TNO anunţă deschiderea Stagiunii 2013-2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/tno-anunta-deschiderea-stagiunii-2013-2014/

Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” revine în stagiunea 2013 – 2014 cu o serie de evenimente culturale muzicale programate să se desfăşoare atât în Bucureşti, cât şi în ţară.

Un articol de Andrada Văsii|20 octombrie 2013

Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” (TNO) revine în stagiunea 2013 – 2014 cu o serie de evenimente culturale muzicale programate să se desfăşoare atât în Bucureşti, cât şi în ţară.

În acest context, deschiderea stagiunii curente a avut loc la Sibiu, la Teatrul Naţional „Radu Stanca”, în week-end-ul 18 – 20 octombrie 2013, unde Teatrul Naţional de Operetă a susţinut două concerte – „Arii şi Duete din operete celebre” şi „Concert de romanţe”, o noutate în repertoriul instituţiei, dar şi spectacolul pentru copii „Cocoşelul neascultător”.

Totodată, TNO pregăteşte două manifestări de amploare, ce vor avea loc în Bucureşti, în luna noiembrie şi decembrie, reunind producţii naţionale şi internaţionale pentru toate vârstele.

Este vorba despre cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!” şi de Festivalul „Poveşti pentru copii şi oameni mari” – ed. a 2-a, Bucureşti, o continuare a iniţiativei din luna decembrie a anului 2012, când aproximativ 7.000 de copii din Capitală şi provincie au participat gratuit la spectacole, ateliere şi concerte dedicate lor.

Evenimente de amploare la TNO

Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!”, organizat de TNO, revine în 2013 în perioada 7 – 17 noiembrie cu un program diversificat, care va include spectacole de operetă, musical, balet, concerte, lansări de carte, expoziţii sau proiecţii.

Ediţia curentă va reuni, pe parcursul celor 11 zile de evenimente, spectacole realizate de instituţii teatrale lirice şi dramatice din Rusia, Georgia, Lituania (foto sus) sau Italia, dar şi o serie de concerte susţinute de artişti consacraţi precum Buika, al cărei concert va avea loc în deschiderea festivalului, sau celebra interpretă de jazz Viktoria Tolstoy.

Citiţi şi: VIDEO TNO„Ion Dacian“ va prezenta spectacolul „Paris, mon Amour“ în parcul Titan

Programul va fi completat de o selecţie naţională, ce include atât spectacole, susţinute de Opera Naţională Bucureşti şi Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, cât şi evenimente care aduc în prim plan valoroşi solişti de operă, operetă şi musical, precum Alexandra Coman, Mioara Manea-Arvunescu sau Alfredo Pascu.

 TNO Teatrul National de Opereta

Afişul festivalului de la Teatrul Naţional de Operetă (TNO)

Festivalul de la TNO include de asemenea evenimente de tip workshop sau concurs, adresate tinerilor profesionişti din domeniul artelor spectacolului, cărora le sunt dedicate workshopurile susţinute de Thomas Richards şi Mario Biagini de la Workcenter Jeryz Grotowski din Italia, dar şi Trofeul „Ion Dacian” pentru tineri interpreţi, competiţie care răsplăteşte câştigătorul trofeului cu un premiu în valoare de 2.000 de Euro.

Cea de-a doua manifestare de amploare de la TNO, Festivalul „Poveşti pentru Copii şi Oameni Mari”- ediţia a 2-a, Bucureşti, se desfășoară în decembrie, lună a poveştilor şi a cadourilor pentru copii. Conceput sub sloganul „Joacă-te şi învaţă!”, festivalul promovează educaţia prin artă prin intermediul unei ample serii de manifestări artistice şi educaţionale – spectacole de teatru, spectacole muzicale, concerte şi, nu în ultimul rând, ateliere şi activităţi în aer liber.

Info:

Tot în luna decembrie vor fi organizate și evenimente dedicate Zilei Naționale a României, TNO alăturându-se astfel instituțiilor culturale care marchează sărbătoarea națională prin programe speciale.

Foto credit: TNO

12
/09
/17

Într-o zi de 12 septembrie se stingeau din viaţă Johnny Cash (2003) , unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului trecut, şi actorul american Anthony Perkins (1992). Tot într-o zi de 12 septembrie, se năşteau scriitorii Ion Agârbiceanu si Stanislav Lem, actorul și șansonetistul francez Maurice Chevalier si actrita americană Linda Gray.

09
/09
/17

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt.

08
/09
/17

Artistul belgian Wim Vandekeybus va prezenta, alături de compania sa, Ultima Vez, miercuri, 27 septembrie, de la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Național “I.L. Caragiale” Bucureşti, spectacolul “In Spite of Wishing and Wanting (Revival 2016)”, un eveniment ce readuce în atenția publicului român vocabularul inconfundabil al celebrului creator flamand, prezent în cadrul eXplore festival și în edițiile din 2010 cu Monkey Sandwich (Teatrul Odeon) și 2012 cu booting Looting (WASP-Working Art Space and Production).

07
/09
/17

„TragiComedy”, în regia și coregrafia lui Gigi Căciuleanu, un spectacol dedicat memoriei marii balerine Maya Plisețkaia, pe muzica lui Rodion Șcedrin, soțul artistei, va avea loc în cadrul Festivalului Internațional ,,George Enescu”, ediția a XXIII-a, vineri, 8 septembrie, ora 18:30, la Opera Națională București.

06
/09
/17

Soprana Kristine Opolais, recunoscută pentru rolurile sale de pe cele mai importante scene ale lumii, de la Metropolitan Opera New York, la Wiener Staatsoper, Teatro alla Scala şi Royal Opera House Covent Garden, va susține pe 22 septembrie un recital extraordinar pe scena Ateneului Român, în cadrul ediției 2017 a Festivalului Internațional George Enescu.

05
/09
/17

Și a venit a doua zi de festival. Și a venit Joshua Bell la București. Fostul copil-minune al viorii, ajuns acum la 50 de ani, devenit între timp și dirijor, și director muzical al Academy of St. Martin in the Fields (din 2011), e cunoscut nu doar pentru calitatea intepretărilor sale, ci și pentru apetența pentru joacă și pentru explorare.

02
/09
/17

Ediția 2017 a Festivalului Internațional George Enescu (2-24 septembrie, București, România) aduce lucruri inedite prin mai multe premiere: muzica clasică face pact cu tehnologia în trei opere cu proiecții multimedia live, muzica contemporană devine vedeta ediției și 30 dintre cei mai bine cotați compozitori contemporani ai momentului din lume vin la București pentru un dialog fără precedent între public, artiști români și artiști străini de anvergură, în timp ce un număr record de 37 de lucrări de George Enescu sunt interpretate în Festival, iar relația dintre matematică și muzică este prezentată într-o expoziție în premieră în România.

23
/08
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează în cadrul evenimentului aniversar Zilele Bucureștiului cel mai mare concert de muzică clasică, susținut de superstarul internațional soprana Angela Gheorghiu, pe 15 septembrie, de la ora 20:30, în Piața Constituției. Angela Gheorghiu superstar internațional, cea mai fascinantă și talentată artista de operă a timpurilor noastre, concertează la București sub bagheta maestrului Eugene Kohn, alături de Filarmonica George Enescu și tenorul Teodor Ilincăi.

21
/08
/17

Concertul de închidere al festivalului Vara Magică va avea loc miercuri, 23 august, de la ora 19.30, la Sala Mare a Ateneului Român și va avea în centru Orchestra de Tineret a Olandei (National Youth Orchestra (NJO), Netherland) care va cânta sub bagheta lui Mark Wigglesworth, solist Alexander Sitkovetsky (vioară) un program ce cuprinde Wagner - Uvertura şi Venusberg music din opera Tannhauser (Paris version), Korngold - Concertul pentru vioară şi orchestra, Stravinsky - Petrushka (versiunea 1911).

14
/08
/17

În urmă cu mai bine de două decenii, într-o zi de 14 august (1996), la reşedinţa sa din La Neuville-sur-Essonne, în apropiere de Paris, se stingea din viaţă Sergiu Celibidache, personalitate marcantă și controversată a secolului trecut, unul din cei mai de seamă dirijori ai lumii.