Tiberiu Soare și Andrei Șerban au fost premiați la Gala Premiilor Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiberiu-soare-si-andrei-serban-au-fost-premiati-la-gala-premiilor-radio-romania-cultural/

GalaPremiilor Radio România Cultural s-a desfăşurat la Teatrul Odeon, luni, 18 martie, de la ora 19.00, avându-l ca amfitrion pe Vlad Ivanov.

Un articol de Andrada Văsii|20 martie 2013

Cea de-a XIII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural s-a desfăşurat la Teatrul Odeon, luni, 18 martie, de la ora 19.00 şi l-a avut ca amfitrion pe Vlad Ivanov.

Construită ca un adevărat spectacol de culoare, muzică, eleganţă, gala a fost un eveniment onorat de personalităţi ale vieţii culturale şi artistice, spectatori, jurnalişti. Evenimentul a fost urmărit live de telespectatorii TVR2, ascutătorii Radio România Cultural, Radio Târgu Mureş dar şi pe internet la www.radioromaniacultural.ro.

Au fost acordate premii pentru opt secţiuni diferite care au fost gândite pentru a crea o imagine cât mai fidelă a lumii culturale româneşti şi a celor mai importante realizări ale anului 2012, în diferite domenii ale culturii. Din juriul ce a hotărât câştigătorii au facut parte: scriitorul şi profesorul Titus Vîjeu, scriitorul şi traducătorul Bogdan Ghiu, regizorul Attila Vizauer, eseistul şi traducătorul Valentin Protopopescu, publicistul şi scriitorul Dorin Liviu Bîtfoi şi muzicologul Oltea Şerban-Pârâu.

Ambianţa sonoră a fost asigurată de Cristian Soleanu la saxofoane, George Natsis la pian, Adrian Mircea Flautistu la contrabas şi chitară bas şi Vlad Popescu la baterie, solistă Nadia Trohin.

În cadrul galei au fost acordate cinci premii speciale:

Premiul de Excelenţă a fost decernat scriitorului Şerban Foarţă

Premiul Lux Mundi i-a revenit regizorului Andrei Şerban

Premiul ”In memoriam Iosif Sava” s-a acordat tenorului Bogdan  Mihai

Premiul pentru “Proiecte culturale”- Centrului de Proiecte Culturale al Primăriei  Municipiului Bucureşti ARCUB

Premiul “Radio România 85”- Târgului Internaţional “Gaudeamus” – Carte de învăţătură

 

Premiile pe secţiuni au fost următoarele:

Premiul pentru Poezie i-a revenit lui Dan Sociu pentru volumul ‘’Poezii naive şi sentimentale’’ apărut la Editura Cartea Românească

Premiul pentru Proză i-a revenit Florinei Ilis, pentru volumul ‘’Vieţile paralele’’, apărut la Editura Cartea Românească

Premiul pentru Film  a revenit filmului După dealuri de Cristian Mungiu

Premiul pentru Teatru a fost decernat lui Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional I. L.Caragiale din Bucureşti pentru Anul Caragiale

Premiul la categoria Arte  plastice a fost obţinut de pictorul Gheorghe Anghel

Premiul pentru Muzică i-a revenit dirijorului Tiberiu Soare

Premiul pentru Educaţie a fost obţinut de Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”

Premiul pentru Ştiinţă-Dr. fiz. Nicolae Zamfir, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Nucleară “Horia Hulubei”, IFIN-HH

 

Credit foto: Mihai Barbu

 

 

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

19
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Pentru a reda încărcătura uriaşă – deopotrivă istorică şi simbolică – a cunoscutei Bătălii de la Dunkerque din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Christopher Nolan aruncă în luptă un arsenal maiestuos în acest nou film al său, „Dunkirk”.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

14
/07
/17

Un documentar regizat de Susan Lacy despre regizorul laureat al premiului Oscar Steven Spielberg va avea premiera la HBO pe 7 octombrie. Documentarul va examina în profunzime filmografia lui Spielberg, relevând modul în care experiențele sale i-au influențat munca și au transformat-o în timp.

12
/07
/17

Buzăul a devenit între 4 și 9 iulie, pe durata Festivalului Internațional de Film Buzz CEE, un spațiu original al filmelor și al cineaștilor. Cum a arătat a doua ediție a festivalului buzoian, aflați din rândurile care urmează.

12
/07
/17

Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, documentarul hibrid regizat de polonezul Michal Marczak, intră pe 28 iulie în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film. Filmul a câștigat premiul pentru regie la competiția World Cinema - film documentar a Festivalului de la Sundance, și premiul publicului în competiția internațională a festivalului T-Mobile New Horizons IFF din Polonia.

11
/07
/17

Discuțiile privind viitorul actor care îi va da viață legendarului spion James Bond par să fi luat sfârșit, după ce cotidianul britanic The Mirror a relatat că producătoarea Barbara Broccoli l-a convins pe Daniel Craig să semneze pentru un al cincilea film al francizei.

11
/07
/17

Filmul „Marița”, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, va fi proiectat în premieră în România la gala de închidere a celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.