„The Shape of Water”, de Guillermo del Toro, a câștigat Leul de Aur
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-shape-of-water-de-guillermo-del-toro-a-castigat-leul-de-aur/

Regizorul mexican Guillermo del Toro a câştigat Leul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de la Veneţia cu lungmetrajul „The Shape of Water”, o delicată fabulă despre iubire şi, în acelaşi timp, o odă adusă diferenţelor dintre oameni.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2017

Juriul competiției oficiale de la Veneția a fost prezidat în acest de actrița americană Annette Bening.

„Dacă rămâneți puri și fideli năzuințelor voastre și în ceea ce credeți cu adevărat — în cazul meu în existența monștrilor — puteți să faceți tot ce vreți”, a declarat pe scenă cineastul mexican, după primirea trofeului.

„The Shape of Water” reprezintă o delicată fabulă despre iubirea dintre o femeie mută și visătoare și o stranie creatură amfibiană. În această poveste cu accente retro, superb filmată, singurii prieteni ai eroinei principale — interpretată de excelenta Sally Hawkins — sunt o colegă de culoare și un vecin gay. Acest film este o odă adusă diferențelor dintre oameni și un antidot contra „fricii și cinismului. – Guillermo del Toro.

Marele Premiu al Juriului, recompensat cu Leul de Argint: „Foxtrot” (coproducție Israel, Germania, Franța, Elveția), regizat de Samuel Maoz

Leul de Argint pentru cel mai bun regizor: Xavier Legrand, pentru filmul „Jusqu’a la garde” (Franța)

Coppa Volpi pentru cea mai bună actriță: Charlotte Rampling, pentru rolul din filmul „Hannah”, de Andrea Pallaoro

Coppa Volpi pentru cel mai bun actor: Kamel El Basha, pentru rolul din filmul „The Insult”, de Ziad Doueiri

Premiul pentru cel mai bun scenariu: Martin McDonagh, pentru filmul „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

Premiul Special al Juriului: „Sweet Country”, regizat de Warwick Thornton

Premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor debutant sau cea mai bună actriță debutantă: Charlie Plummer, pentru rolul din filmul „Lean on Pete”, de Andrew Haigh

Festivalul de la Veneția, cunoscut și sub numele de „Mostra”, înființat în 1932, este cel mai vechi festival cinematografic din lume. Alături de Cannes și Berlin, festivalul venețian face parte din „Big Three”, o titulatură neoficială atribuită celor mai importante trei festivaluri de film din Europa. Cea de-a 74-a ediție a Mostrei a avut loc în perioada 30 august — 9 septembrie.

Foto: Guillermo del Toro – facebook

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.