Teatru pe Drumul Sarii, un festival încheiat de Horaţiu Mălăele
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-pe-drumul-sarii-un-festival-incheiat-de-horatiu-malaele/

S-a încheiat cea de-a doua ediţie a Festivalului de Teatru şi Arte Performative „Teatru pe Drumul Sarii”, iniţiat şi organizat de Teatrul Municipal Turda, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Turda şi al Consiliului Judeţean Cluj.

Un articol de Andrada Văsii|22 octombrie 2013

S-a încheiat cea de-a doua ediție a Festivalului de Teatru și Arte Performative „Teatru pe Drumul Sarii”, inițiat și organizat de Teatrul Municipal Turda, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Turda și al Consiliului Județean Cluj.

Ediția de anul acesta – derulată între 16-18 octombrie – a marcat 65 de ani de activitate neîntreruptă a Teatrului Municipal Turda.

Închiderea oficială a festivalului Teatru pe Drumul Sarii a avut loc vineri, 18 octombrie 2013, în prezența a aproximativ 400 de spectatori, la ultimul spectacol din program, „Revizorul” de Gogol, o producție bine cotată a Teatrului de Comedie, care i-a avut protagoniști pe Horațiu Mălăele și George Mihăiță.

Reprezentația s-a bucurat de aprecierea publicului turdean, manifestată prin minute în șir de aplauze entuziaste. În discursul susținut cu această ocazie, directorul festivalului și managerul Teatrului Municipal Turda, Narcisa Pintea, a anunțat că, începând de anul viitor, „Teatru pe Drumul Sării” se va îmbogăți cu o nouă secțiune.

Spectacole bune, nume mari şi Teatru pe Drumul Sarii

„Am mai crescut cu un an și, pentru că începem să prindem curaj, la anul Teatrul Municipal Turda va debuta cu un proiect și mai mare la Teatru pe Drumul Sarii, pentru că acest festival va avea două secțiuni: prima secțiune va avea loc în luna iunie, se va numi Festivalul Drob de Sare, și va fi destinat copiilor, un public tânăr pe care vrem să-l formăm, să devină  publicul matur de mâine; iar în luna octombrie, așa cum v-am obișnuit, vom veni din nou, pe data 16 octombrie, să sărbătorim teatrul turdean și să deschidem cea de-a treia ediție a Festivalului Teatru pe Drumul Sării”, a declarat Narcisa Pintea.

Teatru pe Drumul Sarii

Spectacolul „Revizorul“ a făcut parte din seclecţia festivalului Teatru pe Drumul Sarii

De-a lungul celor trei zile de festival, publicul turdean a avut ocazia de a vedea jucând  reputați actori ai scenei românești de teatru: pe Marius Bodochi în „Omul cu chitara” de Jon Fosse, o producție a Teatrului Municipal Turda, în regia lui Mihai Măniuțiu; pe Horațiu Mălăele și Nicolae Urs în „Măscăriciul” (foto sus) și pe George Mihăiță, Vladimir Găitan, Virginia Mirea, Valentin Teodosiu, Horațiu Mălăele în „Revizorul”. Programul festivalului a acoperit, așa cum și-a propus încă de la prima ediție, și nișa de public foarte tânăr, cei mici bucurându-se de întâlnirea cu „Frumoasa și Bestia”, în regia lui Florian Silaghi, o producție a trupei „Arcadia” a Teatrului „Regina Maria” din  Oradea.

Festivalul și-a continuat și la cea de-a doua ediție misiunea programatică enunțată și asumată încă de la debutul său, în 2012, aceea de instruire  a echipei de actori ai Teatrului Municipal Turda, și nu numai, prin atelierele pe care le-a pus la dispoziție actorilor și studenților participanți.

Astfel, aceștia s-au antrenat alături de Florin Fieroiu și Vlaicu Golcea timp de trei zile, în cadrul workshop-ului de coregrafie Soundbody, l-au avut alături pe Ion Caramitru, care a susținut atelierul de teatru „Poezia şi tehnica subtextului”, și pe George Mihăiță care, într-o întâlnire teatrală amicală la Salina Turda, le-a împărtășit o serie de experiențe din bogata sa activitate artistică.

Foto credit: Lucian Năstase, Teatrul Bulandra, Teatru pe Drumul Sarii

 

02
/10
/17

Săptămâna trecută, „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, a primit o menţiune specială din partea juriului celei de 18-a ediţii a Premios Sebastiane, secţiune a Festivalului de Film de la San Sebastián, care este dedicată filmelor LGBTI. La același festival, actorul român Bogdan Dumitrache a fost desemnat Cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian pentru rolul din “Pororoca”, cel mai recent film semnat de regizorul Constantin Popescu.

02
/10
/17

Regizorul filmelor ,,Ocean’s 11”, ,,Traffic”, ,,Erin Brockovich” şi ,,Magic Mike”, Steven Soderbergh a revenit pe marile ecrane, după o pauză de 4 ani, cu „Logan Lucky: Cursa norocului”. Comedia lui Soderbergh, câştigător al Premiului Oscar, mizează pe o distribuţie de excepţie şi îi aduce pe marile ecrane: Channing Tatum, Daniel Craig, Seth MacFarlane, Katie Holmes, Sebastian Stan, Adam Driver şi Riley Keough.

02
/10
/17

În această seară, de la ora 21.10, pe TVR 2, cei care l-au prețuit pe Florian Pittiș au ocazia să vadă un documentar cu imagini spectaculoase din arhiva TVR despre îndrăgitul nostru actor, regizor, traducător, cântăreț, textier, realizator de emisiuni radio.

01
/10
/17

REPORTAJ „Linişte! Motor! Se filmează!” – o după-amiază pe platoul de filmare la „Moromeţii 2”, pe care regizorul Stere Gulea îl realizează în aceste zile chiar în satul Talpa şi în legendara casă folosită în clasicul film de acum trei decenii.

01
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Istoria noastră e destul de plină de lucruri întunecate. Printre ele, sistemul concentraționar – unul dintre cele mai cumplite din lagărul socialist. Fără a căuta explicații de ce a fost așa, numeroasele mărturii publicate după revoluție dau măsura acestei cumplite experiențe îndurate de zeci de mii de români. Ele nu pot fi clasificate, nici stabili o ordine a valorii, a interesului lor. Fiecare trăire îngrozitoare de acest fel rămâne unică.

29
/09
/17

CRONICĂ DE FILM Noul documentar al lui Alexandru Solomon, „Ouăle lui Tarzan”, filmat în Abhazia, în special la un institut de experimente pe maimuţe iniţiat de sovietici în anii `20, este foarte probabil şi cel mai ambiţios film al său.

29
/09
/17

Reputatul regizor maghiar Bela Tarr, cunoscut pentru filme precum The Turin Horse si Satantango, si cineastul francez Laurent Cantet, castigatorul premiului Palme d'Or in 2008 cu drama Entre les murs, sunt doi dintre invitatii de onoare ai editiei a 8-a a Les Films de Cannes a Bucarest.

29
/09
/17

Teatrul Naţional Radiofonic continuă proiectul, de înaltă ţinută artistică, inaugurat recent cu un real succes: „Ne auzim la... Metropolis”. Luni, 2 octombrie 2017, la ora 11.00, la Teatrul Metropolis din Bucureşti (strada Mihai Eminescu nr. 89) va avea loc o întâlnire de suflet, în care va fi evocată personalitatea excepţională a regizorului Ion Vova, la 100 de ani de la naştere.

28
/09
/17

Pentru turistul care pune pentru prima dată piciorul în Asia, Thailanda e o altă planetă. Cu amestecul lui fascinant de zgârie-nori și mizerie, cu aglomerația lui teribilă, cu tuk-tuk-urile care se strecoară peste tot și trenurile suspendate, cu mâncarea preparată în plină stradă, cu aromele lui tari, cu ghirlandele de flori, cu templele ca-n povești, Bangkokul nu seamănă cu nimic.

28
/09
/17

Sub patronajul Ambasadei Regatului Belgiei la București, sâmbătă 30 septembrie va avea loc la ora 19:00, la Biserica Sf Tereza din București (Șos. Olteniței 3-5), al doilea din cele cinci concerte de muzică sacră și poezie belgiană din cadrul Festivalului de Muzică Sacră Belgiană, organizat de Asociația Culturală de Prietenie România-Belgia. La concertul de sâmbăta aceasta, în prezența Ambasadorului Regatului Belgiei la București, publicul va putea audia lucrări semnate de Jacques-Nicolas Lemmens și Cesar Franck (compozitori celebri în secolul IX) și doi compozitori contemporani (Jan Van Landeghem și Raoul de Smet, care au scris două lucrări special pentru această serie de concerte).

28
/09
/17

Icoană absolută, Brigitte Bardot continuă să dezlănţuie pasiuni. Cu părul ei despletit, picioarele goale, hainele minimaliste, mimica bosumflată, atitudinile ei neglijente, latura sălbatică, sinceritatea, natura ei rebelă şi sexualitatea neînfrânată, Bardot a schimbat radical imaginea femeii. BB împlinește, astăzi, 83 de ani!