Teatrul nu e o clădire, ci un text scris de Lia Bugnar și rostit de Marius Manole
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-nu-e-o-cladire-ci-un-text-scris-de-lia-bugnar-si-rostit-de-marius-manole/

Unul dintre cei mai activi dramaturgi contemporani este fără îndoială Lia Bugnar. Piesele ei se joacă la Teatrul Naţional – Fata din curcubeu, la Teatrul Nottara – Matrimoniale, dar şi la Godot Cafe-teatru.

Un articol de Judy Florescu|26 aprilie 2014

Cum publicul se uită mai întâi la actori, apoi la regizori, apoi la autorii piesei, este interesant să observăm că din distribuția tuturor pieselor Liei Bugnar din mediul teatrului independent face parte Marius Manole, relația lor profesională concretizându-se în proiectul Teatrul nu e o clădire.

Dar cât de ofertante sunt rolurile pe care le joacă Marius Manole în cele 6 piese semnate Lia Bugnar? Actorul spune că poți cădea foarte ușor în penibil, dacă nu menții o linie a personajului.

Spectacolele Liei Bugnar se bazează pe text, și nu pe acțiune. Iar actorul Marius Manole, cunoscut prin mișcările sale scenice, de exemplu pentru urcatul pe pereți în „Avalanșa”, pentru dansul prin pământ în „Năpasta” sau pentru plutitul pe apă subterană în „Hoți”, își duce accentul pe interpretare, fără artificii regizorale,  în producțiile Teatrul nu e o clădire.

Marius Manole a declarat într-un interviu că înainte de a o întâlni pe Lia Bugnar nici nu era atent la ce juca, construindu-și personajele pe energie exterioară și mai puțin pe cea interioară.

Cât de statice și de profunde sunt personajele lui Marius Manole din piesele Lie Bugnar se poate vedea din amplul program al platformei Teatrul nu e o clădire, din luna mai, la Godot Cafe-teatru:

2 mai vineri ora 22:00 – Două liniuțe

3mai sâmbătă ora 14:00 – Aici nu se simte și Oase pentru Otto

4 mai duminică ora 14:00 – Două liniuțe

4 mai duminică ora 22:00 – Noi 4

9 mai vineri ora 22:00 – Masculin-Feminin

10 mai sâmbătă ora 22:00 – 7 dintr-o lovitură

11 mai duminică ora 14:00 – O piesă deșănțată

24 mai sâmbătă ora 15:00 – Două liniuțe



02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.