Timișoara, capitala artelor spectacolului. Urmează ”zburătorii” / FEST – FDR2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/timisoara-capitala-artelor-spectacolului-urmeaza-zburatorii-fest-fdr2014/

Mai sunt două săptămâni până când a doua parte a FEST – FDR2014 (Festivalul European al Spectacolului Timişoara –Festival al Dramaturgiei Româneşti) va începe la Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|28 mai 2014

Opt zile, din 10 până în 17 iunie, și optsprezece evenimente spectaculoase, cu adevărat ieșite din comun. Trupe de teatru din Europa aduc la Timișoara actori ”zburători”, protagoniști ai unor show-uri monumentale, care vor putea fi văzute GRATUIT în Piața Victoriei, la FEST-FDR2014

Vor fi spectacole în care acțiunea, desprinsă parcă din alte dimensiuni, se va întâmpla mult deasupra capetelor spectatorilor. Pe scurt, urmează spectacole de neratat.

Timișoara și-a consolidat, de la mijlocul lui mai, poziția de capitală a artelor spectacolelor, primele cinci zile ale FEST-FDR2014 aducând în orașul de pe Bega peste 150 de artiști și oameni ai scenei, 15 reprezentații din cele mai diverse, probleme stringente ale realității abordate creativ, din perspective multiple, săli pline și public entuziast.

Ceea ce urmează continuă în același trend. În luna iunie, Teatrul Național din Timișoara este gazda a 18 evenimente de mare anvergură. Este vorba de șase spectacole pe care publicul le va putea viziona în Piața Victoriei.

Adam Bogdan Ulro

Adam Bogdan Ulro

Do Do Land (miercuri, 11.06 și joi, 12.06, ora 22) este o producție a companiei Grupo Puja! din Spania, o transpunere după Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll);

Lazurd (sâmbătă, 14.06 și duminică 15.06, ora 22,00), un spectacol al Companiei Senza Tmpo, Spania, o splendidă poveste muzicală a rătăcitorilor Mediteranei; Geografia Inutil de Peca Ștefan (luni, 16.06, ora 17,00) un spectacol al Erro Grupo din Brazilia, un spectacol comic și colorat despre oameni, locuri, clădiri și alte locuri comune;

Nu în ultimul rând Ulro (luni, 16.06, ora 22,00), o producție a Teatr Snow, Polonia, un spectacol nocturn, cu efecte spectaculoase de lumină și atmosferă science fiction.

Tot în seria cadourilor FEST-FDR2014 se înscriu și cele două concerte programate în Parcul Civic, lângă Sala 2:

Ze Murnau (vineri, 13.06, ora 22,00) și Exit Oz (marți, 17.06, ora 22,00).

Dincolo de teatrul de stradă, FEST-FDR2014 însumează spectacole și concerte indoor și care aduc în fața publicului nume sonore din țară și din străinătate.

FEST-FDR2014 promite un regal de teatru-dans (garantat de nume ca Gigi Căciuleanu, Răzvan Mazilu și, din noul val, Andrea Gavriliu), un nou concert susținut de Tibor Cári & The Theatre Fleas Orchestra și nume-surpriză, cum ar fi Peter Stein, una dintre cele mai mari voci ale regiei europene ale secolului, sau celebrul creator de modă și – iată – de costum de teatru Christian Lacroix, artiști prezenți în FEST-FDR2014 prin spectacole susținute de două dintre cele mai importante teatre europene, perspectiva asupra ediției 2014 a FEST-FDR  este completă.

Programul integral al FEST-FDR2014 / 10-17 iunie 2014:

Marţi, 10.06

SARAIMAN-Edit2

Şaraiman – Răzvan Mazilu

ora 19.00, Sala Mare a TNTm

LES MÉFAITS DU TABAC – Concert en un acte (Despre efectul dăunător al tutunului – Concert într-un act) de A.P. Cehov, Johann-Sebastian Bach, Luciano Berio, Piotr Ilici Ceaikovski, regia Denis Podalydès,Théâtre des Bouffes du Nord Paris (Secțiunea FEST)

Miercuri, 11.06

ora 19.00, Sala 2 a TNTm

ŞARAIMAN, un spectacol de dans contemporan şi stand-up comedy, regia Răzvan Mazilu, Teatrul Odeon Bucureşti şi Fundaţia perfoRM (Secțiunea FEST /Performance)

Miercuri, 11.06 / Joi, 12.05

ora 22.00, P-ța Victoriei

DO DO LAND, după o idee de Lewis Carroll, Grupo Puja!, Spania (Secțiunea FEST Outdoor)

Joi, 12.06

ora 19.00, Sala 2

D’ALE NOASTRE, coregrafia Gigi Căciuleanu, Teatrul Național București și Art Production (Secțiunea FEST / Performance)

Vineri, 13.06

ora 19.00, Sala Mare

HAI IU IU NU HEY YOU YOU, concert remix-uri Maria Tănase, regia Radu Afrim, UNITER (Secțiunea FEST / Performance)

ora 22.00, Parcul Civic (Sala 2)

DEMLAZZ, Concert Ze MPROGRAM FEST FDR 2014 IUNIEurnau (Secțiunea FEST / Sound Scene)

Sâmbătă, 14.06

ora 19.00, Sala 2

PARALLEL de Ferenc Sinkó, regia Ferenc Sinkó și Leta Popescu, GroundFloor Group şi Colectiv A, Cluj (Secțiunea FEST / Performance)

Sâmbătă, 14.06 / Duminică, 15.06

ora 22.00, Piaţa Victoriei

LAZURD, regia Inés Boza Compania Senza Tempo, Spania (Secțiunea FEST / Outdoor)

Duminică, 15.06

ora 11.00, Galeria Calina

Lansare de carte: UTOPII PERFORMATIVE – Artiști radicali ai scenei americane în secolul 21 de Cristina Modreanu, Ed. Humanitas

ora 19.00, Sala 2

MUZICA TEATRULUI NEXT GENERATION, Concert Tibor Cári & The Theatre Fleas Orchestra (Secțiunea FEST / Sound Scene)

Luni, 16.06

ora 17.00, Piaţa Victoriei

GEOGRAFIA INUTIL de Peca Ştefan, regia Pedro Bennaton, Compania Erro, Brazilia (Secțiunea FEST / Performance)

ora 19.00, Sala 2

BEZNĂ DE MINĂ de Csaba Székely, regia Aba Sebestyén, Studio Yorick şi Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós” (Secțiunea FDR)

ora 22.00, Piaţa Victoriei

ULRO de Zdzisław Górski, regia Zdzisław Górski, Teatr Snów, Polonia

(Secțiunea FEST / Outdoor)

Marţi, 17.06

ora 17.00, str. Mărăşeşti

PILGRIMAGE de Zdzisław Górski, regia Zdzisław Górski, Teatr Snów, Polonia (Secțiunea FEST / Outdoor)

ora 18.00, Sala Mare

IL RITORNO A CASA (Întoarcerea acasă) de Harold Pinter, regia Peter Stein, Teatro Metastasio Stabile della Toscana, Italia (Secțiunea FEST)

ora 21.00, Sala 2

ZIC ZAC de Andrea Gavriliu, regia Andrea Gavriliu, UNATC și Godot Café-Teatru București (Secțiunea FEST / Performance)

ora 22.00, Parcul Civic (Sala 2)

Concert EXIT OZ (Secțiunea FEST / Sound Scene)

Foto cu FEST – FDR2014 – ro.tntimisoara.com/fest-fdr2014/

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.