Trei evenimente culturale de excepţie, în weekend, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-evenimente-culturale-de-exceptie-in-weekend-la-tvr/

Gala Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Gala Premiilor Marii Loji Naţionale din România şi Gala Premiilor Operelor Naţionale pot fi urmărite pe 21 şi 22 iunie, la TVR 1, TVR 2 şi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2014

Într-o perioadă în care sportul rege pare să fi cucerit micul ecran, TVR reflectă, în programele sale din 21-22 iunie, şi trei evenimente culturale de mare însemnătate pentru spaţiul românesc şi nu numai.

Cele mai mari nume ale teatrului internaţional s-au întâlnit, în această lună, la Sibiu, la cea de-a XXI-a ediţie a festivalului de teatru devenit celebru. Gala acestuia poate fi văzută de telespectatorii TVR 1 sâmbătă supă-amiază.

Tot sâmbătă, TVR 2 difuzează o altă decernare de premii – cea organizată de Marea Lojă Naţională din România. Iar duminică, Iaşul devine gazda „Oscarului” operelor, eveniment difuzat în direct la TVR 2.

Cătălin Ştefănescu a fost gazda unuia dintre evenimentele cu tradiţie ale teatrului internaţional, Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2014. 10 zile, 2500 de

Catalin Stefanescu

Catalin Stefanescu

invitaţi din peste 50 de ţări, 381 de evenimente, 150 de premiere, 66 de spaţii dedicate, 600.000 de spectatori. Sâmbătă, 21 iunie, telespectatorii TVR 1 sunt invitaţi să urmărească Gala Festivalului, spectacol ce a avut loc la Filarmonica de Stat din Sibiu şi a marcat întregul parcurs al festivalului.

În cadrul Galei Festivalului Internaţional de Teatru s-au acordat premii, iar şapte personalităţi ale teatrului internaţional au primit stele pe celebra Sibiu Walk of Fame (proiect lansat anul trecut, după celebrul model hollywoodian): fondatorul primului teatru de pe teritoriul actual al României (în 1788, la Sibiu) – Martin Hochmeister (post mortem) şi patronul spiritual al Teatrului Naţional din Sibiu Radu Stanca (post mortem), marele coregraf Gigi Căciuleanu, Peter Stein – unul dintre cei mai aclamaţi regizori de teatru şi operă din lume, Peter Brook – considerat cel mai inovator regizor din teatrul occidental contemporan, Lev Dodin – legenda teatrului rus şi Krystian Lupa – creator de teatru polonez.

Actorul Ilie Gheorghe şi regizorul Radu Afrim s-au numărat şi ei printre cei premiaţi la Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2014. Invitaţi speciali la Gală au fost membrii trupei britanice Cantabile.

Gala Premiilor Marii Loji Naţionale din România

Sâmbătă, 21 iunie, de la ora 19.10 (partea I) şi 21.10 (partea a II-a), TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român Gala Premiilor Marii Loji Naţionale din România – eveniment organizat în parteneriat cu Academia Română şi sprijinit de 12 universităţi de prestigiu din întreaga ţară.

Ajunsă la cea de-a patra ediţie, Gala Premiilor M.L.N.R. îşi propune să promoveze şi să recompenseze spiritul creator, inovator şi inventiv al poporului român în domenii vitale pentru destinul nostru colectiv.

Gala Premiiilor prezentată de Alexandra Velniciuc şi Mihai Constantin va cuprinde şi momente muzicale de excepţie, susţinute de corul şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

Ateneul Român

Ateneul Român

Din repertoriu fac parte piese de George Enescu, Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms, Carl Orff, Alexander Borodin, Johann Strauss. În cadrul festivităţii organizate la Ateneul Român vor fi acordate şapte premii a câte 10.000 euro fiecare, pentru excelenţă în 2013.

Gala Premiilor Operelor Naţionale

Duminică, 22 iunie, de la ora ora 21.00 (prima parte), 22.00 (partea a doua) şi 23.00 (partea a treia), TVR 2 transmite în direct din Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi Gala Premiilor Operelor Naţionale – ediţia a II-a.

Beatrice Rancea şi Cătălin Sava vor fi amfitrionii unui eveniment considerat deja „Oscarul” operelor, cel mai grandios eveniment dedicat scenelor lirice româneşti.

La fel ca şi la prima ediţie, organizatorii au pregătit momente de neuitat cu cele mai răsunătoare nume din sfera teatrului liric românesc, invitaţi din ţară şi din străinatate, diplome şi distincţii ce reprezintă premii pentru activitatea curentă a operelor naţionale, premii de excelenţă, premii pentru întreaga activitate, premii speciale ale juriului, precum şi momente muzicale atent alese. Gala Premiilor Operelor Naţionale se anunţă un eveniment cu fast, lume bună, muzică bună, originalitate, surprize, ce va putea fi urmărit duminică, în direct, la TVR2.

Foto cu Trei evenimente culturale, Gala Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Gala Premiilor Marii Loji Naţionale din România şi Gala Premiilor Operelor Naţionale – TVR

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.