„Uriași de Pantelimon” – Proiect de artă și viață la înălțime
https://www.ziarulmetropolis.ro/uriasi-de-pantelimon-proiect-de-arta-si-viata-la-inaltime/

La trei ani de la deschiderea Turnului de apă şi artă din Pantelimon, Make a Point derulează un nou proiect de artă la înălţime. Locuitorii cartierului îşi spun poveştile, artiştii le urcă pe acoperişuri, publicul le admiră din turn.

Un articol de Petre Ivan|19 iunie 2017

Viața cartierului, nescrisă în vreun manual de istorie, rămâne acolo, între cer și pământ, ca s-o descopere oricine, oricând are chef de o plimbare prin istoria trecută și contemporană a Bucureștilor.

Primul tramvai electric din București, demolările din anii 80, termoizolările de acum, viața clasei muncitoare care a construit socialismul și s-a mutat înapoi la țară, și viața tineretului care acum află cum era înainte.

Toate sunt poveștile cartierului Pantelimon, pe care o seamă de artiști le vor urca în acest an pe blocurile gri și pe fostele hale industriale încă rămase în picioare în estul Capitalei.

Va fi un fel de Facebook cu postări reale, într-un spațiu beton și cu vizualizări, mai ales prin „scroll up”, din Turnul de apă și artă Make a Point.

Ce se întâmplă

Proiectul Uriași de Pantelimon, inițiat și dezvoltat de Mădălina Roșca și Paul Arne Wagner, documentary artists, și Ana Alexandra Blidaru, art consultant, a avut episodul pilot la sfârșitul anului trecut cu sprijinul ARCUB. Cu ajutorul unui antropolog, Andreea Drăgan, Make a Point colecționează acum poveștile Pantelimonului.

În luna iulie, artiști din România și din lume vor fi invitați să transforme poveștile în imagini de neuitat. Schițele rezultate din această întâlnire, a poveștilor cu imaginația artiștilor, vor fi jurizate în luna august, iar lucrările câștigătoare vor fi urcate apoi pe clădirile din jurul Turnului de Artă.

Deschiderea expoziției în aer liber va avea loc în 13-15 octombrie 2017, în cadrul Zilelor Urban Art „Uriași de Pantelimon”, o manifestare ce va cuprinde evenimente de artă urbană, conferințe, workshopuri, proiecții tematice de film documentar și întâlniri cu artiștii la lucru.

Unde:

Spațiile avute în vedere într-o primă etapă sunt: fosta Filatură de Bumbac, fosta Centrală a Lânii, fosta Postăvărie Română. Faptul că aceste spații încă există – spre deosebire de alte foste uzine bucureștene detonate pentru a face loc unor imobile sau mall-uri – a făcut firească folosirea lor ca șevalete naturale pentru a scoate cartierul din anonimat și a duce arta și dincolo de inelul central al orașului.

Cu cine:

Artiștii – peste 50 de pictori, arhitecți, urbaniști și designeri – vor cunoaște cu această ocazie comunitatea și vor contribui la un mod inedit pentru România de a-și face cunoscute poveștile. Conceptul de artă urbană care revitalizează suburbiile industrializate ale orașelor este unul intens folosit în lume la ora actuală.

Dacă ați trăit în cartier sau încă mai sunteți locuitor de Pantelimon și cunoașteți fapte de viață ale comunității, Make a Point vă așteaptă poveștile la adresa [email protected] sau pe pagina de facebook până la 15 iulie 2017.

PRIMA LUCRARE realizată în cadrul proiectului de către cuplul de artiști BoeMona, din Contanța (2016). Artiștii au venit la București, și în spiritual proiectului au lucrat cu poveștile adunate de la locuitori.

În mijlocul lucării este evocată textilista, cea care în anii ’70, la doar 17 ani abia împliniți, era adusă dintr-un sat din sudul țării ca să lucreze în uzină, în trei schimburi.

Demolările cartierelor de case din jurul fabricilor au facut loc blocurilor de locuit pentru lucrătoarele din uzine și familiile lor – aceasta este istoria personală, dar și de cartier, cimentată de BoeMona în lucrarea lor la inălțime.

Foto: Uriași de Pantelimon – facebook

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.