Stefan Tarara, la Nocturnele Marinei Constantinescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/stefan-tarara-la-nocturnele-marinei-constantinescu/

Stefan Tarara, câştigătorul Concursului Enescu 2014, secţiunea vioară, este invitatul Marinei Constantinescu de vineri, 17 octombrie. Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2014

„Când sunt într-o competiţie, nu ascult cum cântă alţii. Pentru mine, eu trebuie să cânt bine”,   i-a mărturisit Stefan Tarara Marinei Constantinescu.

Violonistul îl iubeşte pe Enescu, pe care, de altfel, toţi concurenţii îl au în repertoriu în concursul care-i poartă numele. Tarara şi-a dorit foarte mult să-l interpreteze pe scena Ateneului Român, lucru care s-a şi întâmplat.

Stefan Tarara s-a născut în 1986, la Heidelberg (Germania). Provine dintr-o familie de muzicieni: mama lui Stefan este cântăreaţă şi pianistă, iar tatăl este violonist.

„Tânărul violonist a fost prezentat iniţial în concurs ca participant din Germania şi, după ce a câştigat locul I, numelui său i s-a adăugat, cu mândrie: de origine română”, a observat Marina Constantinescu.

Stefan a început să cânte la doi ani şi jumătate, însă piatra de hotar a drumului său a reprezentat-o întâlnirea cu Sir Yehudi Menuhin, când avea 10 ani. Acesta l-a ascultat şi l-a încredinţat că are pentru ce să meargă mai departe. „Din acel moment, pentru mine a fost clar că vioara este viaţa mea”, mărturiseşte tânărul violonist.

„Nu vreau să fiu cu nasul pe sus, dar am simţit că anul acesta voi câştiga. M-am pregătit foarte mult, m-am dezvoltat”, i-a povestit Stefan Tarara realizatoarei emisiunii Nocturne. Tânărul Tarara a mai participat şi la ediţia din 2010 a Concursului Enescu, însă atunci a nu a trecut nici de prima etapă.

Stefan TararaNu a fost totdeauna uşor. Rutina studiului e obositoare. Dar aşa ajungi cel mai bun – Stefan Tarara

Prima ediţie din acest sezon, cea din 10 octombrie, i-a avut ca oaspeţi pe Dana Borsan, Marin Cazacu, Dan Dediu şi Florin Croitoru, membri în cele patru jurii ale Concursului Enescu 2014 la secţiunile pian, violoncel, compoziţie şi vioară.

Cele patru personalităţi ale muzicii româneşti au jurizat valoroasa ediţie din acest an a Concursului George Enescu, una cu un nivel ridicat de competiţie şi pregătire la toate secţiunile.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Foto: Stefan Tarara, Marina Constantinescu – TVR 1

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.