Teatrul Național „Radu Stanca”, într-un nou proiect european
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-radu-stanca-intr-un-nou-proiect-european/

În perioada 2016 – 2018, TNRS face parte din proiectul european „Power of Diversity – The Crossing Lines Project” şi aduce noi provocări în comunitatea locală. În faza iniţială a proiectului, care se desfăşoară până în luna iunie 2017, fiecare partener va organiza un atelier de 14 zile, adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2016

Fiecare workshop va avea ca rezultat un spectacol, care va fi prezentat într-un spațiu public neconvențional: o piață, un parc, o gară sau o clădire care nu are în mod normal destinația de locație pentru spectacole. Aceste prime producții teatrale vor fi de dimensiuni mai mici, pentru un număr de circa 1.000 de spectatori.

Temele producțiilor individuale vor fi diferite în fiecare din cele 10 orașe, fiind stabilite în colaborare cu reprezentanții conducerii artistice a celor de la compania germană Aktionstheater PAN.OPTIKUM, coordonatorul proiectului. Alături de PAN.OPTIKUM se află RAPucation, în calitate de partener artistic.

În Sibiu, prima etapă a proiectului a avut loc în luna aprilie 2016. Regizoarea Sigrun Fritsch, coregrafa de hip-hop Veronica Schell și responsabilul cu managementul educațional, Nima Feyzi Shandi s-au întâlnit cu tinerii interesați în cadrul unui workshop preliminar pe teatru, dans și rap. Etapa principală a atelierului, menită să pregătească spectacolul local, va continua în intervalul 8-17 iunie 2016. Pe data de 18 iunie 2016, va avea loc prezentarea publică a spectacolului, în cadrul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10-19 iunie 2016).radu stanca

La încheierea fiecărui workshop, cel mult 3 participanți vor fi selectați din fiecare oraș partener pentru a fi invitați la Freiburg, timp de șase săptămâni, în perioada iunie-iulie 2017, în vederea participării la etapa următoare a proiectului: producția efectivă a spectacolului final. Acest spectacol va porni într-un turneu european în perioada august 2017 – septembrie 2018.

Rezultatul final al proiectului este crearea unei companii noi, multinaționale, formată din tineri având un fond social foarte diferit, ca urmare a colaborării dintre instituții și organizații cu experiență în producția și găzduirea de spectacole de teatru de stradă și teatru interdisciplinar.

Acest grup va constitui „nucleul” unei producții teatrale de mari proporții, care va fi prezentată în spații inedite din diverse orașe europene. Limbajul teatral folosit va fi o combinație între hip-hop, rap și alte forme de dans. Astfel, tradiția teatrului de stradă va fi extinsă din punct de vedere artistic și noi categorii de public vor fi atrase înspre această formă a artelor spectacolului.

Producția finală va fi găzduită de toți partenerii implicați în proiect. Fiecare dintre aceștia își va folosi rețelele internaționale pentru a putea prezenta spectacolul în cât mai multe țări europene.

Se estimează că spectacolul va putea fi urmărit de un public total de peste 100.000 de persoane.

Foto: Teatrul Național „Radu Stanca” proiect european – tnrs.ro

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.