Ursul de Aur, decernat unui film chinezesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/ursul-de-aur-decernat-unui-film-chinezesc/

„Black Coal, Thin Ice”,  filmul cineastului chinez  Yinan Diao, a câştigat premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin. Din cele 20 de filme din competiţie, trei au fost chinezeşti, iar două dintre acestea au câştigat premii. „E foarte greu de crezut că acest […]

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2014

„Black Coal, Thin Ice”,  filmul cineastului chinez  Yinan Diao, a câştigat premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin. Din cele 20 de filme din competiție, trei au fost chinezești, iar două dintre acestea au câștigat premii.

„E foarte greu de crezut că acest vis s-a îndeplinit după atâta timp”, a declarat Diao Yinan, după care a mulțumit echipei și a adăugat că scenariul la „Black Coal, Thin Ice”/ „Bai Ri Yan Huo” a fost scris acum opt ani.

Al treilea lungmetraj al lui Diao Yinan, aflat la limita între filmul de gen și filmul de artă, a cucerit juriul condus de americanul James Schamus, notează Mediafax.

Revista „Variety” spune despre povestea unui fost politist care descoperă secretul unor morți succesive pe măsura ce se îndrăgostește de o misterioasă văduvă trimite la Raymond Chandler și James M. Cain.

Richard Linklater a obținut Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor pentru „Boyhood”, 164 de minute filmate în decursul a 39 de zile de-a lungul a 10 ani, un experiment cinematografic asemănător serialului documentar „Up”, de Michael Apted (care urmărea evoluția a 14 copii britanici din 1964 până în 2012).

Ursul de Aur

Boyhood, de Richard Linklater Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor

Filmul, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Sundance, urmărește în special evoluția unui băiat, Mason (Ellar Coltrane) de la vârsta de 6 ani până în adolescență.

Părinții despărițiți ai lui Mason sunt interpretați de Ethan Hawke și Patricia Arquette, iar sora lui Mason de Lorelei Linklater, fiica regizorului.

Proiectat la Berlin în penultima zi a competiției, „Boyhood” a fost filmul favorit al criticilor pentru Ursul de Aur.

„Aimer, boire et chanter” de Alain Resnais, o nouă explorare a filmului ca teatru filmat și abstractizat la maximum, a plecat acasă cu Ursul de Argint – Premiu „Alfred Bauer” pentru un film care deschide noi perspective.

„Aceasta este cea mai nimerită recunoaștere pentru Alain Resnais care la 91 de ani este un campion al inovației”, a spus pe scenă producatorul Jean-Louis Livi primind trofeul în numele cineastului care nu a venit la festival.

Juriul internațional a fost compus din: James Schamus (președinte), Barbara Broccoli, Trine Dyrholm, Mitra Faharani, Greta Gerwig, Michel Gondry, Tony Leung și Christoph Waltz.

Ursul de Aur

James Schamus, președintele Juriului internațional al celei de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin

Premiul FIPRESCI s-a dus la „Aimer, boire, chanter”/Life of Riley de Alain Resnais. Juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film a premiat câte un film din competiție, Panorama și Forum, fiind condus de veteranul critic francez Michel Ciment, și compus din nouă membri, printre care și românul Mihai Fulger.

PALMARESUL JURIULUI INTERNAȚIONAL

Ursul de Aur pentru Cel mai bun film: „Bai Ri Yan Huo”/”Black Coal, Thin Ice” de Diao Yinan (China)

Ursul de Argint- Grand Jury Prize: „Grand Budapest Hotel” de Wes Anderson (SUA)

Ursul de Argint – Premiu „Alfred Bauer” pentru un film care deschide noi perspective: „Aimer, boire et chanter”/”Life of Riley” de Alain Resnais (Franta)

Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor: Richard Linklater pentru „Boyhood” (SUA)

Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor: Liao Fan pentru „Bai Ri Yan Huo”/”Black Coal, Thin Ice”

Ursul de Argint pentru Cea mai buna actriță: Haru Kuroki pentru „Chiisai  Ouchi”/”The Little House” de Yoji Yamada (Japonia)

Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu: Anna Brüggemann si Dietrich Brüggemann pentru „Kreuzweg”/”Stations of the Cross” de Dietrich Brüggemann (Germania)

Ursul de Argint pentru Contributie artistica deosebita in categoriile imagine, montaj, coloana sonora, costume sau scenografie: Zeng Jian pentru imaginea filmului „Tui Na”/”Blind Massage” de Lou Ye (China)

Ursul de Aur pentru întreaga carieră: Ken Loach

Ursul de Aur pentru scurtmetraj: „Tant qu’il nous reste des fusils à pompe” de Caroline Poggi si Jonathan Vinnel

Ursul de Argint – Jury Prize: „Laborat” de Guillaume Cailleu

Premiul de debut: „Güerros” de Alonso Ruizpallacios

Foto cu Ursul de Aur , Black Coal, Thin Ice, Boyhood și James Schamus – Cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.