Teatru pe Drumul Sarii, un festival încheiat de Horaţiu Mălăele
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-pe-drumul-sarii-un-festival-incheiat-de-horatiu-malaele/

S-a încheiat cea de-a doua ediţie a Festivalului de Teatru şi Arte Performative „Teatru pe Drumul Sarii”, iniţiat şi organizat de Teatrul Municipal Turda, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Turda şi al Consiliului Judeţean Cluj.

Un articol de Andrada Văsii|22 octombrie 2013

S-a încheiat cea de-a doua ediție a Festivalului de Teatru și Arte Performative „Teatru pe Drumul Sarii”, inițiat și organizat de Teatrul Municipal Turda, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Turda și al Consiliului Județean Cluj.

Ediția de anul acesta – derulată între 16-18 octombrie – a marcat 65 de ani de activitate neîntreruptă a Teatrului Municipal Turda.

Închiderea oficială a festivalului Teatru pe Drumul Sarii a avut loc vineri, 18 octombrie 2013, în prezența a aproximativ 400 de spectatori, la ultimul spectacol din program, „Revizorul” de Gogol, o producție bine cotată a Teatrului de Comedie, care i-a avut protagoniști pe Horațiu Mălăele și George Mihăiță.

Reprezentația s-a bucurat de aprecierea publicului turdean, manifestată prin minute în șir de aplauze entuziaste. În discursul susținut cu această ocazie, directorul festivalului și managerul Teatrului Municipal Turda, Narcisa Pintea, a anunțat că, începând de anul viitor, „Teatru pe Drumul Sării” se va îmbogăți cu o nouă secțiune.

Spectacole bune, nume mari şi Teatru pe Drumul Sarii

„Am mai crescut cu un an și, pentru că începem să prindem curaj, la anul Teatrul Municipal Turda va debuta cu un proiect și mai mare la Teatru pe Drumul Sarii, pentru că acest festival va avea două secțiuni: prima secțiune va avea loc în luna iunie, se va numi Festivalul Drob de Sare, și va fi destinat copiilor, un public tânăr pe care vrem să-l formăm, să devină  publicul matur de mâine; iar în luna octombrie, așa cum v-am obișnuit, vom veni din nou, pe data 16 octombrie, să sărbătorim teatrul turdean și să deschidem cea de-a treia ediție a Festivalului Teatru pe Drumul Sării”, a declarat Narcisa Pintea.

Teatru pe Drumul Sarii

Spectacolul „Revizorul“ a făcut parte din seclecţia festivalului Teatru pe Drumul Sarii

De-a lungul celor trei zile de festival, publicul turdean a avut ocazia de a vedea jucând  reputați actori ai scenei românești de teatru: pe Marius Bodochi în „Omul cu chitara” de Jon Fosse, o producție a Teatrului Municipal Turda, în regia lui Mihai Măniuțiu; pe Horațiu Mălăele și Nicolae Urs în „Măscăriciul” (foto sus) și pe George Mihăiță, Vladimir Găitan, Virginia Mirea, Valentin Teodosiu, Horațiu Mălăele în „Revizorul”. Programul festivalului a acoperit, așa cum și-a propus încă de la prima ediție, și nișa de public foarte tânăr, cei mici bucurându-se de întâlnirea cu „Frumoasa și Bestia”, în regia lui Florian Silaghi, o producție a trupei „Arcadia” a Teatrului „Regina Maria” din  Oradea.

Festivalul și-a continuat și la cea de-a doua ediție misiunea programatică enunțată și asumată încă de la debutul său, în 2012, aceea de instruire  a echipei de actori ai Teatrului Municipal Turda, și nu numai, prin atelierele pe care le-a pus la dispoziție actorilor și studenților participanți.

Astfel, aceștia s-au antrenat alături de Florin Fieroiu și Vlaicu Golcea timp de trei zile, în cadrul workshop-ului de coregrafie Soundbody, l-au avut alături pe Ion Caramitru, care a susținut atelierul de teatru „Poezia şi tehnica subtextului”, și pe George Mihăiță care, într-o întâlnire teatrală amicală la Salina Turda, le-a împărtășit o serie de experiențe din bogata sa activitate artistică.

Foto credit: Lucian Năstase, Teatrul Bulandra, Teatru pe Drumul Sarii

 

22
/05
/17

Un eveniment fără precedent în istoria muzicală a Chinei a avut loc de-a lungul săptămânii trecute: cursurile de Măiestrie Artistică Master Classes Mariana Nicolesco au reunit la Universitatea din Shenzhen, în apropiere de Hong Kong, cele mai proeminente talente din Conservatoarele şi Universităţile Chinei, printre care Beijing, Shanghai, Canton, Hunan, precum şi profesori şi maeştri de canto din întreaga ţară.

22
/05
/17

Se joacă la mall, la Băneasa, la Grand Cinema, nu așa, la Sala Epika, spectacolul „Cina de adio”. Cu Mihai Călin, Ecaterina Ladin și Gigi Ifrim. E o piesă scrisă de Alexandre de la Patellière și Matthieu Delaporte, dramaturgi francezi care ne sunt contemporani (ceea ce o face și un pic, dar doar un pic, prețioasă).

22
/05
/17

Când am trecut de scanerul metalic de la intrarea de la numărul 16, strada Cadet, din cartierul parizian Faubourg-Montmartre, aveam sentimentul vag că ma aflu acolo pentru a descoperi ceva ce în mod obișnuit este rezervat doar câtorva cercuri restrânse. Ce anume, greu de spus. Nu plănuisem ieșirea, Diana, o prietenă apropiată, nu putuse să vină. Nu-i nimic, o descoperire inițiatică, mi-am spus.

22
/05
/17

Într-o zi de 22 mai se năștea actorul britanic Laurence Olivier si se stingeau din viata compozitorul şi dramaturgul german Richard Wagner și scriitorul francez Victor Hugo.

21
/05
/17

,,Nu vă supărați, ați văzut cumva un domn cam atât de înalt care-a trecut pe-aici? Dar dumneavoastră ați văzut? Atât de înalt! Imposibi! Imposibil! Eu cred c-ați văzut, dar nu vreți să-mi spuneți.”

20
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Astăzi, când se discută în lumea întreagă soarta Europei ca un tot organic ori ca o aglomerare de state, e interesant să ni-l amintim pe George Ciorănescu (1918-1993), cel care la un moment dat spunea: „Poporul din care mă trag s-a pronunţat totdeauna pentru Europa. Poporul meu posedă deplina maturitate şi întreaga informaţie istoică şi politică pentru a sprijini crearea Europei unite, libere şi democratice”.

19
/05
/17

O fată tânără trăiește o situație nefericită ce pare să nu aibă rezolvare. Orfană de mamă încă din copilărie, eroina noastră își pierde acum tatăl – plecat la război – și rămâne, la vârsta adolescenței, în grija unei mame vitrege, o femeie rea și apucătoare, preocupată doar de viitorul ei și al fetelor sale, Odette și Jeannette. Dar norocul omului e schimbător. Și uite-așa, într-o zi și-o noapte, sub privirea protectoare a unui Înger păzitor – Zâna celor buni la suflet –, lucrurile se îndreaptă și o pornesc pe drumul cel bun, iar lacrimile de supărare se transformă în lacrimi de fericire.

19
/05
/17

Cu ocazia aniversării a 70 de ani a maestrului Gigi Căciuleanu, duminică, 14 mai 2017, a avut loc un eveniment special dedicat artistului, la Teatrul Național “I.L. Caragiale” București şi totodată a fost programat spectacolul D'ale noastre (joi 11 mai 2017).

19
/05
/17

Regizat de Bogdan George Apetri şi cu Ana Ularu în rolul principal, "Periferic" (2010), unul din cele mai de succes debuturi româneşti ale ultimilor ani, este acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub.

19
/05
/17

Vivaldianno – City of Mirrors, un show complex ce îl are în prim plan pe Antonio Vivaldi, unul dintre cei mai iubiţi compozitori ai tuturor timpurilor, va fi pus în scenă, duminică, la Sala Palatului din Bucureşti.

19
/05
/17

Într-o zi de 19 mai se năștea actorul italian Michele Placido (71 de ani, astăzi), cunoscut publicului din România din popularul serial de la începutul anilor 90 "Caracatița", în care a interpretat rolul comisarului Corrado Cattani. Tot într-o zi de 19 mai, sculptorul și profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik a creat cubul care astăzi îi poartă numele.

18
/05
/17

Schilling Árpád și echipa „EXIT” tratează tema imigranților-emigranți. Duminică va începe ediția a zecea a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT. Printre cele mai importante obiective ale TESZT-ului se numără schimbul cultural între artiștii și teatrele din regiune și sprijinirea colaborării artistice.