Festivalul Undercloud- ziua a cincea, prin ochii spectatorului
https://www.ziarulmetropolis.ro/undercloud-ziua-a-cincea-prin-ochii-spectatorului/

Vineri, 5 septembrie, în Festivalul de teatru independent Undercloud, au fost prezentate spectacolele “Drama cum laudae”, “Acum ori niciodată” şi “Două liniuţe”.

Un articol de Elena Simion|6 septembrie 2014

Seara a debutat cu spectacolul “Drama cum laudae”- un spectacol despre oameni,  despre adevărata lor față, în lumini și umbre. Coregrafia, regia și interpretarea au aparținut actriței Dana Porlogea, iar proiecțiile video suprinzătoare au fost realizate de Cinty Ionescu.

IMG_6271

Spectacolul îmbină stepul, pantomima, dansul și vizualul într-o poveste complexă care urmărește existența umană, cu fațetele variate ale bucuriei sau ale tristeții, lupta evolutivă  și dezumanizarea. Mesajul emoționant, care îndeamnă la iubire, la căutarea propriilor răspunsuri  și valori, a primit aplauze îndelungate din partea publicului. Nu întâmplător, fiecare spectator a plecat cu un mic mesaj, ce conține numele unei valori umane. Ar fi minunat dacă spectacolele de teatru-dans ar avea mai mulți spectatori, iar publicul român ar avea o deschidere mai mare către acest tip de spectacol.

Sala “Horia Bernea” a Muzeului Țăranului Român a fost spațiul în care s-a jucat al doilea spectacol al serii: “Acum ori niciodată”, în regia lui Mihai Constantin. Piesa lui Valentin Krasnogorov reia tema căsătoriei presărate cu nelipsitele fisuri în relația dintre soți. În aparență este o comedie ușoară, dar dincolo de umorul debordant, care a ținut sute de spectatori în hohote timp de o oră jumătate, actorii transmit emoții puternice și frământări care apar în sufletul oricăi om. Poate este și motivul pentru care cele patru personaje nu au nume.

IMG_6378Doi soți (Șervan Pavlu și  Mirela Oprișor) serbează mai mulți ani de căsătorie, dar fiecare își dorește să divorțeze. Umorul este generat de prezența amanților (Gheorghe Ifrim și Nicoleta Lefter) la pseudoaniversare. Probleme precum lipsa de comunicare, teama de căsătorie și de căderea în dizgrația societății sau frica de adevăr sunt disecate cu umor în conversațiile personajelor, interpretate magistal de cei 4 actori. Experiența și talentul actoricesc au fost remarcate cu ușurință de spectatori, interpretarea fiind dinamică și credibilă pentru zecile de cupluri aflate în sală și nu numai.

IMG_6542Ultimul spectacol al serii a fost “Două liniuțe”, în regia Liei Bugnar. Este altă piesă despre relația de cuplu, abordată într-un mod original, de la perspectiva bancii din parc (în rol de povestitor) până la cea a prezervativului care așteaptă într-un buzunar. Oamenii sunt ființe unice, care simt diferit, iar toate aceste tipuri de sensibilitate se regăsesc în interpretarea de excepție a actorilor: Marius Manole, Medeea Marinescu, Ilinca Manolache, Cătălin Babliuc, Istvan Teglas, Irina Antonie și Anghel Damian.

Ziua cu numărul 6 vă așteaptă cu două spectacole: “Testosteron” de Andrzej Saramonowicz, cu Marian Râlea, Tudor Pârvu, Lucian Iftime, Vlad Logigan, George Remeș, Tudor Aaron Istodor, Marin Grigore (ora 19:00) și spectacolul ”Blind Hamlet” de Nassim Soleimanpour (ora 21:00). Spectacolul prezentat de „Actors Touring Company“ este un spectacol interactiv, care solicita un public dornic să participe și să comunice cu realizatorii și cu ceilalți spectatori. Spectacolul se va juca în limba engleză. Detalii pe: www.undercloud.ro

foto: Mihaela Petre

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]