TIFF 2014 în cifre
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2014-in-cifre/

Cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) s-a încheiat spectaculos pe 8 iunie, cu premiera mult-aşteptată a filmului Boyhood (r. Richard Linklater) la care au asistat aproape 2000 de spectatori, în Piaţa Unirii din Cluj. În cele 10 zile de festival, TIFF-ul a transformat oraşul într-un imens centru cultural, cu sute de proiecţii, lansări, concerte, masterclass-uri şi dezbateri.

Un articol de Liliana Matei|11 iunie 2014

Cele 217 filme din 55 de țări selecționate la această ediție au avut parte de circa 400 de proiecții și au adus peste 63.000 de plătitori de bilete în sălile de cinema. Lor li se adaugă spectatorii prezenți la proiecțiile gratuite în aer liber, masterclass-uri, workshop-uri, lansări, expoziții, numărul lor depășind 100.000 în cele 10 zile de TIFF.

Circa 1000 de invitați – regizori, producători, actori, profesioniști din industrie – și jurnaliști români și străini au luat parte la proiecții și evenimente.

Site-ul TIFF, actualizat zilnic în timpul festivalului și conținând ample galerii foto și video, a avut 46.861 de vizitatori unici și 88.919 de vizite în cele 10 zile. 85% dintre utilizatori au accesat platforma din România, urmată în top de Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franța, Ungaria, Moldova, Austria, Spania și Italia. 43% dintre vizitatori au intrat pentru prima dată pe www.tiff.ro. Blogul oficial a avut peste 17.500 de vizualizări, printre cele mai populare articole fiind „10 lucruri de neratat la TIFF 13” și fotografiile însoțite de povești din secțiunea „Humans & Cinema”.

Pagina de Facebook TransilvaniaIFF a câștigat 10.000 de fani de la ediția precedentă și are în prezent peste 42.000. Numărul de like-uri la post-uri a depășit 20.000, iar cel al comentariilor a ajuns la 470.
Anul acesta, 413 voluntari au ajutat la organizarea evenimentelor în locațiile TIFF. Unii dintre ei au venit tocmai din Albania, Austria, SUA, Chile, Spania, Franța sau Polonia. Cel mai în vârstă voluntar are 52 de ani și a făcut parte din echipa de la Mănăștur Open Air.

Invitații străini, printre care actrița Debra Winger și cineastul Krzysztof Zanussi, distinși cu Premiul pentru întreaga carieră, producătorul Nik Powell, directorul National Film & Television School din Marea Britanie, Michael Kutza – directorul Festivalului Internațional de Film de la Chicago, regizorii Peter Webber și János Szász, au fost impresionați de selecția TIFF și de calitatea organizării.

„Eu conduc un festival foarte mare la Chicago, dar sunt impresionat de selecţia TIFF din acest an. Sunt foarte impresionat de ceea ce văd, de tipul de filme, de genuri, de categorii, de nivelurile pe care le acoperiţi. Sunt gelos. Dar la mine vremea este mai bună decât la voi”, a declarat Michael Kutza, director și fondator al Chicago IFF și membru al juriului. „Am văzut filme extraordinare, am descoperit un oraş plin de cinefili şi asta este foarte pasionant. Mă gândesc chiar să revin aici pentru un film, pentru că oraşul pare pregătit să fie filmat”, a adăugat Kutza.

„Cred că TIFF, Mihai Chirilov şi Tudor Giurgiu, cu toată echipa lor, au una dintre cele mai bune selecții de film din lume. Aici am găsit cel mai mare număr de filme care îmi dau o perspectivă interesantă asupra lumii”, a remarcat și producătorul britanic Nik Powell, membru al juriului competiției.

„Îmi place festivalul! În prima oră după sosirea mea aici am întâlnit foarte mulţi oameni din industrie, pe care îi văd și la alte festivaluri. Dacă un festival reuşeşte să atragă acest tip de public, este un semn foarte bun. Felicitări!”, a declarat actrița Debra Winger, distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră.

Publicația americană „The Hollywood Reporter” a relatat pe larg despre campania „Salvați Marele Ecran!” și apelul de strângere de fonduri pentru igienizarea și amenajarea Depozitului de Film de pe strada Maiakovski din Cluj în articolul cu titlul „Romanian Filmmakers Launch Campaign to Stop Cinema Closures”, iar „Screen Daily” s-a concentrat pe premii și pe proiectele dedicate industriei filmului în articolul de final de TIFF Transilvania Trophy goes to Spain.

Circa 50 dintre filmele din selecția TIFF 2014 pot fi văzute la București, la Cinema Studio, Elvira Popescu și J’ai Bistrot, între 10 și 19 iunie. Programul complet poate fi consultat pe www.tiff.ro.

Foto: Nicu Cherciu

21
/06
/17

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, "Imaginea de apoi", şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, "Despre trup şi suflet", al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

21
/06
/17

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câștigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunțând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis "nu mai lucrează ca actor", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marți de revista de specialitate Variety.

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

15
/06
/17

Între 15 și 18 iunie, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la București.

11
/06
/17

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și-a desemnat câștigătorii, sâmbătă seară, pe 10 iunie, la Teatrul Național Cluj. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, i-a fost acordat lungmetrajului Familia mea fericită/ My Happy Family, povestea georgiană regizată de Nana Ekvtimishvili și Simon Gross. Imaginea filmului este semnată de Tudor Panduru, prezent la eveniment. Gala de închidere, la care marele invitat a fost actorul Alain Delon, va fi difuzată duminică, 11 iunie, de la ora 21.10, pe TVR 1.

10
/06
/17

"Sunt mai iubit în lumea întreagă decât în Franţa. Este adevărat. În Franţa, întotdeauna am deranjat", a spus Alain Delon într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, unde primeşte Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

09
/06
/17

„Mă simt jenată când aud laude”, spune actriţa Tora Vasilescu într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, realizat la Cluj-Napoca. Ea va primi Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la Gala de închidere care va avea loc sâmbătă seară.

09
/06
/17

Renumitul regizor, scenarist și producător austriac Ulrich Seidlvine la TIFFcu cel mai nou film al său.Safari va fi proiectat în prezența sa sâmbătă, pe 10 iunie, de la ora 20:30, la Cinema Florin Piersic, și va fi urmat de o discuție despre film.

09
/06
/17

CINEPUB prezintă la TIFF Proiecția Specială Să mori rănit din dragoste de viață (regia: Mircea Veroiu), oferă Premiul Publicului în cadrul Zilelor Filmului Românesc și sprijină secțiunea Umbre-Scurtmetraje (Shadows Shorts) prin conceptul creativ al campaniei de promovare si producerea video-ului de promovare.