Ursul de Aur, decernat unui film chinezesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/ursul-de-aur-decernat-unui-film-chinezesc/

„Black Coal, Thin Ice”,  filmul cineastului chinez  Yinan Diao, a câştigat premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin. Din cele 20 de filme din competiţie, trei au fost chinezeşti, iar două dintre acestea au câştigat premii. „E foarte greu de crezut că acest […]

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2014

„Black Coal, Thin Ice”,  filmul cineastului chinez  Yinan Diao, a câştigat premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin. Din cele 20 de filme din competiție, trei au fost chinezești, iar două dintre acestea au câștigat premii.

„E foarte greu de crezut că acest vis s-a îndeplinit după atâta timp”, a declarat Diao Yinan, după care a mulțumit echipei și a adăugat că scenariul la „Black Coal, Thin Ice”/ „Bai Ri Yan Huo” a fost scris acum opt ani.

Al treilea lungmetraj al lui Diao Yinan, aflat la limita între filmul de gen și filmul de artă, a cucerit juriul condus de americanul James Schamus, notează Mediafax.

Revista „Variety” spune despre povestea unui fost politist care descoperă secretul unor morți succesive pe măsura ce se îndrăgostește de o misterioasă văduvă trimite la Raymond Chandler și James M. Cain.

Richard Linklater a obținut Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor pentru „Boyhood”, 164 de minute filmate în decursul a 39 de zile de-a lungul a 10 ani, un experiment cinematografic asemănător serialului documentar „Up”, de Michael Apted (care urmărea evoluția a 14 copii britanici din 1964 până în 2012).

Ursul de Aur

Boyhood, de Richard Linklater Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor

Filmul, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Sundance, urmărește în special evoluția unui băiat, Mason (Ellar Coltrane) de la vârsta de 6 ani până în adolescență.

Părinții despărițiți ai lui Mason sunt interpretați de Ethan Hawke și Patricia Arquette, iar sora lui Mason de Lorelei Linklater, fiica regizorului.

Proiectat la Berlin în penultima zi a competiției, „Boyhood” a fost filmul favorit al criticilor pentru Ursul de Aur.

„Aimer, boire et chanter” de Alain Resnais, o nouă explorare a filmului ca teatru filmat și abstractizat la maximum, a plecat acasă cu Ursul de Argint – Premiu „Alfred Bauer” pentru un film care deschide noi perspective.

„Aceasta este cea mai nimerită recunoaștere pentru Alain Resnais care la 91 de ani este un campion al inovației”, a spus pe scenă producatorul Jean-Louis Livi primind trofeul în numele cineastului care nu a venit la festival.

Juriul internațional a fost compus din: James Schamus (președinte), Barbara Broccoli, Trine Dyrholm, Mitra Faharani, Greta Gerwig, Michel Gondry, Tony Leung și Christoph Waltz.

Ursul de Aur

James Schamus, președintele Juriului internațional al celei de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin

Premiul FIPRESCI s-a dus la „Aimer, boire, chanter”/Life of Riley de Alain Resnais. Juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film a premiat câte un film din competiție, Panorama și Forum, fiind condus de veteranul critic francez Michel Ciment, și compus din nouă membri, printre care și românul Mihai Fulger.

PALMARESUL JURIULUI INTERNAȚIONAL

Ursul de Aur pentru Cel mai bun film: „Bai Ri Yan Huo”/”Black Coal, Thin Ice” de Diao Yinan (China)

Ursul de Argint- Grand Jury Prize: „Grand Budapest Hotel” de Wes Anderson (SUA)

Ursul de Argint – Premiu „Alfred Bauer” pentru un film care deschide noi perspective: „Aimer, boire et chanter”/”Life of Riley” de Alain Resnais (Franta)

Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor: Richard Linklater pentru „Boyhood” (SUA)

Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor: Liao Fan pentru „Bai Ri Yan Huo”/”Black Coal, Thin Ice”

Ursul de Argint pentru Cea mai buna actriță: Haru Kuroki pentru „Chiisai  Ouchi”/”The Little House” de Yoji Yamada (Japonia)

Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu: Anna Brüggemann si Dietrich Brüggemann pentru „Kreuzweg”/”Stations of the Cross” de Dietrich Brüggemann (Germania)

Ursul de Argint pentru Contributie artistica deosebita in categoriile imagine, montaj, coloana sonora, costume sau scenografie: Zeng Jian pentru imaginea filmului „Tui Na”/”Blind Massage” de Lou Ye (China)

Ursul de Aur pentru întreaga carieră: Ken Loach

Ursul de Aur pentru scurtmetraj: „Tant qu’il nous reste des fusils à pompe” de Caroline Poggi si Jonathan Vinnel

Ursul de Argint – Jury Prize: „Laborat” de Guillaume Cailleu

Premiul de debut: „Güerros” de Alonso Ruizpallacios

Foto cu Ursul de Aur , Black Coal, Thin Ice, Boyhood și James Schamus – Cinemagia

19
/10
/17

„The Square”, în regia lui Ruben Östlund, e un film ca un tur de rollercoaster pe pastile, iar la avanpremiera de la Les Films de Cannes à Bucarest s-a râs zgomotos și prelung într-o sală arhiplină.

19
/10
/17

Premiul pentru pseudoştiinţă din acest an i-a fost acordat anul acesta celebrei actrițe Gwyneth Paltrow, pentru site-ul său Goop, care promovează tratamentele homeopatice sub forma unor forme de tratament ştiinţifice. The Skeptic Magazine oferă anual premiul Rusty Razor Award / Lama Ruginită persoanelor care prezintă un tip de pseudoştiinţă exagerat.

17
/10
/17

Marele câștigător al Trofeului Transilvania cu „Stockholm”, Rodrigo Sorogoyen, revine cu un thriller pe muchie de cuțit despre doi polițiști ale căror acțiuni devin la fel de suspecte precum cele ale criminalului în serie pe care îl urmăresc. „Dumnezeu să ne ierte”, filmul care a închis ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania, va ajunge în cinematografele din România din 27 octombrie.

15
/10
/17

Joi, 19 octombrie, regizorul Cristian Mungiu va fi decorat de ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, cu însemnele de Cavaler al Ordinului Național Legiunea de Onoare, recunoaștere din partea președintelui Republicii Franceze, a anunțat directorul Institutului Cultural Francez, Christophe Gigaudaut, vineri seară, la deschiderea festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

13
/10
/17

Unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale toamnei începe astăzi, 13 octombrie, și va cuprinde Bucureștiul timp de zece zile, Brașovul timp de o săptămână (13-19 octombrie) și Clujul pentru un weekend (13-15 octombrie).Peste 10.000 de bilete s-au vândut deja în avans pe Eventbook.ro înainte de începerea festivalului. Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie.

12
/10
/17

David Lynch, Xavier Dolan, Vanessa Redgrave și Nanni Moretti se numără printre invitații Festivalului de Film de la Roma, a cărei ediție din 2017, organizată între 26 octombrie și 5 noiembrie, se dorește o veritabilă sărbătoare a cinematografiei mondiale și va prezenta câteva zeci de lungmetraje, dintre care 14 vor fi proiectate în premieră mondială.

10
/10
/17

INTERVIU Andi Vasluianu și-a petrecut copilăria în Teatrul Nottara, unde bunicul său era regizor. Astăzi îl vedem pe scena aceluiași teatru, dar mai ales ne-am obișnuit să-l vedem în filme. Cel mai nou dintre acestea este „Breaking News”, în regia Iuliei Rugină, film pe care îl găsiți în aceste zile în cinematografe și de la care pornește și discuția de față.

08
/10
/17

Adaptări după autori clasici ai literaturii fantastice, thrillere psihologice și filme cu demoni în selecția de scurtmetraje a Dracula Film Festival. Dracula Film Festival, eveniment dedicat filmelor horror, fantastice și SF, care va avea loc în perioada 18 – 22 octombrie la Brașov, reunește în competițiile de scurtemetraj 25 de producții care concurează pentru trofeele Little Dracula și Vladutz.

07
/10
/17

„Soldații. Poveste din Ferentari”, regizat de Ivana Mladenovic, a primit, vineri seară, Prix Découverte la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur, unde a fost selectat în competiția lungmetrajelor de debut.

06
/10
/17

Începând de astăzi, Les Films de Cannes à Bucarest anunță programul complet și punerea în vânzare a biletelor pentru ediția a 8-a a celui mai așteptat festival al toamnei. Majoritatea filmelor prezentate anul acesta în selecția oficială a festivalului de la Cannes dar și titluri selectate în secțiunile paralele, vor fi proiectate în premieră în România, între 13 și 22 octombrie, în patru locații din București – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și Cinemateca Eforie.

06
/10
/17

Pentru cel de-al 12-lea an consecutiv, Goethe-Intitut aducela București ZILELE FILMULUI GERMAN care, anul acesta, se vor desfășura între 3 și 9 noiembrie la Cinemateca Eforie. Timp de șapte zile, spectatorii, vorbitori sau nu de limbă germană, pot vedea 15 dintre cele mai noi producții germane.

05
/10
/17

Cel mai așteptat thriller SF al anului se lansează săptămâna aceasta pe marile ecrane, spre bucuria fanilor din toată lumea. Continuare a filmului omonim din 1982, care a revoluționat cinematografia, „Blade Runner 2049” va rula, de vineri, 6 octombrie 2017, și în România. Lansarea are loc simultan și în SUA, astfel încât românii sunt printre primii care văd producția Sony Pictures la cinema.

05
/10
/17

Cunoscuta actriţă şi prezentatoare a emisiunii ,,Vorbeşte lumea” de la Pro Tv, Adela Popescu a ales să-i facă o surpriză băieţelului său atunci când a accepat să îşi împrumute vocea unui personaj animat, devenind astfel adorabila Fluttershy din mult-aşteptatul ,,My Little Pony: Filmul”, care din 13 octombrie îşi va întâmpina fanii de pe marile ecrane din toată ţara.