Ştefan Bănică împlineşte 46 de ani. Emilia Popescu îi face cadou o scrisoare emoţionantă
https://www.ziarulmetropolis.ro/stefan-banica-implineste-46-de-ani-emilia-popescu-ii-face-cadou-o-scrisoare-emotionanta/

EXCLUSIV Actorul Ştefan Bănică împlineşte astăzi, pe 18 octombrie, 46 de ani. Colegele lui de la Teatrul de Comedie, Emilia Popescu, Diana Cavallioti şi Anca Dumitra, îi trimit trei felicitări virtuale, prin intermediul Ziarului Metropolis.

Un articol de Judy Florescu|18 octombrie 2013

EXCLUSIV Actorul Stefan Banica împlineşte astăzi, pe 18 octombrie, 46 de ani. Colegele lui de la Teatrul de Comedie, Emilia Popescu, Diana Cavallioti şi Anca Dumitra, îi trimit trei felicitări virtuale, prin intermediul Ziarului Metropolis.

Emilia Popescu: „Am fost întrebată ce aş lua cu mine pe o insulă pustie, dacă aş fi acolo cu Ştefan“

„Prietenia se măsoară în ani. Odată cu trecerea timpului, pe nesimţite se transformă în grad de rudenie. Sigur că prietenii se ceartă uneori şi se neglijează alteori, dar nu se judecă. Niciodată. Acceptarea şi dragostea necondiţionată sunt cele care fac atât de preţioasă o prietenie adevărată.

Dacă vedeţi într-o mulţime de oameni tineri petrecând, o fată şi un băiat dansând până în zori, netulburaţi de ceea ce este în jur, aceia sunt Ştefan şi Emilia.

Dacă o să vedeţi doi tineri, aşa, cam la vreo 30 de ani, într-un vagon de tren de noapte, vorbind vreo opt ore, depănând amintiri şi încă visând la marile roluri, aceia sunt Ştefan şi Emillia.

Dacă într-o sală de spectacol veţi vedea un spectator emoționat strigând «Bravo» la actriţa Marlene, acela e Ştefan. O aplaudă pe Emilia.

Dacă o să vedeţi o spectatoare «dezlănțuită» la concertele lui Ştefan, aceea e Emilia. Participă «activ» la atmosfera incendiară pe care Ştefan o creează în concertele sale de Crăciun.

Dacă intraţi în cabina Emiliei, n-o întrerupeţi cu nimic, are treabă, repetă scenele cu Ştefan înainte de spectacol.

Dacă vă nimeriţi la vreo adunare prietenească cu copii mulţi, n-o căutați pe Emilia – e ocupată cu Ștefănel şi Violeta, jucându-se cu ei, fiindcă cel mai mult pe lume îi place să se joace cu copiii.

Aş putea scrie un roman. Mă opresc aici. Am fost întrebată ce aş lua cu mine pe o insulă pustie, dacă aş fi acolo cu Ştefan. Nimic. Ne suntem de ajuns. Râdem de aceleaşi lucruri, ne bucură şi ne întristează aceleaşi lucruri, avem acelaşi set de valori şi timpul nu ne este de ajuns să povestim.

Ne-am întâlnit târziu în teatru, abia acum, la maturitate. Teatrul rămâne menirea noastră şi, pierduţi într-o lume meschină, înecată în mirosul pestilenţial al mediocrităţii, credinţa noastră că teatrul înseamnă dăruire totală, emoţie, bucurie poate părea extrem de naivă.

Aşa naivi, înaintând în vârstă, încăpăţânându-ne să credem încă în performanţă vom rămâne doi actori preocupaţi mereu de ceea ce putem să realizăm împreună.

Şi uite aşa, înaintând în vârstă, vom rămâne doi prieteni nedespărţiţi, cu copiii lângă ei, printre ei, bucurându-se împreună de cel mai frumos dar: viaţa. La mulţi ani, Ştefan!“

Ştefan Bănică lucrează cu Emilia Popescu în spectacolele „Cui i-e frică de Virginia Woolf“ şi Pescăruşul, la Teatrul de Comedie din Bucureşti. Prietenia dintre Stefan Banica şi Emilia Popescu datează din anii de facultate de la Actorie, de acum 27 de ani, relaţia lor profesională luând mai multe forme artistice de-a lungul timpului.

Două scrisori de la două colege

Diana Cavallioti: „Un «La mulţi ani!» cald ca o îmbrăţişare“

„Uneori, cuvintele nu îşi au rostul. Mai ales atunci când e vorba de oameni dragi şi de întâlniri pe care nu ai cum să le uiţi niciodată. Gândindu-mă la Ştefan, zâmbesc.

Zâmbesc pentru că ne-a fost împreună frică de Virgina Woolf, pentru că mă bucuram să mă duc la teatru, pentru că râdeam cu poftă în culise împreună cu el şi cu Emilia Popescu, pentru că este un colţişor din amintirile frumoase şi unul din oamenii minunaţi, buni şi frumoşi pe care i-am întâlnit.

Mă bucur să-i pot spune în acest fel un «La Mulţi Ani» la fel de cald ca o îmbrăţişare“.

Stefan Banica

Stefan Banica a colaborat cu Diana Cavallioti şi Constantin Diţă la spectacolul „Cui i-e frică de Virginia Woolf?“

Citiţi şi INTERVIU Stefan Banica: „În două ore, pe scenă, se poate derula o viaţă“

Anca Dumitra: „Întâlnirea cu Ştefan mă responsabilizează“

„Întâlnirea mea cu omul şi actorul Ştefan Bănică se datorează spectacolului pe care îl jucăm deja de stagiunea trecută pe scena Teatrului de Comedie.

Pentru mine, acest rol reprezintă debutul în teatru şi mărturisesc că emoţiile au fost cu atât mai mari cu cât distribuţia spectacolului include artişti de o calitate actoricească dovedită în timp şi de o calitate umană desăvârşită, aşa cum am putut avea şansa de a-i descoperi în timpul derulării repetițiilor.

Personajul interpretat de Ştefan, Trigorin, este unul cheie în desfăşurarea acţiunii, iar majoritatea scenelor mele sunt alături de el.

Atunci când talentul este dublat de profesionalism, rezultatul nu poate fi decât îmbucurător şi încurajator pentru cei din jur; iar pentru mine, la început de drum, nu poate decât să mă responsabilizeze o astfel de întâlnire cu Ştefan, atât pe scenă, cât şi în viaţă. Îi urez o zi de naştere minunată şi la cât mai multe proiecte frumoase! La mulţi ani cu drag!“

Stefan Banica

Stefan Banica a colaborat cu Anca Dumitra la spectacolul «Pescăruşul», în regia lui Claudiu Goga

Foto cu Stefan Banica – Mihaela Marin („Pescăruşul“) şi Tudor Predescu („Cui i-e frică de Virginia Woolf?“)

 

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

15
/12
/20

TOP Ce filme româneşti de ficţiune merită reţinute din acest an 2020 în care cinematografia a fost dată peste cap? Cu ce mai rămânem în afară de două încercări radicale ale unor regizori consacraţi, precum „Tipografic Majuscul”, de Radu Jude, şi „Malmkrog”, de Cristi Puiu?

29
/12
/19

TOP A fost o ediţie foarte bună a festivalului de la Cannes, aşa că topul meu de final de an, care inevitabil e unul subiectiv, e influenţat de asta. Cap de listă e, totuşi, extraordinarul câştigător de la Berlin. Filmele-vedetă de la Veneţia nu m-au impresionat.

23
/12
/19

ANALIZĂ A fost un an cu de toate pentru cinematografia română: succese internaționale, apariția unor noi voci promițătoare, cineaști care se reinventează, prelungiri reușite ale realismului Noului Val, epigonism, insistența pe tema comunismului, filme de public, dar și un scandal în jurul concursului organizat de Centrul Național al Cinematografiei.

06
/09
/19

Invitată a celei de-a şaptea ediţii a Alba Iulia Music & Film Festival (30 august - 1 septembrie), eveniment organizat de TIFF, Maia Morgenstern a vorbit, la o întâlnire cu publicul, despre cinema, despre cum a ajuns actriţă, despre „Balanţa” şi Lucian Pintilie, despre generaţii şi despre seriale.

05
/09
/19

Colaborator al Ziarului Metropolis, Mihai Cristea a fost din nou la Festivalul de la Veneţia, de unde a scris despre câteva titluri: de la filme americane dezamăgitoare ca ”Ad Astra”, de James Gray, sau ”The Laundromat”, de Steven Sorderbergh, şi până la filme ambiţioase ca „Ema”, de Pablo Larrain, şi „Martin Eden”, de Pietro Marcello.

03
/07
/19

INTERVIU „Învăț film pe măsură ce îmi fac filmele”, spune cunoscutul cineast filipinez Brillante Mendoza, într-un interviu exclusiv pentru Ziarul Metropolis. Regizorul vorbește despre importanța premiilor și își explică stilul special de lucru, dar și motivele pentru care este interesat de aspectele sociale din Filipine.

07
/05
/19

PREVIEW Cu „La Gomera”, Corneliu Porumboiu a ajuns în sfârșit acolo unde îi era locul: în Competiția de la Cannes, cel mai important festival de film. El concurează pentru Palme d`Or cu cineaști-cult ca Almodóvar, frații Dardenne, Jarmusch, Kechiche, Loach, Malick sau Tarantino. La ce să ne așteptăm?

06
/01
/19

PREVIEW Anul 2019 se anunță promițător pentru cinematografia română. Cele mai așteptate sunt noile filme realizate de Cristi Puiu și Corneliu Porumboiu, cu o potențială premieră la Cannes. Tot în acest an va ieși în săli și „Nu mă atinge-mă”, controversatul debut al Adinei Pintilie.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.