Teatru pe Drumul Sarii, un festival încheiat de Horaţiu Mălăele
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-pe-drumul-sarii-un-festival-incheiat-de-horatiu-malaele/

S-a încheiat cea de-a doua ediţie a Festivalului de Teatru şi Arte Performative „Teatru pe Drumul Sarii”, iniţiat şi organizat de Teatrul Municipal Turda, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Turda şi al Consiliului Judeţean Cluj.

Un articol de Andrada Văsii|22 octombrie 2013

S-a încheiat cea de-a doua ediție a Festivalului de Teatru și Arte Performative „Teatru pe Drumul Sarii”, inițiat și organizat de Teatrul Municipal Turda, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Turda și al Consiliului Județean Cluj.

Ediția de anul acesta – derulată între 16-18 octombrie – a marcat 65 de ani de activitate neîntreruptă a Teatrului Municipal Turda.

Închiderea oficială a festivalului Teatru pe Drumul Sarii a avut loc vineri, 18 octombrie 2013, în prezența a aproximativ 400 de spectatori, la ultimul spectacol din program, „Revizorul” de Gogol, o producție bine cotată a Teatrului de Comedie, care i-a avut protagoniști pe Horațiu Mălăele și George Mihăiță.

Reprezentația s-a bucurat de aprecierea publicului turdean, manifestată prin minute în șir de aplauze entuziaste. În discursul susținut cu această ocazie, directorul festivalului și managerul Teatrului Municipal Turda, Narcisa Pintea, a anunțat că, începând de anul viitor, „Teatru pe Drumul Sării” se va îmbogăți cu o nouă secțiune.

Spectacole bune, nume mari şi Teatru pe Drumul Sarii

„Am mai crescut cu un an și, pentru că începem să prindem curaj, la anul Teatrul Municipal Turda va debuta cu un proiect și mai mare la Teatru pe Drumul Sarii, pentru că acest festival va avea două secțiuni: prima secțiune va avea loc în luna iunie, se va numi Festivalul Drob de Sare, și va fi destinat copiilor, un public tânăr pe care vrem să-l formăm, să devină  publicul matur de mâine; iar în luna octombrie, așa cum v-am obișnuit, vom veni din nou, pe data 16 octombrie, să sărbătorim teatrul turdean și să deschidem cea de-a treia ediție a Festivalului Teatru pe Drumul Sării”, a declarat Narcisa Pintea.

Teatru pe Drumul Sarii

Spectacolul „Revizorul“ a făcut parte din seclecţia festivalului Teatru pe Drumul Sarii

De-a lungul celor trei zile de festival, publicul turdean a avut ocazia de a vedea jucând  reputați actori ai scenei românești de teatru: pe Marius Bodochi în „Omul cu chitara” de Jon Fosse, o producție a Teatrului Municipal Turda, în regia lui Mihai Măniuțiu; pe Horațiu Mălăele și Nicolae Urs în „Măscăriciul” (foto sus) și pe George Mihăiță, Vladimir Găitan, Virginia Mirea, Valentin Teodosiu, Horațiu Mălăele în „Revizorul”. Programul festivalului a acoperit, așa cum și-a propus încă de la prima ediție, și nișa de public foarte tânăr, cei mici bucurându-se de întâlnirea cu „Frumoasa și Bestia”, în regia lui Florian Silaghi, o producție a trupei „Arcadia” a Teatrului „Regina Maria” din  Oradea.

Festivalul și-a continuat și la cea de-a doua ediție misiunea programatică enunțată și asumată încă de la debutul său, în 2012, aceea de instruire  a echipei de actori ai Teatrului Municipal Turda, și nu numai, prin atelierele pe care le-a pus la dispoziție actorilor și studenților participanți.

Astfel, aceștia s-au antrenat alături de Florin Fieroiu și Vlaicu Golcea timp de trei zile, în cadrul workshop-ului de coregrafie Soundbody, l-au avut alături pe Ion Caramitru, care a susținut atelierul de teatru „Poezia şi tehnica subtextului”, și pe George Mihăiță care, într-o întâlnire teatrală amicală la Salina Turda, le-a împărtășit o serie de experiențe din bogata sa activitate artistică.

Foto credit: Lucian Năstase, Teatrul Bulandra, Teatru pe Drumul Sarii

 

20
/11
/17

După un memorabil concert susținut recent cu Orchestra Națională Radio, violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio miercuri, 22 noiembrie, de la ora 19.00, într-un recital alături de pianista Sînziana Mircea!

20
/11
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aproape necunoscut marelui public, Constantin Brăiloiu (1893-1958) a avut șansa unei pregătiri excepționale și apoi, după al Doilea Război Mondial, pe cea a activității în străinătate. A rezultat o carieră plină de realizări în care beneficiari sunt deopotrivă specialiștii din România și cei din Europa.

20
/11
/17

Pe 12 noiembrie 2017 la Teatrul Mic din Bucureşti a avut loc premiera ”Anul Dispărut. 200/7” de Peca Ștefan, în regia Anei Mărgineanu. ”Anul Dispărut. 200/7”  face parte, ca ultim spectacol, din trilogia ”Anul dispărut”, alături de ”Anul dispărut. 1989” și ”Anul dispărut. 1996”.

19
/11
/17

Cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, care are titlul de lucru „#9”, va fi produs de Sony Pictures , informează The Hollywood Reporter. Tot ce se știe pana acum este că noul film al lui Tarantino (Plasat la finalul anilor 1960 - începutul anilor 1970, în Los Angeles) va beneficia de o distribuţie remarcabilă.

18
/11
/17

  Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău. „Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, […]

17
/11
/17

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică și la sfârșitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ''Elvira Popescu'' din Capitală.

17
/11
/17

SCRISORI CĂTRE CEI DIN CĂRȚI Pe urmele jurnalistei și spioanei americane Marguerite Harrison, pe când bolșevismul începea.

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!

16
/11
/17

Cartea „Spionul care a ieșit din joc” (traducere din limba engleză de Michaela Tache) a fost publicată în acest an la Editura Rao (tot în 2017, romanul, publicat inițial în 1963, a fost ecranizat de BBC).

16
/11
/17

Grupul Librarium anunță deschiderea unei noi librării în București în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național I.L. Caragiale. Evenimentul de lansare va avea loc joi, 16 noiembrie, începând cu ora 18:00. Vor fi prezenti la eveniment Ion Caramitru, directorul Teatrului Național, scriitorii Marius Chivu și Alex Tocilescu și Laura Câlțea, blogger cultural.