Teatrul ,,Regina Maria” din Oradea organizează un turneu național cu spectacolul ,,Scripcarul pe acoperiș”
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-regina-maria-din-oradea-organizeaza-un-turneu-national-cu-spectacolul-scripcarul-pe-acoperis/

Musicalul ,,Scripcarul pe acoperi” de la Teatrul ,,Regina Maria” din Oradea va porni în turneu naţional începând cu 7 aprilie (Piteşti); următoarele spectacole vor fi organizate în Bucureşti (8 aprilie) şi Craiova (9 aprilie).

Un articol de Andrada Văsii|19 martie 2013

Teatrul Regina Maria din Oradea anunţă turneul naţional cu spectacolul Scripcarul pe acoperiș (de Sholom Aleichem, regia artistică Korcsmaros Gyorgy), acesta fiind considerat unul dintre cele mai de succes musicaluri realizate în România.

Cel mai îndrăgit spectacol de pe scena Teatrului Regina Maria s-a jucat cu succes atât în Oradea, cât și în țară. În plus, spectacolul a participat la trei festivaluri mari: Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical “Viaţa e frumoasă” – Teatrul de Opereta Ion Dacian – Bucureşti în noiembrie 2011, Festivalul Multicultural Internaţional “Fără Bariere” – Teatrul de Nord Satu Mare – Satu Mare în mai 2012, Festivalul Internaţional de Teatru “Atelier” – Teatrul Municipal Baia Mare – Baia Mare în mai 2002.

Valoarea spectacolului a fost confirmată prin numeroasele premii și nominalizări de care a beneficiat:

Nominalizare la Gala Premiilor UNITER 2012 – Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Ioana Dragoş-Gajdo
Nominalizare la Gala Premiilor UNITER 2012 – Cea mai bună scenografie – Vioara Bara
Premiul special al Juriului, Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012 – Richard Balint
Premiul pentru Cel mai bun coregraf, Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012 – András Loránt

Spectatorii vor putea urmări peste 60 de oameni pe scenă care cântă și dansează, acompaniați fiind de către o orchestră spectaculoasă: Hakeshet Klezmer Band, sub conducerea lui Ari Nagy Sandor.

Scripcarul de pe acoperiș este o adaptare după povestirea lui Shalom Alehem – „Fiicele lui Tevye”, fiind unul din musicalurile cele mai de succes din toate timpurile. Prima adaptare scenică, la Imperial Theater de pe Broadway, a avut premiera în 1964 şi a cunoscut de-a lungul anilor peste 3200 de reprezentaţii. Adaptarea cinematografică din 1971 a fost şi ea încununată de un mare succes de public şi de critică.

Piesa istoriseşte câteva întâmplări din viaţa lăptarului Tevye, în efortul acestuia de a-şi menţine familia unită prin respectul tradiţiei atotputernice în comunitatea evreiască din satul rusesc Anatevka.

… spectacol amplu, bine condus de regizorul maghiar Korcsmaros Gyorgy şi jucat cu vizibilă bucurie de trupa avându-i pe bună dreptate în roluri principale pe Ioana Dragoş Gajdo şi Richard Balint. (Observatorul Cultural)

Scripcarul… de la Teatrul Regina Maria reuşeşte să surprindă musical-ul de pe Broadway în cea mai fină esenţă a sa.(ArtActMagazine.ro)

… un spectacol demn de a fi găzduit de cele mai importante scene din România, o producţie de forţă. (Yorick.ro)

Actorii şi dansatorii orădeni au reuşit să redea scenic emoţia, umorul, savoarea, frumuseţea, trauma conţinute în clasica poveste a lui Shalom Aleihem. (Tribuna)

Info:
Pitești, 7 aprilie 2013 – Teatrul Al. Davila
București, 8 aprilie 2013 – Sala Operei Naționale
Craiova, 9 aprilie 2013 – Teatrul Național Marin Sorescu

Regia artistică: Korcsmáros György

DISTRIBUȚIA:

Tevye: Richard Balint;
Golde: Ioana Dragoş Gajdo;
Tzeitel: Angela Tanko/Mihaela Gherdan;
Hodel: Adela Lazăr;
Hava: Alina Leonte;

Cu participarea orchestrei lărgite „Hakeshet Klezmer Band”:

Formaţia HAKESHET KLEZMER BAND s-a format în cadrul Comunitatii Evreilor din Oradea la iniţiativa regretatului Gyuri Vilan care, în calitatea sa de acordeonist, a condus destinele corului comunităţii peste 35 ani. După dispariţia prematura a acestuia, formaţia s-a reorganizat, a început cucerirea publicului pe scene din Ungaria, Israel, Argentina şi bineînţeles pe numeroase scene din ţară, reuşind să obţină recunoaştere din partea publicului.

 

Credit foto: DEFOTO

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.