Tape la Piatra Neamt
https://www.ziarulmetropolis.ro/tape-la-piatra-neamt/

Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ prezintă   marţi, 11 decembrie, orele 18.00 şi 20.00, la Sala Studio a Teatrului Odeon   spectacolul   TAPE de Stephen Belber traducerea Corina Grigoraş regia Răzvan Muraru cu: Cezar Antal, Dragoş Ionescu, Corina Grigoraş, Nora Covali   Pentru Jon, un regizor care începe să aibă succes, viaţa este o temă de rezolvat, pentru Vince, […]

Un articol de Andrada Văsii|6 decembrie 2012

Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ prezintă

 

marţi, 11 decembrie, orele 18.00 şi 20.00, la Sala Studio a Teatrului Odeon

 

spectacolul

 

TAPE

de Stephen Belber

traducerea Corina Grigoraş

regia Răzvan Muraru

cu: Cezar Antal, Dragoş Ionescu, Corina Grigoraş, Nora Covali

 

Pentru Jon, un regizor care începe să aibă succes, viaţa este o temă de rezolvat, pentru Vince, care poartă amprentele loser-ului, viaţa e mai degrabă o petrecere de pus la cale. Doi bărbaţi pe care îi leagă o prietenie veche, din liceu, dar şi relaţia de amor adolescentin cu aceeaşi fată.

Ranchiune vechi care fac băşici pe limbă, perspective diferite asupra unor lucruri petrecute în timpuri confuze, vorbe găunoase care golesc fapta de vină sunt tot atâtea mecanisme psihologice explorate într-o piesă care trăieşte din energiile maligne şi benigne ale tinereţii.

 

 

Stephen Belber s-a născut la Washington în 1967 şi este dramaturg, scenarist şi regizor american, jucat pe Broadway dar şi pe importante scene europene. În 1989 a  absolvit studiile de filozofie ale Trinity College, Hartford . În timpul studenţiei începe să scrie, mai întâi scurte povestiri, apoi scenete focalizate pe elemente autobiografice, scrieri primite bine în diverse cercuri intelectuale. Încurajat de răspunsurile pozitive, se decide să devină dramaturg şi să-şi încerce norocul pe scenele din New York. Aici are diverse job-uri, de la chelner la profesor suplinitor şi reporter de război pentru O. N. U. New York îi rezervă o experienţă esenţială: fără se ştie, se mută cu un coleg de cameră bolnav de Sida, pe care îl va îngriji vreme de doi ani, până la decesul acestuia.

Prima reuşită scenică o are cu Psychotic Busboy Blues (one man show). Simţind nevoia unei aprofundări teoretice, se înscrie în programul Playwrights Horizons Theater School, din cadrul Universităţii newyorkeze, iar apoi este acceptat ca scriitor rezident la prestigioasa instituţie academică The Juilliard School în 1994. După piesa sa, Tape (Caseta), scrisă în 1999, s-a realizat în 2001 filmul omonim, cu o distribuţie prestigioasă: Ethan HawkeRobert Sean Leonard şi Uma Thurman. În anul 2000 obţine prestigiosul premiu Fringe NYC pentru piesa Drifting Elegant. Între 2002-2003  este un asiduu scenarist TV. În 2004 debutează pe Broadway cu piesaMatch. Ca regizor de film este mai cunoscut pentru Drifting elegant (2006) şi Management (2008).

 

Răzvan MURARU s-a născut pe 30 noiembrie 1977 la Piatra Neamţ fiind licenţiat în Regie, Film şi Televiziune, în cadrul Facultăţii de Arte Hyperion Bucureşti (2001). Încă din anii studenţiei, ca asistent de regie şi de producţie la Castel Film, a trecut de la experienţa filmărilor în locaţie, la mercenariatul lucrului în televiziune, mai întâi ca reporter, copywriter apoi ca producător executiv, treptat retrăgându-se spre zona liberilor profesionişti, ceea ce i-a oferit posibilitatea de a colabora la realizarea şi desăvârşirea unor proiecte independente, dragi lui. Printre ele se numără şi participarea în calitate de creative director la promovarea filmului de gen Strigoi, producţie britanică desemnată cel mai bun film independent la Toronto After Dark Film Festival în 2009. Acelaşi impuls de a accepta provocări noi i-a adus, în 2012, un premiu Ad Print la secţiunea Publishing Design and Movie Poster, cu documentarul HBO Digging for Life. Hazardul, sub forma unui drag prieten, l-a împins în 2011 spre Africa de Est unde a regizat o serie de spoturi TV în cadrul unei campanii sociale împotriva violenţei domestice, campania finanţată de Departamentul de Stat American. A urmat realizarea unei serii de spoturi  tv pentru o companie de telecomunicaţii sud americane. În octombrie 2012, Cezar Antal, un prieten bun cu care a colaborat la realizarea a două scurt metraje în 2009, i-a propus Tape.

 

 

17
/05
/17

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Universitatea Națională de Muzică din București, Academia de Muzică și Dans din Ierusalim și Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universității Tel Aviv, organizează în perioada 22-23 mai 2017 o serie de conferințe și concerte de muzică de cameră, cu participarea muzicologului dr. Irina Hasnaș și a artiștilor români Mircea Marian- violoncel și Mădălina Dănilă- pian.

17
/05
/17

Între 18 şi 21 mai, fanii români ai jazz-ului petrec patru zile de sărbătoare, alături de turiştii străini veniţi în Sibiu pentru festival şi pentru frumuseţile oraşului. Începand de joi şi până duminică, de la orele 19:00, Piaţa Mică va răsuna de acorduri de jazz cu influenţe orientale, latino sau blues. Intrarea la concertele din Piaţa Mică este liberă.

17
/05
/17

“E miezul verii. După masa de prânz, mama şi fiul stau lungiţi în două paturi aşezate simetric de o parte şi de alta a uşii, de-a lungul a doi pereţi opuşi din dormitorul familiei. Fiecare se foieşte nervos în patul său, iar un zugrav îşi face de lucru pe hol şi trage cu urechea la ce discută cei doi. (…)”. Scriitorul Șerban Tomşa a lansat de curând „SUPRAVEGHETORUL şi alte povestiri”, volum din care vă vom prezenta câteva povestiri, pe parcursul acestei luni.

17
/05
/17

Pentru al șaselea an consecutiv, Festivalul Internațional de Film Transilvania continuă să promoveze profiluri noi de actori în cinematografia română. 10 dintre artiștii care s-au remarcat pe scenele de teatru, dar nu au avut până acum roluri semnificative pe marele ecran, vor fi în lumina reflectoarelor la TIFF, în programul 10 pentru FILM.

17
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE A fost o vreme când mulţime de români plini de har se şcoleau în străinătate şi foarte curând ajungeau, prin natura profesiei, să devină adevăraţi „cetăţeni ai lumii”. Doar că multora schimbările politice de după cel de-Al Doilea Război Mondial le-au frânt ori le-au modificat din temelii destinul. Unii au depăşit momentul desţărării şi au rămas în elita culturală internaţională.

16
/05
/17

Una dintre cele mai iubite actrițe de teatru și film din România, Tora Vasilescu,va fi celebrată la cea de-a 16-a ediție a FestivaluluiInternațional de Film Transilvania. La gala de închidere din 10 iunie, de la Teatrul Național Cluj-Napoca, actrița va fi distinsă cu Premiul de Excelență pentru meritele sale artistice deosebite și pentru contribuția adusă cinematografiei românești.

16
/05
/17

Este unul dintre profesorii fondatori ai şcolii de teatru clujene și a instruit cinci generaţii de absolvenţi ai secţiei române de actorie. Miklós Bács vorbește despre povestea sa de viață și teatru și rolul Faust din spectacolul cu același nume în regia lui Silviu Purcărete, jucat la Teatrul Național ''Radu Stanca'' din Sibiu.

16
/05
/17

Scriitoarea Mara Wagner, autoarea romanului În spatele blocului, apărut la editura Nemira în colecția Cuaternar, le dă întâlnire cititorilor din Brașov, miercuri, 17 mai, de la 19.00, la Librăria Humanitas din Piața Sfatului. În spatele blocului este un roman despre copilăria și adolescența petrecute în comunism, cu toate jocurile și micile ritualuri care colorau viața într-o epocă gri.

15
/05
/17

„Persona”, „Nostalgia”, „Pe aripile vântului”, „Cei șapte samurai”, „Metropolis”. Sunt doar câteva din filmele clasice pe care, într-o anchetă realizată de Ziarul Metropolis, oameni din lumea cinematografiei (critici, regizori, actori, producători, programatori de cinematografe sau de festivaluri), dar și jurnaliști și scriitori mărturisesc că nu le-au văzut.

15
/05
/17

Duminică a început o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2017. Este a XXII-a ediție a festivalului organizat de Teatrul Național din Timișoara, un eveniment care propune publicului 12 zile de spectacole vibrante, din țară și din străinătate, plasate în interiorul unei teme pe cât de generoase, pe atât de prezente în societatea contemporană: IDENTITATEA.

15
/05
/17

Editura Polirom vine cu o ofertă impresionantă de literatură română la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, continuîndu-și astfel unul dintre cele mai importante demersuri editoriale: publicarea, difuzarea și promovarea scriitorilor români contemporani, direcție deschisă prin lansarea colecției „Ego. Proză” în anul 2004, continuată în 2007 cu lansarea proiectului editorial „Fiction Ltd.”, dar și cu inițierea, în anul 2008, a prestigioasei colecții „Opere”, precum și a seriilor de autor Polirom.

15
/05
/17

Vineri, 26 mai, de la ora 20:00, la Serendipity Art, Coffee&Tea, iubitorii muzicii pot asculta RENOUVEAU GRINGO – un concept unic, o îngemănare de stiluri, armonii şi influenţe, pornind de la piesele clasice până la elementele de muzică electronică, însoţite de loopuri de chitară, voce, muzicuţă şi lapsteel guitar, toate filtrate în stilul propriu al lui AG Weinberger.

15
/05
/17

Într-o zi de 15 mai se nășteau Nicolae Grigorescu, unul dintre cei mai valoroși pictori români și scriitorul rus Mihail Bulgakov, autorul romanului Maestrul și Margareta. Și tot într-o zi de 15 mai Mickey Mouse și Minnie Mouse apăreau pentru prima dată împreună în producția "Plane Crazy".

15
/05
/17

„Ouăle lui Tarzan”, cel mai recent documentar regizat de Alexandru Solomon, va avea premiera mondială la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie 2017). Documentarul va fi proiectat în afara competiției, în cadrul programului „Zilele filmului românesc”.