TIFF Sibiu 2014, filme premiate şi premiere
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-sibiu-2014-o-parada-a-filmelor-romanesti/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, în perioada 25 – 29 iunie 2014, cu o selecţie generoasă de filme româneşti, producţii noi de succes, documentare captivante şi multe alte surprize.

Un articol de Petre Ivan|16 iunie 2014

Pe ecranul din Piața Mare vor rula, în premieră, comedia America, venim! – cu Mihai Călin, Gheorghe Ifirm și Adrian Văncică – și O poveste de dragoste, Lindenfeld (r. Radu Gabrea), o dramă care îi are în rolurile principale pe Victor Rebengiuc și Mircea Diaconu.

Cel mai recent film al lui Nae Caranfil, Closer to the moon, documentarul lui Vlad Petri București, unde ești?, care vorbește despre protestele din Piața Universității, din 2012, și despre felul în care oamenii au recucerit spațiul public și Sunt o babă comunistă al lui Stere Gulea completează programul filmelor din Piața Mare.

Proiecțiile speciale au și anul acesta un loc aparte la TIFF Sibiu.

Joi, 26 iunie, de la ora 22.00, în Parcul Sub Arini va rula comedia #Selfie (r.Cristina Iacob), iar sâmbătă, 28 iunie, Muzeul în aer liber Astra va fi locul de desfășurare perfect pentru o producție spectaculoasă, avându-l în distribuție pe Robert Redford – All is lost / Când totul e pierdut (r. J.C. Chandor). Cetatea Cisnădioara va găzdui vineri, 27 iunie, din nou un eveniment deosebit: Tabu, renumita melodramă a lui Friedrich Murnau din 1931, va rula în acompaniamentul live al trupei Foley`Ala.

Festivalul continuă să marcheze evenimentele pop-culturale importante ale lumii și aduce, la 20 de ani de la moartea liderului formației Nirvana, două pelicule dedicate vieții idolului rock Kurt Cobain (Kurt and Courtney / Kurt și Courtney, în regia lui Nick Broomfield și Kurt Cobain: About a son / Kurt Cobain: despre un fiu, în regia lui AJ SchnackTIFF Sibiu 2014). De altfel, tematica muzicală este bine reprezentată în selecția de filme de la TIFF Sibiu 2014.

La Bohemian Flow, o noua locatie de proiectii intrata în programul festivalului, vor rula numeroase producții precum Metallica through the never (r. Nimród Antal), Shine a light, rockumentarul realizat de Martin Scorsese despre muzica legendelor de la Rolling Stones, Ray (r. Taylor Hackford), Walk the line – povestea lui Johnny Cash (r. James Mangold), sau Anvil! The story of Anvil, filmul lui Sacha Gervasi despre trupa canadiană de heavy metal cu același nume.

Teatrul Gong și Librăria Habitus îi vor aștepta pe cinefili cu o selecție de pelicule inspirate din celelalte arte, cu spectacole inedite (piesa de teatru – concert Pescărușul. Ultimul act, în regia lui Carmen Lidia Vidu sau Usturoi, filmul-surpriză al cunoscutului blogger clujean Radu Băzăvan).

În program se regăsesc și câștigătorul de la Cluj al Trofeului TIFF 2014 – Stockholm (Spania, 2013, r. Rodrigo Sorogoyen) – și cel al Premiului Zilelor Filmului Românesc TIFF 2014, documentarul lui Corneliu Porumboiu, Al doilea joc.

TIFF Sibiu 2014 este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc – APFR, cu sprijinul Ministerului Culturii și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria municipiului Sibiu.

Foto cu TIFF Sibiu 2014 şi America Venim – tiff.ro

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

16
/02
/17

Disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, "Fraţii Dabija", în regia lui Cătălin Drăghici, este un documentar experiment de o oră prezentat prima dată în 2015 în câteva festivaluri (Montreal, Astra Sibiu).

13
/02
/17

"La La Land" a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

13
/02
/17

Majoritatea românilor (regizori, producători, actori, selecționeri de festival) veniți la Festivalul de Film de la Berlin au participat, duminică seara, la un protest pe covorul roșu, obținut prin amabilitatea organizatorilor festivalului, care le-a acordat un minut înaintea ultimei proiecții din palatul festivalului. Protestul a fost transmis live pe site-ul oficial al festivalului (berlinale.de).

11
/02
/17

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenți și oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-și ia adio de la cel pe care l-au iubit și admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

10
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. „Secvențe” (1982), de Alexandru Tatos, un film unic în cinematografia română. Un film polemic. Un sclipitor manifest cinematografic, deopotrivă intelectualist și emoționant. O capodoperă.

10
/02
/17

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 28 martie și 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

10
/02
/17

Olimpia Melinte şi Alexandru Papadopol sunt doi dintre numeroşii actori vedetă din "Bucureşti NonStop", filmul din 2015 al lui Dan Chişu, acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub. Un scurt dublu-interviu despre personaje şi indicaţii regizorale.

09
/02
/17

Astăzi începe cea de-a 67-a editie a Berlinalei. România participă în competiţia principală cu lungmetrajul „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, câștigătorul unui Urs de Aur, cu „Poziția copilului” (2013).

08
/02
/17

21 de lungmetraje de ficțiune, 15 documentare și 52 de scurtmetraje au intrat oficial în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017. Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc pe 21 martie 2017, în București.

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.