Un tablou de Manet, evaluat la 35 de milioane de dolari, scos la licitaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-tablou-de-manet-evaluat-la-35-de-milioane-de-dolari-scos-la-licitatie/

Tabloul „Le Printemps”, pictat de Edouard Manet în 1881, aflat de un secol în proprietatea unei familii, va fi scos la licitaţie la casa Christie’s, la New York, pe 5 noiembrie, fiind evaluat la 35 de milioane de dolari.

Un articol de Liliana Matei|2 august 2014

Tabloul, o reprezentare din profil a actriţei pariziene Jeanne Demarsy, este una dintre cele mai celebre picturi ale lui Manet şi va fi scos la vânzare în licitaţia de artă impresionistă şi modernă, organizată de casa Christie’s, pe 5 noiembrie.

Licitaţia urmează altor evenimente de profil organizate, în primăvară, de casă, la care s-au înregistrat recorduri de preţ. De altfel, piaţa globală de artă a cunoscut o înflorire – vânzările de anul trecut au crescut cu 8 procente, la 65,9 miliarde de dolari, cel mai înalt nivel înregistrat din 2007, potrivit celui mai recent raport al European Fine Art Foundation.

Dacă va fi vândut pentru suma estimată de specialiştii casei, tabloul „Le Printemps” va depăşi recordul de preţ pentru o lucrare de Manet – 33,2 milioane de dolari pentru „Autoportrait à la palette”, vândut la Londra, în urmă cu patru ani.

Manet este considerat unul dintre marile nume ale impresionismului şi este celebru pentru portretele sale.

„Le Printemps” este una dintre cele două picturi, alături de „Un bar aux Folies-Bergere”, pe care artistul le-a prezentat la Expoziţia universală de la Paris din 1882 şi care i-au adus celebritatea.

„Le Printemps” este scos la vânzare de o familie americană, în proprietatea căreia se află de un secol. Tabloul a fost împrumutat pe termen lung National Gallery of Art din Washington şi a fost expus şi la Metropolitan Museum of Art in New York.

Mai multe informaţii despre Manet, aici.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.

26
/08
/22

Asociația pentru cultură și arte Arbor vă invită la expoziția „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, care reînvie emoția unor destine tragice, mărturiile deportaților și ale victimelor regimului totalitar din stânga Prutului, în perioada sovietică. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria al Universității de Stat din Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România.

25
/08
/22

În perioada 26 - 31 august 2022, în continuarea proiectului (burn)OUT, artistele Irina Marinescu, Andreea Novac, Eza (Alina Ușurelu), psihoterapeuta Mihaela Vechiu, sociologa Fidelie Kalambayi și artista portugheză Gabriela Conçalves invită publicul la prezentarea cercetării artistice pe tema recuperării pe care au inițiat-o în cadrul proiectului Recovery (Recuperare) și la o serie de trei ateliere de creaţie rezultate în urma acestei cercetări.

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.