Ursul de Aur, decernat unui film chinezesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/ursul-de-aur-decernat-unui-film-chinezesc/

„Black Coal, Thin Ice”,  filmul cineastului chinez  Yinan Diao, a câştigat premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin. Din cele 20 de filme din competiţie, trei au fost chinezeşti, iar două dintre acestea au câştigat premii. „E foarte greu de crezut că acest […]

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2014

„Black Coal, Thin Ice”,  filmul cineastului chinez  Yinan Diao, a câştigat premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin. Din cele 20 de filme din competiție, trei au fost chinezești, iar două dintre acestea au câștigat premii.

„E foarte greu de crezut că acest vis s-a îndeplinit după atâta timp”, a declarat Diao Yinan, după care a mulțumit echipei și a adăugat că scenariul la „Black Coal, Thin Ice”/ „Bai Ri Yan Huo” a fost scris acum opt ani.

Al treilea lungmetraj al lui Diao Yinan, aflat la limita între filmul de gen și filmul de artă, a cucerit juriul condus de americanul James Schamus, notează Mediafax.

Revista „Variety” spune despre povestea unui fost politist care descoperă secretul unor morți succesive pe măsura ce se îndrăgostește de o misterioasă văduvă trimite la Raymond Chandler și James M. Cain.

Richard Linklater a obținut Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor pentru „Boyhood”, 164 de minute filmate în decursul a 39 de zile de-a lungul a 10 ani, un experiment cinematografic asemănător serialului documentar „Up”, de Michael Apted (care urmărea evoluția a 14 copii britanici din 1964 până în 2012).

Ursul de Aur

Boyhood, de Richard Linklater Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor

Filmul, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Sundance, urmărește în special evoluția unui băiat, Mason (Ellar Coltrane) de la vârsta de 6 ani până în adolescență.

Părinții despărițiți ai lui Mason sunt interpretați de Ethan Hawke și Patricia Arquette, iar sora lui Mason de Lorelei Linklater, fiica regizorului.

Proiectat la Berlin în penultima zi a competiției, „Boyhood” a fost filmul favorit al criticilor pentru Ursul de Aur.

„Aimer, boire et chanter” de Alain Resnais, o nouă explorare a filmului ca teatru filmat și abstractizat la maximum, a plecat acasă cu Ursul de Argint – Premiu „Alfred Bauer” pentru un film care deschide noi perspective.

„Aceasta este cea mai nimerită recunoaștere pentru Alain Resnais care la 91 de ani este un campion al inovației”, a spus pe scenă producatorul Jean-Louis Livi primind trofeul în numele cineastului care nu a venit la festival.

Juriul internațional a fost compus din: James Schamus (președinte), Barbara Broccoli, Trine Dyrholm, Mitra Faharani, Greta Gerwig, Michel Gondry, Tony Leung și Christoph Waltz.

Ursul de Aur

James Schamus, președintele Juriului internațional al celei de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin

Premiul FIPRESCI s-a dus la „Aimer, boire, chanter”/Life of Riley de Alain Resnais. Juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film a premiat câte un film din competiție, Panorama și Forum, fiind condus de veteranul critic francez Michel Ciment, și compus din nouă membri, printre care și românul Mihai Fulger.

PALMARESUL JURIULUI INTERNAȚIONAL

Ursul de Aur pentru Cel mai bun film: „Bai Ri Yan Huo”/”Black Coal, Thin Ice” de Diao Yinan (China)

Ursul de Argint- Grand Jury Prize: „Grand Budapest Hotel” de Wes Anderson (SUA)

Ursul de Argint – Premiu „Alfred Bauer” pentru un film care deschide noi perspective: „Aimer, boire et chanter”/”Life of Riley” de Alain Resnais (Franta)

Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor: Richard Linklater pentru „Boyhood” (SUA)

Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor: Liao Fan pentru „Bai Ri Yan Huo”/”Black Coal, Thin Ice”

Ursul de Argint pentru Cea mai buna actriță: Haru Kuroki pentru „Chiisai  Ouchi”/”The Little House” de Yoji Yamada (Japonia)

Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu: Anna Brüggemann si Dietrich Brüggemann pentru „Kreuzweg”/”Stations of the Cross” de Dietrich Brüggemann (Germania)

Ursul de Argint pentru Contributie artistica deosebita in categoriile imagine, montaj, coloana sonora, costume sau scenografie: Zeng Jian pentru imaginea filmului „Tui Na”/”Blind Massage” de Lou Ye (China)

Ursul de Aur pentru întreaga carieră: Ken Loach

Ursul de Aur pentru scurtmetraj: „Tant qu’il nous reste des fusils à pompe” de Caroline Poggi si Jonathan Vinnel

Ursul de Argint – Jury Prize: „Laborat” de Guillaume Cailleu

Premiul de debut: „Güerros” de Alonso Ruizpallacios

Foto cu Ursul de Aur , Black Coal, Thin Ice, Boyhood și James Schamus – Cinemagia

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: