Strălucire barocă la Palatul Brukenthal din Avrig
https://www.ziarulmetropolis.ro/stralucire-baroca-la-palatul-brukenthal-din-avrig/

La sfârşitul săptămânii, Avrigul a găzduit cea de-a cincea ediţie a Festivalului „Toamna barocă la Avrig”, la Palatul Brukenthal.

Un articol de Elena Simion|9 octombrie 2013

La sfârșitul săptămânii, Avrigul a găzduit cea de-a cincea ediție a Festivalului „Toamna barocă”, la Palatul Brukenthal.

Într-o zi frumoasă de toamnă, oraşul aflat la poalele munților înzăpeziți a fost vizitat de personaje de epocă care au participat la evenimentele desfășurate în grădinile reședintei de vară de pe vremuri a guvernatorului Transilvaniei, Baronul Samuel von Brukenthal.

Palatul Brukenthal din Avrig – giuvaer al barocului transilvănean

Palatul Brukenthal este un giuvaer istoric al barocului transilvănean, fiind singurul ansamblu baroc din Transilvania de Sud care a rezistat vremii şi intemperiilor. Căzut în uitare după închiderea sanatoriului care a funcționat aici din 1908, palatul înconjurat de grădini liniștitoare a fost redeschis în 2011.

Administrația orășenească, Fundația Samuel von Brunkenthal și alți parteneri încearcă de atunci să redea ansamblului farmecul din alte vremuri, așa cum și-ar fi dorit baronul Brukenthal. El și-a construit în Avrig un mic paradis, începând cu anul 1756.

Locul era destinat grădinăritului, relaxării, dar trebuia să fie și grădină botanică. Orangeria din parc a fost refăcută, iar parcul își va recăpăta fântânile frumoase de odinioară. Marea provocare este restaurarea palatului baroc, a cărui structură s-a deteriorat în anii în care a fost nefolosit.

Cultura poposește în grădinile de la Palatul Brukenthal

Ziua de sărbătoare a început în sala de festivităţi a Orangeriei de la Palatul Brukenthal cu dezbaterea publică „Identitate prin cultură”, organizată în cadrul proiectului „CultTour – Patrimoniul cultural ca punct de interes major în dezvoltarea turismului sustenabil”, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Transnaţional de Cooperare în Sud-Estul Europei, proiect al cărui lider este oraşul Avrig.

palatul brukenthal

Reprezentanții administrației și specialiștii au prezentat proiectul gândit pentru a readuce strălucirea barocă palatului de inspirație vieneză, unul din siturile pilot „CultTour”.

O demonstrație de dresaj canin oferită de Centrul chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu a animat grădina de la Palatul Brukenthal. Câinii polițiști au încântat spectatorii de toate vârstele, salvând domnițele atacate sau ostaticii, căutând stupefiante, capturând hoții, dar și prin exercițiile făcute pentru public. Iubitorii patrupedelor s-au putut fotografia la final alături de cei cinci câini şi de instructorii lor.

Promovarea artei a fost unul dintre obiectivele festivalului. În restaurantul palatului a avut loc vernisajul expoziției de acuarele a pictoriței avrigene Lia Tomuș. Lucrările sale se remarcă prin naturalețe și culoare, iar iubitorii de artă le pot vedea și în săptămânile următoare.

Mai apoi, sala de festivităţi a Orangeriei a găzduit vernisajul Salonului Naţional de Artă Plastică „Arts & Wine”, cu lucrări inspirate de licoarea bahică, aparținând mai multor pictori. Oenologul Claudiu Porumb a prezentat publicului mai multe soiuri de vinuri românești și internaționale aduse pentru degustare.

Copiii au fost încântați de spectacolul ecvestru oferit de jocheii Hergheliei Matieș din Zona Turistică „Valea Avrigului”, mai ales că la final au avut ocazia să fie plimbați pe cai. Tot pentru ei, dar și pentru cei mari, grupele de elevi ai cunoscutei școli „Forever Dance” din Sibiu au prezentat mai multe stiluri de dans de societate.

palatul brukenthal

Muzica a răsunat în sala de festivități întreaga seară. Concertul baroc susținut de ansamblul baroc „Flauto Dolce”, a fost urmat de recitalul corului „Camerrata Vocalis” condus de prof. Mihaela Lepindea. Artiștii Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu (care s-au remarcat și în cadrul Festivalului George Enescu”) au ridicat publicul în picioare după concert de pian la patru mâini.

Sosirea nopții a fost celebrată printr-un spectacol de foc (și cu foc) ținut de sibienii de la „Crispus”, iar Nony Borsan, pianist și solist vocal, a deschis balul baroc. Sala s-a umplut de baroni și baronese, conți și contese, marchizi și machize, de prin toate colțurile tării, dar și din străinătate. Au intrat cu bucurie, purtând ținute pline de eleganță și de strălucire, iar dansul a fost pornit de membrii Ansamblului Folcloric „Purtata Avrigului”.

Festivalul „Toamnă barocă la Avrig“ a fost organizat de Consiliul Local şi Primăria oraşului Avrig, Biblioteca Orăşenească Avrig, Centrul de Informare Turistică Avrig, Consiliul Judeţean Sibiu, în parteneriat cu Fundaţia Samuel von Brukenthal şi Asociaţia „Prietenii Avrigului“.

Din program:

11:00 – Expoziție cu vânzare “Handmade Art” la standurile amenajate în gradină
13:30 – Dresaj canin Centrul chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu
14:30 – Vernisaj de pictură – Lia Tomuș
15:00 – Vernisajul „Arts & Wine”
– Degustare de vinuri opere românești și internaționale prezentate de către oenologul Claudiu Porumb
16:00 – Herghelia Matieș – spectacol ecvestru
17:00 – Forever Dance – dans de societate
18:00 – Flauto Dolce – concert baroc
19:00 – Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu -concert de pian la patru mâini
20:00 – Crispus – spectacol cu foc
20:35 – Camerrata Vocalis – concert cor
21:00 – Bal la Palat – ținută barocă obligatorie
– în deschiderea balului – concert Nony Borsan

Fotografii de la „Toamnă barocă la Avrig” de la Palatul Brukenthal – Elena Simion

 

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.