Tiberiu Soare – concert extraordinar la Cercul Militar
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiberiu-soare-concert-extraordinar-la-cercul-militar/

Joi, 28 noiembrie, de la 19:00, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional, va avea loc un concert de excepţie sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Un articol de Elena Simion|27 noiembrie 2013

Joi, 28 noiembrie, de la 19.00, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional, va avea loc un concert de excepţie sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Vor fi pe scenă soprana Irina Iordăchescu, baritonul Jean Kristof Bouton, tinerii muzicieni ai Silvestri Orchestra şi violonista Monica Bălăşoiu, concert maestru. Acest concert are ca scop susținerea primul proiect editorial al Fundației Calea Victoriei.

Banii strânși vor fi folosiți pentru tipărirea unei cărți ce va cuprinde conferințele sustinute de Tiberiu Soare în cadrul programului „Pentru ce mergem la Operă?”. Cartea se va adresa atât melomanilor, cât și tinerilor care doresc să descopere lumea fascinantă a operei, a baletului, dar lumea compozitorilor și a creațiilor muzicale celebre.

În 2008 – 2009, Tiberiu Soare a susţinut la Fundația Calea Victoriei cursul în 10 şedinţe Cum să ascultăm muzica, care s-a dovedit a fi un mare succes, făcând salonul fundaţiei neîncăpător. În anii 2010 şi 2011 a continuat să susţină conferinţe în cadrul fundaţiei pe diferite teme muzicale.

Astfel a apărut ideea unui nou proiect: programul cultural „Pentru ce mergem la Operă?” care a fost lansat în ianuarie 2012 de Fundaţia Calea Victoriei împreună cu dirijorul Tiberiu Soare şi derulat la Opera Naţională Bucureşti, cu scopul de a iniţia tinerii şi publicul larg în frumuseţea şi complexitatea muzicii de operă, prin abordarea tematicii ei în cadrul unor conferinţe-eveniment.

De la Rigoletto la Turandot, cu Tiberiu Soare

Noutatea proiectului a constat în abordarea tematicii muzicii de operă într-o manieră interactivă şi relaxată, ce permite apropierea publicului de un stil de muzică pe cât de spectaculos pe atât de greu accesibil pentru cei neiniţiaţi.

Proiectul a fost premiat în vara anului 2013 cu premiul III la Gala Societății Civile, la  secțiunea Artă și Cultură, recunoscându-se rolul educativ al acestui program unic în lumea culturală românească.

Citiţi şi: INTERVIU Tiberiu Soare: „Noi, muzicienii, suntem nişte vânători de stări privilegiate“  

În cadrul evenimentului care se va desfășura joi la Cercul Militar Național, talentații muzicieni din Silvestri Orchestra, coordonați de violonista Monica Bălășoiu, concert maestru, vor interpreta fragmente din «Rigoletto», «Traviata», «Elixirul dragostei», «Spărgătorul de nuci», «Carmen», «Don Giovanni», «Bărbierul din Sevilla» și «Turandot».

tiberiu soare

Tiberiu Soare, în cadrul unei conferințe 

De asemenea, se vor viziona secvențe spectaculoase din conferințe, într-un scurt film pregătit de regizorul Vlad Trandafir și se va organiza o mică licitație pentru cei care doresc souveniruri muzicale, legate de proiectul „Pentru ce mergem la Operă?”.

Intrarea la eveniment le va aduce spectatorilor beneficiul de a fi printre primii cititori și sustinători ai cărţii (preţul de 50 de lei susține publicarea cărții în primavara lui 2014, prin plata în avans a unui exemplar cu autograf și participarea la concertul de gală; preţul de 100 lei – susține publicarea cărții in primăvara lui 2014, prin plata în avans a unui exemplar cu autograf, participarea la concertul de gală).

Proiectul fundatiei „Pentru ce mergem la Opera” cuprinde treisprezece conferințe derulate în anii 2012 si 2013, concentrate pe creațiile geniale ale unor mari compozitori, libretisti si coregrafi: „Traviata” de G. Verdi, „Boema” de G. Puccini, „Giselle” de A.Adam, „Turandot” de G. Puccini, „Elixirul dragostei” de G Donizetti, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, „Carmen” de G. Bizet, „Rigoletto” de G Verdi, „Spărgătorul de nuci” de P. I. Ceaikovski, „Don Giovanni” de W. A. Mozart, „Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart, „Olandezul zburător” de R. Wagner şi „Oedipe” de G. Enescu.

INFO

Data: 28 noiembrie 2013, ora 19:00
Cost (include cartea): 50 ron sau 100 ron
Locul desfașurării: Palatul Cercului Militar Național, Sala de Marmură
Detalii la: Fundaţia Calea Victoriei

Foto credit: Petrică Tănase, Fundația Calea Victoriei, Tiberiu Soare

13
/06
/17

Știți unde e Guadalupe? În largul coastei vestice a Mexicului. Știți ce legătură are cu România? (Desigur, dincolo de faptul că este cel mai populat teritoriu al Uniunii Europene -întrucât aparține de Franța, face parte și din UE- din America de Nord.) Una enormă, aceeași legătură pe care o poate stabili orice loc din lume cu un altul: conexiunea prin muzică, dans, ritm, culoare, zâmbet, bucurie.

13
/06
/17

Seria de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se va încheia săptămâna aceasta, cu concertele de la Biserica Fortificată din Cincșor, Castelul Kalnoky din Micloșoara și Castelul Daniel din Tălișoara. Concertele SoNoRo Conac se vor relua în luna septembrie.

09
/06
/17

Premieră absolută în România: Marilyn Mazur, Branford Marsalis, Kurt Elling și Stanley Jordan cântă în iulie la Bucharest Jazz Festival. Bucharest Jazz Festival revine între 5 și 9 iulie cu o nouă serie de concerte live în Piața George Enescu. Cele mai originale și creative nume ale jazzului internațional și autohton provoacă publicul bucureștean să descopere universalitatea jazzului.

08
/06
/17

Vineri, 9 iunie 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio propune un concert inedit la Sala Radio, la granița între simfonic, jazz și ritmuri de tango argentinian, avându-l ca invitat special pe unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați saxofoniști de origine greacă, Theodore Kerkezos.

05
/06
/17

În perioada 18-21 mai 2017 s-a desfăşurat la Sibiu cea de-a 47 ediţie a Sibiu Jazz Festival. 4 zile de concerte în aer liber cu muzică de calitate, expoziţii, jam session în bucătărie şi voie bună.

02
/06
/17

Prima întâlnire a elitei industriei muzicale europene în România, East European Music Conference, un eveniment organizat de ARTmania cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Sibiu, reunește, în perioada 27-29 iulie, directori ai celor mai mari festivaluri, organizatori de spectacole, specialiști internaționali în securitate, avocați sau experți în sistemul internațional de taxe.

01
/06
/17

Parcuri din toate sectoarele Capitalei gazduiesc astazi, Ziua Copilului,i evenimente dedicate zilei de 1 Iunie. De asemenea, de ziua lor, copiii vor beneficia de acces gratuit la Grădina Zoologică și vor avea oportunitatea de a vizita Muzeul Național Cotroceni sau sediul Televiziunii Române.

27
/05
/17

Wolfgang Muthspiel, Håkon Kornstad (foto), Nguyên Lê, Vasil Hadžimanov Band și Bobo Stenson se alătură lineup-ului final Gărâna Jazz Festival 21. Sunt așteptate 12 trupe internaționale în cele patru zile de jazz, din iulie, la poalele Munților Semenic.

26
/05
/17

Într-o zi de 26 mai se stingeau din viaţă doi mari actori români: Ștefan Bănică, în 1995, şi Jean Constantin, cincisprezece ani mai târziu. Despre Bănică se ştie că era nu doar un actor uriaş, ci şi un foarte apreciat cântăreţ/lăutar, printre cele mai celebre piese muzicale ale acestuia numărându-se: „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coșar, coșar” și „Astă seară mă fac praf”.

24
/05
/17

Concertmaistrul Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, poate fi din nou ascultat de publicul din România. Pe o pe o vioară Antonius Stradivarius 1714, care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei, violonistul va interpreta binecunoscuta și îndrăgita Sonată Nr.9 în La major, op.47 –Kreutzer de Beethoven, dar și alte două sonate compuse de doi dintre marii B din istoria muzicii: Beethoven și Brahms.

24
/05
/17

Primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel pentru Literatură împlinește, astăzi, 76 de ani! Cântărețul, compozitorul și poetul Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman) a compus de-a lungul carierei sale peste 400 de cântece și a influențat prin creația sa generaţii întregi de muzicieni.