„Țara moartă”, în selecția oficială BFI London Film Festival 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/tara-moarta-in-selectia-oficiala-bfi-london-film-festival-2017/

Pelicula „Țara moartă”, realizată de regizorul Radu Jude, a fost selectată în competiţia de documentare a celei de-a 61-a ediţii a BFI London Film Festival, care va avea loc în perioada 4 – 15 octombrie 2017.

Un articol de Liliana Matei|1 septembrie 2017

Evenimentul, organizat de British Film Institute, prezintă anual aproximativ 300 de lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje din circa 50 de țări.

Cel mai bun lungmetraj documentar din competiție este răsplătit cu The Grierson Award. Trofeul este conceput în memoria cineastului scoțian John Grierson (1898 – 1972).

Bărbat cu pistol

Printre laureații acestui premiu se numără Mehrdad Oskouei, cu „Starless Dreams” (în 2016), Jennifer Peedom, cu „Sherpa”(în 2015), Paul-Julien Robert, cu „My Fathers, My Mother and Me” (în 2014), Alex Gibney, cu „Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God” (în 2012) și Yoav Shamir, cu „Defamation” (2009).

„Țara moartă” a avut premiera în cinematografele românești pe 25 august.

Producția s-a bucurat de cronici laudative după proiecția în cadrul secțiunii „Signs of Life” a Festivalului de Film de la Locarno 2017, unde a avut premiera internațională.

Filmul este un eseu documentar compus din mai mult de 500 de fotografii dintre cele peste 8.500 ale colecţiei Costică Acsinte, texte de Emil Dorian şi fragmente din coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii ’30 – ’40.

Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuţiu, sound design-ul de Dana Bunescu, iar consilierea tehnică a fost asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte.

„Ţara moartă” este o producţie Hi Film şi Fast Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Orange România. Producător este Ada Solomon. Detalii pe pagina oficială Facebook.

 

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.