Trofeul Anim’est merge în Belgia
https://www.ziarulmetropolis.ro/trofeul-animest-merge-in-belgia/

Filmul belgian „Oh Willy…”, de Emma De Swaef şi Marc James Roels, a primit sâmbătă seară Trofeul Festivalului Anim’est – un eveniment care s-a desfăşurat între 5 şi 14 octombrie, la Bucureşti. „Oh Willy…” i-a convins pe cei trei membri ai juriului că merită premiul cel mare întrucât este „o realizare minunată care arată exact […]

Un articol de |14 octombrie 2012

Filmul belgian „Oh Willy…”, de Emma De Swaef şi Marc James Roels, a primit sâmbătă seară Trofeul Festivalului Anim’est – un eveniment care s-a desfăşurat între 5 şi 14 octombrie, la Bucureşti.

„Oh Willy…” i-a convins pe cei trei membri ai juriului că merită premiul cel mare întrucât este „o realizare minunată care arată exact aşa cum se simte: sensibil şi tandru, în timp ce se joacă cu o paletă subtilă de emoţii”. Regizoarea Emma De Swaef nu este la prima vizită la Anim’est – în 2009 ea a câştigat menţiunea specială a juriului la categoria film studenţesc.

Premiul pentru cel mai bun film de lungmetraj a fost acordat filmului „Alois Nebel” (regia Tomáš Luňáĸ, Cehia, 2011), pentru „povestea puternică, spusă într-o atmosferă claustrofobică, cu un protagonist complex interpretat extrem de credibil”. În lipsa regizorului filmului, premiul a fost ridicat de Vit Prudil, director adjunct al Centrului Ceh de la Bucureşti.

Premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj a fost adjudecat de filmul „Tatăl/ Father” (regia Ivan Bogdanov, Moritz Mayerhofer, Asparuh Petrov, Veljko Popovic, Rositsa Raleva, Dmitry Yagodin, Bulgaria-Croaţia-Germania, 2012), „un mozaic curajos al unei relaţii părinte-copil eşuate, care demonstrează cea mai expresivă putere a filmului de animaţie: aceea de a face invizibilul vizibil”.

Juriul a acordat două menţiuni speciale pentru film de scurtmetraj, pentru „Bendito Machine IV” (regia Jossie Malis, Spania, 2012), „surprinzător de la început până la ultimul cadru”, şi pentru „Despre uciderea porcului/ About Killing the Pig” (regia Simone Massi, Italia, 2011), „un film sumbru, plin de emoţie umană şi premoniţie”.

Filmul finlandez „Roire/ Swarming” (regia Joni Mannisto, 2011), „o fabulă perversă care nu putea fi spusă atât de bine altfel decât prin animaţie”, a primit trofeul pentru cel mai bun film studenţesc, în timp ce premiul pentru cel mai bun film din secţiunea Balkanimation a mers în Bulgaria, pentru „O zi anunţată/ Rew Day” (regia Svilen Dimitrov, 2012). Juriul compus din Ullo Pikkov, Elizabeth Harkman şi Andrei Gorzo a apreciat „povestea construită inteligent şi frumuseţea desenelor”.

Anul acesta, premiul pentru cel mai bun film românesc a purtat numele „Viorica Bucur”, „ca omagiu adus unui drag prieten al filmelor şi al festivalului în general”. Trofeul a fost oferit de Mădălina Roşca, din partea Asociaţiei Make a Point, filmului „Hunger” (regia Alexei Pătraşcu, 2010).

Premiul pentru cel mai bun videoclip a fost acordat clipului „Have you seen my sister Evelyn” (regia Hoku Uchiyama, SUA, 2011), pentru „o tehnică surprinzătoare, pentru cel mai ingenios mod de a introduce formaţia în scenariu, totul într-o animaţie ingenioasă, cu o idee nouă, simplă, care integrează perfect muzica”, iar premiul pentru cel mai bun clip Publicitar s-a dus în Germania, pentru „Fish Face” (regia Alexander Dietrich, Dominic Eise, Johannes Flick, Germania, 2012).

Premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj din secţiunea Minimest a fost acordat filmului „Crăciun cu Clopoţei/ Jingle All the Way” (regia Chel White, SUA, 2011).

Premiul Publicului, acordat unui scurtmetraj din secţiunea Animash, s-a acordat filmului „Cheia lipsă/ The Missing Key” (regia Jonathan Nix, Australia, 2011), „o poveste emoţionantă pusă în imagini spectaculoase şi tandre”.

La ediţia 2012, Anim’est a organizat două ateliere de animaţie, unul pentru adulţi şi unul pentru copii, ambele găzduite de Centrul Cultural al Republicii Ungare. Atelierul pentru adulţi a fost susţinut de doi traineri de la unul dintre cele mai mari studiouri daneze de animaţie Tumblehead: Peter Smith şi Marcus MØller, iar participanţii au realizat un videoclip în cinci zile. La atelierul pentru copii, cei mai tineri animatori, cu vârste între 8 şi 13 ani, au avut posibilitatea de a face un film în cinci zile, prin tehnica cut-out, sub îndrumarea unui trainer cu multă experienţă, Rebecca Morse. Cele două materiale video au fost foarte apreciate de spectatori. La fel de apreciat a fost si making of-ul Anim’est 2012, realizat de Anna Florea şi Adi Tudose, se mai spune în comunicat.

După Gala de decernare a premiilor, publicul s-a putut bucura de un spectacol susţinut de Sonja&Band. Noaptea de 13 octombrie a fost dedicată şi petrecerii de închidere a festivalului, când Tim Hecker şi Environments au încântat publicul pe ritmuri electronice la Club Control.

Sound artist-ul canadian Tim Hecker este unul dintre cei mai apreciaţi şi prolifici muzicienii ai stilului electronic din ultimii ani. Compoziţiile lui au fost descrise de-a lunul timpului ca „atmosferă structurată”, „sunetul spectrului color al plăcilor tectonice” sau „ecoul electronic al catedrelor”. Artistul este apreciat pentru structurile muzicale noi pe care le oferă publicului, dar şi pentru claritatea pe care o oferă sunetelor abstracte.

Filmele câştigătoare ale celei de-a şaptea ediţii a Festivalului pot fi urmărite duminică, 14 octombrie, de la ora 18:30, la Cinema Patria.

În perioada 28-30 octombrie, la Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, poate fi urmărită o selecţie de filme de la Anim’est 2012, iar între 1-4 noiembrie are loc cea de-a doua ediţie Anim’est Chişinău.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Ogilvy şi al SmartPoint. Evenimentul este finanţat şi de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

 

Sursa: Mediafax

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

17
/07
/17

Universul din "Un veac de singurătate", capodopera lui Gabriel Garcia Marquez publicată în urmă cu 50 de ani, s-a transformat în sursă de inspirație pentru doi artiști urbani, care au pictat pe zidurile Bibliotecii naționale din Columbia lupte de cocoși, capete de morți și un cuplu înlănțuit.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.

15
/07
/17

O expoziție In Memoriam Augustin Buzura, organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, va fi deschisă în perioada 14-31 iulie la sediul ICR din Aleea Alexandru, nr. 38.

15
/07
/17

Una dintre cele mai valoroase compoziții jazz imaginate vreodată în umbra Mariei Tănase, un proiect de excelenţă, aplaudat pe scene prestigioase şi inclus pe coloana sonoră a unui film internaţional aspirant la Oscar, „Pân’la rai” va fi prezentat, în ediţie excepţională, la Grădina Green Hours din Bucureşti, marți, 18 iulie, de la ora 19.30.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

15
/07
/17

UNTEATRU sărbătorește șapte ani de existență și organizează cu acest prilej zilele UNTEATRU – „un micro-festival de teatru, concerte și prietenie”, care va avea loc între 19-23 iulie.

14
/07
/17

Un documentar regizat de Susan Lacy despre regizorul laureat al premiului Oscar Steven Spielberg va avea premiera la HBO pe 7 octombrie. Documentarul va examina în profunzime filmografia lui Spielberg, relevând modul în care experiențele sale i-au influențat munca și au transformat-o în timp.

13
/07
/17

Taifas nocturn, cu amintiri, tutun, cafea și voie bună, între doi scriitori ce-au nimerit pe același palier, în prima și ultima vacanță, pe care au petrecut-o împreună, la Techirghiol. În 2017 se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi despre care se spunea că era arțăgos cu prietenii și „spurcat la gură” cu străinii.

13
/07
/17

În perioada 4-18 iulie 2017 se desfășoară cea de-a XXXIV-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru din Almada, cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia. La eveniment va fi prezentat și spectacolul „Oameni obișnuiți”, de Gianina Cărbunariu, în interpretarea actorilor de la Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu (TNRS). Spectacolul va avea loc, duminică, 16 iulie, ora 22:00, pe Scena Mare a Școlii D. Antonio da Costa din Almada unde sunt așteptați 600 de spectatori.

13
/07
/17

Pe 22 iulie, de la 08:00 la 20:00, găsești în București un workshop de fotografie și explorare urbană, în care afli poveștile orașului de la scriitorul Andrei Crăciun și înveți să faci fotografii de la un profesionist ca Adi Bulboacă.