/05
/17

Vineri, 5 mai 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, va interpreta, în prima parte a serii, Concertul pentru flaut și orchestră semnat de compozitorul finlandez Kalevi Aho, unul dintre numele de referință ale muzicii contemporane, care va asista la premiera interpretării acestui concert la Sala Radio. În partea a doua a programului, orchestra va prezenta Simfonia nr. 1 în re major de G. Mahler.

02
/05
/17

“Pe lacul auriu” – cu Virgil Ogășanu și Valeria Ogășanu în distribuție - noul spectacol al Teatrului Bulandra, va avea premiera în 20 și 21 mai. Avanpremiera spectacolului pus în scenă de Dinu Cernescu se joacă pe 4, 5 și 7 mai, la Sala Toma Caragiu, Icoanei, de la ora 19.00.

02
/05
/17

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT vine cu o noutate absolută: NexT schimbă anotimpul, anul acesta festivalul având loc între 22 și 26 iunie.

02
/05
/17

Într-o zi de 2 mai (1519) deceda pictorul, sculptorul, arhitecul, muzicianul, inventatorul, anatomistul, geologul, cartograful, botanistul și scriitorul Leonardo da Vinci, considerat cel mai mare inginer al tuturor timpurilor şi cel mai important geniu din istoria omenirii.

01
/05
/17

Luna mai este „Luna Comediei” la Teatrul Naţional de Televiziune. În această seară, de la ora 21.00, pe TVR 2, iubitorii teatrului pot vedea „Părinţii teribili”, de Jean Cocteau, un spectacol în colaborare cu Teatrul Naţional Bucureşti.

01
/05
/17

"Există o inteligenţă a spectatorului, în general, la care, dacă facem apel, ne vom găsi întotdeauna un public fidel." - Maia Morgenstern. Una dintre cele mai apreciate şi iubite actriţe din România, împlineşte astăzi 55 de ani!

30
/04
/17

Dincolo de începutul de sezon estival, dincolo așadar de valuri, plajă și nopți albe, orașul de la Marea Neagră ni se arată în această perioadă și de pe o scenă de teatru, odată cu „Jurnal de România. Constanța”, spectacol de teatru multimedia, semnat de regizoarea Carmen Lidia Vidu, la Teatrul de Stat Constanța.

30
/04
/17

Cea de a VIII-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) are loc în perioada 15-21 mai. Timp de o săptămână, peste 100 de poeţi din peste 30 de ţări vor sosi la Bucureşti, prilejuind publicului iubitor de poezie ocazia de a participa la mai mult de 20 de evenimente, organizate în 10 spații culturale cunoscute din oraș.

30
/04
/17

O poveste de dragoste cu parfum de Orient, „Căsătorie de plăcere”, cel mai recent roman al scriitorului marocan Tahar ben Jelloun, apare în colecția Babel a editurii Nemira și va fi lansat pe 10 mai la Cafeneaua Cărturești.

28
/04
/17

Vineri, 5 mai, și sâmbătă, 6 mai, la ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului de Comedie vor avea loc primele reprezentații oficiale ale spectacolului „Don Juan”, adaptare după Molière, în regia semnată de Andrei și Andreea Grosu. Scenografia îi aparține lui Vladimir Turturica.

28
/04
/17

Lavinia Pele (25 de ani), nominalizată la Premiile UNITER pentru debut (cu rolul Doruleț din spectacolul „Visul unei nopți de iarnă”, de la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște). A studiat Teatrul la Cluj-Napoca (la clasa lui Miklos Bacs) și a făcut masterul la UNATC. Joacă și în „Zece pentru New York”, spectacolul aniversar de la Teatrul Metropolis. Ea este Fefe.