Trei evenimente culturale de excepţie, în weekend, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-evenimente-culturale-de-exceptie-in-weekend-la-tvr/

Gala Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Gala Premiilor Marii Loji Naţionale din România şi Gala Premiilor Operelor Naţionale pot fi urmărite pe 21 şi 22 iunie, la TVR 1, TVR 2 şi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2014

Într-o perioadă în care sportul rege pare să fi cucerit micul ecran, TVR reflectă, în programele sale din 21-22 iunie, şi trei evenimente culturale de mare însemnătate pentru spaţiul românesc şi nu numai.

Cele mai mari nume ale teatrului internaţional s-au întâlnit, în această lună, la Sibiu, la cea de-a XXI-a ediţie a festivalului de teatru devenit celebru. Gala acestuia poate fi văzută de telespectatorii TVR 1 sâmbătă supă-amiază.

Tot sâmbătă, TVR 2 difuzează o altă decernare de premii – cea organizată de Marea Lojă Naţională din România. Iar duminică, Iaşul devine gazda „Oscarului” operelor, eveniment difuzat în direct la TVR 2.

Cătălin Ştefănescu a fost gazda unuia dintre evenimentele cu tradiţie ale teatrului internaţional, Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2014. 10 zile, 2500 de

Catalin Stefanescu

Catalin Stefanescu

invitaţi din peste 50 de ţări, 381 de evenimente, 150 de premiere, 66 de spaţii dedicate, 600.000 de spectatori. Sâmbătă, 21 iunie, telespectatorii TVR 1 sunt invitaţi să urmărească Gala Festivalului, spectacol ce a avut loc la Filarmonica de Stat din Sibiu şi a marcat întregul parcurs al festivalului.

În cadrul Galei Festivalului Internaţional de Teatru s-au acordat premii, iar şapte personalităţi ale teatrului internaţional au primit stele pe celebra Sibiu Walk of Fame (proiect lansat anul trecut, după celebrul model hollywoodian): fondatorul primului teatru de pe teritoriul actual al României (în 1788, la Sibiu) – Martin Hochmeister (post mortem) şi patronul spiritual al Teatrului Naţional din Sibiu Radu Stanca (post mortem), marele coregraf Gigi Căciuleanu, Peter Stein – unul dintre cei mai aclamaţi regizori de teatru şi operă din lume, Peter Brook – considerat cel mai inovator regizor din teatrul occidental contemporan, Lev Dodin – legenda teatrului rus şi Krystian Lupa – creator de teatru polonez.

Actorul Ilie Gheorghe şi regizorul Radu Afrim s-au numărat şi ei printre cei premiaţi la Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2014. Invitaţi speciali la Gală au fost membrii trupei britanice Cantabile.

Gala Premiilor Marii Loji Naţionale din România

Sâmbătă, 21 iunie, de la ora 19.10 (partea I) şi 21.10 (partea a II-a), TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român Gala Premiilor Marii Loji Naţionale din România – eveniment organizat în parteneriat cu Academia Română şi sprijinit de 12 universităţi de prestigiu din întreaga ţară.

Ajunsă la cea de-a patra ediţie, Gala Premiilor M.L.N.R. îşi propune să promoveze şi să recompenseze spiritul creator, inovator şi inventiv al poporului român în domenii vitale pentru destinul nostru colectiv.

Gala Premiiilor prezentată de Alexandra Velniciuc şi Mihai Constantin va cuprinde şi momente muzicale de excepţie, susţinute de corul şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

Ateneul Român

Ateneul Român

Din repertoriu fac parte piese de George Enescu, Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms, Carl Orff, Alexander Borodin, Johann Strauss. În cadrul festivităţii organizate la Ateneul Român vor fi acordate şapte premii a câte 10.000 euro fiecare, pentru excelenţă în 2013.

Gala Premiilor Operelor Naţionale

Duminică, 22 iunie, de la ora ora 21.00 (prima parte), 22.00 (partea a doua) şi 23.00 (partea a treia), TVR 2 transmite în direct din Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi Gala Premiilor Operelor Naţionale – ediţia a II-a.

Beatrice Rancea şi Cătălin Sava vor fi amfitrionii unui eveniment considerat deja „Oscarul” operelor, cel mai grandios eveniment dedicat scenelor lirice româneşti.

La fel ca şi la prima ediţie, organizatorii au pregătit momente de neuitat cu cele mai răsunătoare nume din sfera teatrului liric românesc, invitaţi din ţară şi din străinatate, diplome şi distincţii ce reprezintă premii pentru activitatea curentă a operelor naţionale, premii de excelenţă, premii pentru întreaga activitate, premii speciale ale juriului, precum şi momente muzicale atent alese. Gala Premiilor Operelor Naţionale se anunţă un eveniment cu fast, lume bună, muzică bună, originalitate, surprize, ce va putea fi urmărit duminică, în direct, la TVR2.

Foto cu Trei evenimente culturale, Gala Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Gala Premiilor Marii Loji Naţionale din România şi Gala Premiilor Operelor Naţionale – TVR

20
/03
/17

Maggie MacDonnell, o profesoară care lucrează cu adolescenții cu probleme dintr-o comunitate inuită izolată din regiunea arctică a Canadei, a primit duminică distincția Global Teacher Prize și suma de 1 milion de dolari în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Dubai.

20
/03
/17

Într-o zi de 20 martie se năşteau poetul George Topîrceanu, autorul volumului Balade vesele şi triste și pictorul Theodor Aman, întemeietorul primelor şcoli româneşti de arte frumoase. Tot într-o zi de 20 martie se stingea din viaţă fizicianul Isaac Newton, iar Albert Einstein, unul dintre cei mai străluciţi oameni de ştiinţă din istoria omenirii, publica teoria relativităţii.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

Ambasadoare a campaniei „Artiștii pentru artiști”, inițiată de UNITER, Dorina Chiriac vă invită la teatru. Ea joacă rolul principal în “Micul Prinț”, la Teatrul de Comedie, în seara aceasta, de la ora 19.00. Cumpărând bilete la spectacol, contribuiți la fondul de ajutorare a artiștilor în vârstă și în dificultate.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.

15
/03
/17

Judith State este Sandra din filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, fapt care îi aduce o nominalizare la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”. Însă Judith State nu este actriță, ea vine din zona dansului. Cum se împacă, așadar, filmul și dansul contemporan?