Strigăt de ajutor: Un pian pentru Lipatti!
https://www.ziarulmetropolis.ro/strigat-de-ajutor-un-pian-pentru-lipatti/

Colegiul Naţional de Artă „Dinu Lipatti“ din Bucureşti lansează astăzi, 28 martie, campania „Un pian pentru Lipatti“. Iniţiativa profesorilor luptă cu un paradox: colegiul nu are un pian performant care să facă să strălucească adevărata performanţă a tinerilor pianişti.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2014

Colegiul Național de Artă „Dinu Lipatti“ din București lansează astăzi, 28 martie, campania „Un pian pentru Lipatti“. Iniţiativa profesorilor luptă cu un paradox: colegiul nu are un pian de top, care să facă să strălucească adevărata performanță a tinerilor pianiști.

În acelaşi timp, instituţia va organiza şi un concert prin care va aduce un omagiu Maestrului Dinu Lipatti – pianist, compozitor și pedagog de geniu.

Campania „Un pian pentru Lipatti!“ își propune să declanșeze colecta publică pentru achiziționarea acestui instrument important, destinat elevilor colegiului. Colecta publica va începe odată cu concertul „Omagiu lui Dinu Lipatti“, de la Ateneul Român.

De aceea, vineri, 28 martie, la Colegiul Lipatti, între orele 12.00 şi 15.00, va avea loc Ziua Porților deschise. Școala își va deschide porțile pentru publicul larg, cu audiții, proiecții de film și cu un dialog despre opera Maestrului, cu muzicologii Monica Isăcescu și Ștefan Costache. Intrarea este liberă, la sediul din str. Principatele Unite 63.

Elevii colegiului, împreună cu profesorii și invitații lor speciali, îi vor însoți pe cei care vor să participe la eveniment în lumea de sunete și idei a Maestrului Lipatti.

Programul este următorul:

· Dialog cu publicul susținut de muzicologii Monica Isăcescu și Ștefan Costache, realizatori ai postului Radio România Muzical, organizatorii Proiectului „Zilele Dinu Lipatti”.

· Audiție din interpretările Maestrului, din fonoteca Societății Române de Radio.

· Filmul „Sonata pentru omul bun”. Producător: Oana Drăgulinescu. Realizator: Ruxandra Țuchel. Imaginea: Silviu Andrei. Documentar despre personalitatea lui Dinu Lipatti, produs de Quartz Media și de Fundația „Dinu Lipatti”.

· Lansarea campaniei „Un pian pentru Lipatti. Performanța are nevoie de instrumente performante.”

Deschiderea porților Colegiului Lipatti va fi urmată, din luna martie, luna nașterii Maestrului, până în luna iunie a anului 2014, de o suită de audiții și concerte publice ale absolvenților și elevilor de prestigiu.

Concert în memoria pianistului Dinu Lipatti

Un concert extraordinar, vocal – simfonic, „Omagiu lui Dinu Lipatti“, va avea loc pe 31 martie 2014, la Ateneul Român, de la ora 19.00.

Program:

Fr. Liszt – “Preludiile”

W.A. Mozart – Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 4, partea I-a

Solistă : CRISTINA ANGHELESCU

G. Rossini – Uvertura la Opera “Wilhelm Tell”

T. Albinoni– Adagio în sol minor pentru violoncel şi orchestră

Solist : MARIN CAZACU

P. Constantinescu – Concertul pentru orchestră de coarde-“Rondo”

P. de Sarasate – “Melodii lăutăreşti”

Solistă : ADRIANA GABRIAN, vioară

Lipatti

Fr. von Suppé – Uvertura “Cavaleria uşoară”

G. Verdi – Corul Sclavilor Evrei din Opera “Nabucco”

G. Verdi – Corul Ţiganilor din Opera “Trubadurul”

L. van Beethoven – “Fantezia pentru pian, cor şi orchestră”

Solist : VINICIU MOROIANU

Orchestra ŞI CORUL COLEGIULUI NAŢIONAL DE ARTE “DINU LIPATTI”

Dirijori orchestră: Nicolae Racu, Andrei Ştefan Racu

Dirijor cor: Ana Lăcrămioara Pauliuc

Între lunile aprilie – iunie 2014, vor avea loc audiții și concerte oferite de elevii Colegiului Lipatti, în parteneriat cu donatorii.

Datorită efortului prof. univ. Emil Bâclea, în vara anului 1954, în frumoasa cladire aflată în spatele Patriarhiei Române – str. Principatele Unite, nr. 63 – se muta prima şcoală de muzică din învaţământul preuniversitar românesc înfiinţată cu cinci ani în urmă.

De-a lungul celor şase decenii de existenţă, graţie unui corp profesoral de elită din care au făcut parte: Filaret Barbu, Fanică Luca, Maria Tănase, Emanuel Elenescu, Iosif Conta, George Manoliu, Victor Giuleanu, Dan Mizrahy etc. – această şcoală s-a dovedit a fi o veritabilă pepinieră pentru scenele româneşti şi internaţionale.

Cum puteţi dona: Persoanele şi instituţiile care vor să susţină acest demers pot face donaţii în contul: IBAN: RO39VBBU2511MB0004222701 deschis la VOLKSBANK SA, Sucursala Mihai Bravu, Bucureşti, de către Asociaţia Culturala HARISME având CIF: 1849829. Trezorier: Irina Ratiu (tel: 0722218535, e-mail: [email protected])

Foto cu Dinu Lipatti – www.cimec.ro

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.