Teatrul Metropolis îl găzduieşte pe Ţarul Ivan cel Groaznic
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-metropolis-il-gazduieste-pe-tarul-ivan-cel-groaznic/

Teatrul Metropolis vă propune în această seară, de la ora 19.00, o întâlnire cu Ţarul Ivan cel Groaznic. Spectacolul „Ţarul Ivan îşi schimbă meseria“ se va juca şi mâine, fiind montat de Gelu Colceag.

Un articol de Andrada Văsii|25 septembrie 2013

Teatrul Metropolis vă propune în această seară, de la ora 19.00, o întâlnire cu Ţarul Ivan cel Groaznic. Spectacolul „Ţarul Ivan îşi schimbă meseria“ se va juca și  mâine, fiind montat de Gelu Colceag.

Regizorul a folosit maşina timpului inventată de Bulgakov şi a pus pe roate un spectacol plin de replici inteligente şi de umor, care are la bază comedia de moravuri scrisă în perioada 1926-1935. Din distribuţie fac parte Mircea Rusu/Doru Ana, Radu Gabriel, Marius Galea, Mariana Dănescu, Vlad Logigan ş.a.

Teatrul Metropolis 2013. De fapt, dacă ne uităm mai bine, e Moscova anului 1935. Un tânăr cercetător încearcă să construiască mașina timpului tocmai în momentul în care soția sa se simte ignorată și îl părăsește.

Administratorul blocului, un înfocat fan al partidului, nu îi facilitează cercetarea şi vrea să-i oprească proiectul. Dar, printr-o minune, inventatorul ajunge în anul 1565, pentru că de la administrator la Ivan cel Groaznic este doar un singur pas. Întrebarea este însă următoarea: maşina timpului chiar funcționează sau totul e doar o plăsmuire a imaginației?

Moscova poposeşte la Teatrul Metropolis

Actorii Mircea Rusu (Ivan cel Groaznic) și Radu Gabriel (Miloslavski Jorj) nu întâmpină nici o problemă în a menține viu interesul spectatorilor, printr-un joc detaliat şi cu fler. Radu Gabriel devine umbra lui Ivan prin tenebrele trecutului.

Teatrul Metropolis

Teatrul Metropolis vă propune astă-seară şi mâine seară o întâlnire cu Ţarul Ivan

Mircea Rusu trebuie să joace două personaje: atât pe administrator, cât și pe țar şi jonglează cu uşurinţă cu stările personajelor.

Ajutorul său de nădejde, grămăticul/diacul ( Vlad Logigan) reușește să impresioneze publicul încă de la primele sunete pe care le scoate. Nu vă așteptați să auziți prea mult replici de la acest personaj, deoarece complexitatea sa a fost bine înțeleasă și pusă în scenă prin mișcări și comic de situație. Vlad Logigan smulge ropote de aplauze la sfârșit, tocmai pentru că reusește să își integreze spectatorii în jocul său scenic.

Citiţi şi: VIDEO „Ţarul Ivan“ se joacă la Teatrul Metropolis ca la cinematograf

Actorul Gabriel Costin consideră că „Ţarul Ivan îşi schimbă meseria“ de la Teatrul Metropolis este o comedie SF. „Bulgakov nu i-a spus aşa, dar ea este o comedie SF. Este o comedie pe care nu trebuie să o rataţi. Se îngrămădeşte lumea ca la circ“, a declarat Gabriel Costin pentru Ziarul Metropolis.

Actorul explică foarte simplu succesul spectacolului. El consideră că piesa este scrisă într-o manieră cinematografică, iar montarea duce lin mai departe firul narativ. „Lumea nu-şi dă seama, dar piesa seamănă foarte mult cu un film“. Gabriel Costin povesteşte şi ce reacţii stârneşte spectacolul: „mamă, eşti nebun?!“, „Ha ha ha, nu credeam că aşa ceva se face la teatru!“, „Ce subiect! Cât de tare, cât am râs!“, „Ai crezut chestia aia cu maşina? Am crezut chestia aia cu maşina!“. Lumea abia aşteaptă să vadă ceva supranatural“, glumeşte Gabriel Costin.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Info:

Teatrul Metropolis (Str. Mihai Eminescu, nr. 89)

Ţarul Ivan îşi schimbă meseria

Regia artistică: Gelu Colceag

Cu: Mircea Rusu/Doru Ana, Radu Gabriel/Vlad Corbeanu, Marius Galea, Mariana Danescu, Diana Cavaliotti

Preţ online: 24.84 lei

Preţ casa de bilete: 21.60 lei

Rezervările se pot face la numerele 021.210.51.80 şi 0728.138.265 (în intervalul orar 10.00-19.00)

Foto credit: Teatrul Metropolis

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.