Tudor Gheorghe ne dă „un an din viața lui”
https://www.ziarulmetropolis.ro/tudor-gheorghe-ne-da-un-an-din-viata-lui/

Lansarea volumului „Vă dau un an din viaţa mea” de Tudor Gheorghe va avea loc luni, 3 octombrie, la ora 12.00, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Un articol de Liliana Matei|1 octombrie 2016

Artistul Tudor Gheorghe, în vârstă de 71 de ani, dintre care 51 sunt de carieră, îşi lansează prima carte sub titlul „Vă dau un an din viaţa mea”, în cadrul turneului „Toamna Simfonic” care va avea loc în opt oraşe, între 3 octombrie şi 7 noiembrie.

Publicată la editura „Scrisul românesc”, cartea este un jurnal literar, „…este o literatură povestită, dezvăluind un trecut declanșat de un fapt prezent, prezent la rândul lui de amintirile trecute, este un spațiu alert, întrerupt de respirații profunde…, este râul cu meandrele lui, este un concert în scris”, scrie Adrian Tudor, fiul lui Tudor Gheorghe.

Despre debutul său ca scriitor, maestrul Tudor Gheorghe a declarat: „M-a inspirat un turneu pe care l-am făcut cu «Lecţia», cu care am bătut toate oraşele mici. La Babadag nu mai cântase nimeni de 20 de ani! M-au emoţionat lucrurile astea, aşa că le-am trecut într-un jurnal care se intitulează «Vă dau un an din viaţa mea»”.

Prefața volumului este semnată de academicianul D.R. Popescu, cel care consideră că artistul Tudor Gheorghe….„olteanul de la Podari e un magician! Îţi arată, în apusul soarelui, tristeţea zilei, în drum spre noapte, şi după cântatul cocoşilor, zbuciumul beznei de a deveni zi!…

Tudor Gheorghe bate la pas, am putea zice, toate judeţele ţării sale, cântă ca un rapsod venit din alte timpuri, în contemporaneitatea noastră şoadă, descreţeşte inimile tinerilor, maturilor, copiilor, bătrânilor, din Constanţa, până la Reşiţa, de la Dunăre la Nistru, de la Oradea la Focşani…

…Tudor Gheorghe pe unde umblă, umblă după adevăr. Se preocupă de drepturile copiilor, de bucuriile piticilor, de tristeţile oamenilor părăsiţi de societatea pe care o slugăresc, nu uită lumea teatrului…

Acesta este Tudor Gheorghe, mereu cântând, mereu departe de amprentele morţii, mereu trecând din biserica albastră a iernii în biserica verde a primăverii, întinerind mereu!…

Acum, în „Tudoriada“, descopăr un scriitor talentat, Tudor Gheorghe, care povesteşte, în mai multe cuvinte, câte ceva despre drumurile parcurse prin ţară şi prin lume de magistrul cântecelor vrăjite, Tudor Gheorghe.”

„În ultimii douăzeci de ani, ţara asta a mers alături de drumul pe care ar fi trebuit să meargă. După ’89, ne-am debusolat total în toate sferele vieţii sociale. Oamenii de calitate s-au retras. Cei cu tupeu şi jigodiile s-au repezit în fruntea bucatelor. Dar nu este o chestiune conjuncturală, căci, în general, în viaţă mediocritatea se uneşte, pe când oamenii de spirit sunt singuri şi singulari, au lumea lor, ei creează, gândesc, lasă o moştenire esenţială pentru naţia lor. Mediocrii vor fi întotdeauna uniţi, căci vor simţi în valoare un pericol. Raportul dintre aceşti oameni este de 1 la 10 sau la 15”, declara Tudor Gheorghe într-un interviu.

Evenimentul de lansare de la Teatrul Național „Marin Sorescu” va fi prezentat de scriitorul Nicolae Coande și criticul literar Florea Firan.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.