Studioul National de Arta Contemporana LE FRESNOY in premiera in Romania la BIEFF 2012
https://www.ziarulmetropolis.ro/studioul-national-de-arta-contemporana-le-fresnoy-in-premiera-in-romania-la-bieff-2012/

Prestigiosul Studio National de Arta Contemporana LE FRESNOY in premiera in Romania la BIEFF 2012!   Fidel misiunii sale educationale, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucuresti BIEFF inaugurareaza anul acesta parteneriatul cu unul dintre cele mai importante centre de creatie artistica din Europa: Studioul National de Arta Contemporana LE FRESNOY din Franta.   Cu o […]

Un articol de |9 octombrie 2012

Prestigiosul Studio National de Arta Contemporana LE FRESNOY in premiera in Romania la BIEFF 2012!

 

Fidel misiunii sale educationale, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucuresti BIEFF inaugurareaza anul acesta parteneriatul cu unul dintre cele mai importante centre de creatie artistica din Europa: Studioul National de Arta Contemporana LE FRESNOY din Franta.

 

Cu o vechime de 15 ani, LE FRESNOY este o institutie unica, deopotriva mediu de studiu si studio de productie, ce dezvolta tinere talente din întreaga lume sub îndrumarea unor artisti recunoscuti precum: Jean-Luc Godard, Tsai Ming-Liang, Bruno Dumont, Michael Snow, Joao Pedro Rodriguez, Jean-Marie Straub and Danièle Huillet si multi altii.

 

LE FRESNOY este prezent în Bucuresti atât prin selectia sa unica de filme, cât si prin participarea domnului Francois Bonenfant, Head of Studies LE FRESNOY, care este de asemenea membru al juriului BIEFF 2012. Programul Special LE FRESNOY este prezentat cu sprijinul Institutului Cultural Francez si al UNIFRANCE.

ManhadeSanAntonio_2

Cunoscut ca unul dintre cele mai interesante laboratoare internationale de film experimental si arta vizuala, LE FRESNOY nu se dezminte nici de data aceasta, prezentand publicului bucurestean, in premiera in Romania, cateva dintre cele mai controversate si inovative productii din ultimii ani.

 

Proiectat in premiera la Cannes Semaine de la Critique 2012 si unul dintre nominalizatii la European Film Awards 2012, MORNING OF SAINT ANTHONY’S DAY este un scurt metraj impresionant ce exploreaza o credinta populara sub forma unui performance urban. Dupa o lunga noapte de petrecere, dimineata devreme, ca intr-o transa generala, tineri fantomatici invadeaza strazile pustii ale orasului adormit in cautarea unui “acasa”, catre care par sa nu mai gaseasca drumul alta data atat de familiar. Cum marturiseste autorul, miscarile tinerilor amintesc de «coregrafiile geometrice şi melancolice ale lui Buster Keaton şi Jacques Tati sau chiar de dansurile Pinei Bausch. O imensă coregrafie a Sfântului Anton, un omagiu inconştient adus uneia dintre cele mai populare sărbători ale Lisabonei». Filmul poarta semnatura inconfundabila a unuia dintre tinerele staruri ale avangardei cinematografice portugheze contemporane, JOAO PEDRO RODRIGUEZ, adesea prezent in festivaluri prestigioase precum Cannes, Venetia si Locarno cu impresionantele sale filme ce exploreaza dorinta si sexualitatea si duc mai departe cinema-ul radical al lui Manuel de Oliveira si Pedro Costa.

 

LE FRESNOY prezinta de asemenea doua incursiuni nelinistitor de actuale in trauma colectiva a poporului roman cauzata de comunism, filme care sunt in acelasi timp doua mostre de inovatie cinematográfica.

TheSaltBoulder2

Experiment curajos atât în ce priveste modalitatea de a interpreta istoria, cât si ca limbaj cinematografic, THE SALT BOULDER este un „eseu vizual ce surprinde absurdul si disperarea anilor ’50, începutul perioadei comuniste în România. Povestea urmareste trei arhitecti care proiecteaza mai mult decat cladiri, strazi, tramvaie, proiecteaza viata însasi. In vreme ce devin, ei insisi, victimele acestui proiect. Investigatia artistei vizuale de origine romana Eliza Muresan este sustinuta intr-un mod inspirat de optiunea scenografica de a prezenta realitatea perioadei sub forma de proiectii 3D ale unui proiect de arhitectura, in care personajele traiesc, viseaza si inca mai spera zi de zi, fara sa realizeze ca sunt captive intr-o fantasma politica fara iesire.” (I. Mischie) În distributia filmului îi regasim pe tinerii si promitatorii actori George Pistereanu si Lucian Iftime.

 

Pe aceeasi tema a alterarii relatiilor interumane in totalitarism, tulburatorul THE GENERATION OF SACRIFICE îmbina intr-un mod inovator animatia, colajul din filme de arhiva si sunetul fictional pentru a reda teroarea din România comunista a anilor ’80, în care aparatul de spionaj cuprindea inclusiv tineri de liceu care erau convinsi sa-si tradeze familia si prietenii. Regizorul francez Jean Christophe realizeaza, pornind de la dosarele devenite publice ale Securitatii, o fina radiografie a mentalitatilor din societatea româneasca: « Călătorind în Romania în 2010, am descoperit cu uimire cât de prezenta e inca, in viata cotidiana a romanilor, istoria comunista recenta. Mulţi români obişnuiesc să spună “nimic nu s-a schimbat”: ţara a devenit în mod brutal neo-liberală, însă din punct de vedere politic, aceeasi generaţie veche e inca la putere.» (Jean Christophe)

“In vreme ce urmarim, pe sonor, dilemele interioare ale doi foarte tineri informatori, vizualul ofera imagini utopice ale adolescentilor fericiti ai epocii de aur. Faptul ca vocile nu sunt asociate in mod specific cu o persoana face ca cei doi tineri sa poata fi oricare dintre miile de chipuri inocente de pe ecran, ceea ce reuseste, intr-un mod subversiv si visceral, sa reactualizeze paranoia generalizata a perioadei.”(A.Pintilie)

 TheGenerationOfSacrifice2

“Avându-l ca protagonist pe versatilul Denis Lavant (actorul-fetis al lui Leos Carax), VIA, semnat de artista vizuala Leonore Mercier, este, în aceeasi masura, o mostra fermecatoare de meta-cinema si o calatorie fascinanta spre autocunoastere. Lavant joaca rolul unui actor care, in timpul turnarii unui film, interpreteaza succesiv mai multe personaje. Ceea ce nu stie înca si descopera treptat este ca filmul continua, în culori, în viata sa privata, care se dovedeste a fi la fel de fictionala.

VIA reflecteaza atât asupra cinema-ului ca formă de comunicare artistică, cât şi asupra dezbaterii filosofice despre destin vs. liber arbitru. Iluzia cinematică este constant destrămată de înseşi elementele de limbaj filmic, care invadează viaţa protagonistului – marginile cadrului se apropie de el până aproape îl strivesc, literele din subtitluri capătă o viaţă proprie, incidentele narative îi transformă viaţa într-un haos, începe să audă voci care îi dublează conversaţiile în limbi străine. Toate aceste “simptome” stranii îl fac să-şi înţeleagă curând statutul de prizonier într-o realitate dictată de un scenariu.”(A.Pintilie)

 

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine şi susţinut de Centrul National al Cinematografiei, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, Universitatea Nationala de Arte, Le Fresnoy Studio National des Arts Contemporaines, Jameson, JTI, Romania Film, Fundatia Konrad Adenauer, Unifrance, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, ALLTUR, Institutul Polonez, Kraftmark.

PARTENERI MEDIA: Radio Guerrilla, Cinemarx, Filmreporter, Cinefan, HBO, B 24FUN, B365, Liternet, Artactmagazine, Metropotam.ro, Filmetari, Veiozaarte, 121, Urban.ro, Hotcity.ro, Studentie.ro, Port.ro, Hipmag.ro, ifestival.ro

 

 

 

24
/05
/17

Primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel pentru Literatură împlinește, astăzi, 76 de ani! Cântărețul, compozitorul și poetul Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman) a compus de-a lungul carierei sale peste 400 de cântece și a influențat prin creația sa generaţii întregi de muzicieni.

24
/05
/17

400 de evenimente - lansări de carte, activități pentru copii, spectacole, piese de teatru și concerte - vor avea loc în cadrul celei de-a XII-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, deschis, astăzi, la ora 12,00, la Romexpo.

23
/05
/17

Actorul britanic Roger Moore, celebru pentru rolurile sale din seria James Bond, a murit în Elveția, după o scurtă luptă cu cancerul. Actorul avea 89 de ani. "Cu inima grea, anuntam decesul iubitului nostru tata, Sir Roger Moore, astazi in Elvetia, dupa o scurta dar curajoasa lupta cu cancerul", au scris copiii actorului pe Twitter.

23
/05
/17

Inspirăm prin arte și cultură ” este motto-ul Fundației Calea Victoriei, proiectul creat acum exact 10 ani de Sandra Ecobescu, fostă corporatistă îndrăgostită de valorile umaniste și de cultură. Numele Fundației recuperează și celebrează o tradiție culturală puternică a Bucureștiului, Calea Victoriei fiind asociată în înfloritoarea perioadă interbelică cu spiritul modern, european și cultivat al Capitalei.

23
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Difuzate în România pe HBO, primele două episoade din noua serie „Twin Peaks”, extrem de aşteptată, ne reintroduc în universul coşmaresc-suprarealist, deopotrivă perturbator şi fascinant, al lui David Lynch.

22
/05
/17

Filmikon & Therapy lansează propunerea de terapie prin film: în fiecare marți, din 23 mai până pe 15 septembrie, Filmikon va prezenta la Therapy o selecție de producții cinematografice, autohtone și internaționale, pe terasa bistro-ului.

22
/05
/17

“─ Ce fel de om este Johnny? îi întreba o fătucă. ─ Aaaaa, păi e un băiat valabil! Nu e încrezut, nu-şi dă aere şi se poartă aşa, modest, ca un om dă rând. ─ Vorbeaţi cu el des? ─ Sigur, în fiecare zi. ─ Şi ce-i spuneaţi? (…)”. Scriitorul Șerban Tomşa a lansat de curând „SUPRAVEGHETORUL şi alte povestiri”, volum din care continuăm să vă prezentăm câteva povestiri.

22
/05
/17

Un eveniment fără precedent în istoria muzicală a Chinei a avut loc de-a lungul săptămânii trecute: cursurile de Măiestrie Artistică Master Classes Mariana Nicolesco au reunit la Universitatea din Shenzhen, în apropiere de Hong Kong, cele mai proeminente talente din Conservatoarele şi Universităţile Chinei, printre care Beijing, Shanghai, Canton, Hunan, precum şi profesori şi maeştri de canto din întreaga ţară.

22
/05
/17

Se joacă la mall, la Băneasa, la Grand Cinema, nu așa, la Sala Epika, spectacolul „Cina de adio”. Cu Mihai Călin, Ecaterina Ladin și Gigi Ifrim. E o piesă scrisă de Alexandre de la Patellière și Matthieu Delaporte, dramaturgi francezi care ne sunt contemporani (ceea ce o face și un pic, dar doar un pic, prețioasă).

22
/05
/17

Când am trecut de scanerul metalic de la intrarea de la numărul 16, strada Cadet, din cartierul parizian Faubourg-Montmartre, aveam sentimentul vag că ma aflu acolo pentru a descoperi ceva ce în mod obișnuit este rezervat doar câtorva cercuri restrânse. Ce anume, greu de spus. Nu plănuisem ieșirea, Diana, o prietenă apropiată, nu putuse să vină. Nu-i nimic, o descoperire inițiatică, mi-am spus.

22
/05
/17

Într-o zi de 22 mai se năștea actorul britanic Laurence Olivier si se stingeau din viata compozitorul şi dramaturgul german Richard Wagner și scriitorul francez Victor Hugo.

21
/05
/17

,,Nu vă supărați, ați văzut cumva un domn cam atât de înalt care-a trecut pe-aici? Dar dumneavoastră ați văzut? Atât de înalt! Imposibi! Imposibil! Eu cred c-ați văzut, dar nu vreți să-mi spuneți.”