Valentina Lisitsa, pianistă: „Fără public, eşti doar un amator“
https://www.ziarulmetropolis.ro/valentina-lisitsa-pianista-fara-public-esti-doar-un-amator/

O carieră eşuată de pianist concertist renaşte în câteva luni, după ce artista se gândeşte la o strategie de business şi postează câteva înregistrări pe YouTube, care ajung să aibă milioane de vizualizări. Este povestea Valentinei Lisitsa, care va concerta săptămâna viitoare la Ateneul Român.

Un articol de Adina Scorţescu|31 octombrie 2013

O carieră eşuată de pianist concertist renaște în câteva luni, după ce artista se gândește la o strategie de business și postează câteva înregistrări pe YouTube, care ajung să aibă milioane de vizualizări. Aceasta este povestea de succes a Valentinei Lisitsa, care va concerta săptămâna viitoare la Ateneul Român.

Născută la Kiev, în 1973, Valentina Lisitsa începe să cânte la pian la vârsta de 3 ani, iar – la 4 ani – are primul recital solo. La 17 ani este admisă la Conservatorul din Kiev, unde îl cunoaște pe Alexei Kuznetsoff, viitorul său soț.

În 1991 câștigă împreună premiul întâi la Competiția Murray Dranoff pentru două piane, din Miami și în același an se stabilesc în Statele Unite. În 1995, Valentina își face debutul la New York, pe scena Lincoln Center, în cadrul festivalului Mostly Mozart.

Începe turnee internaționale alături de celebra violonistă Hilary Hahn: Wigmore Hall, la Londra, Musikverein, la Viena.

Apoi, încet-încet, concertele se răresc. Managerul ei moare, iar Valentina se simte blocată acasă, în Carolina de Nord, ca mamă a unui copil mic. „Eram doar o altă pianistă rusă, blondă. Oare câte sunt pe piață?”, declara anul trecut, într-un interviu pentru ziarul britanic The Telegraph. Visa la audiență, pentru că „fără public, ești doar un amator, ca alte câteva mii de pianiști foarte buni – doctori, avocați, ingineri”.

Într-o zi tristă de Crăciun a dat peste un anunț online: un azil de bătrâni căuta un pianist. A sunat și i s-a spus că postul era deja ocupat.

Valentina Lisitsa

Valentina Lisitsa cântă la pian de la vârsta de 3 ani

Valentina începe să citească online despre strategii la business și decide să la aplice la muzica pe care o cântă, cu scopul de a o aduce mai aproape de mase. „Nu e îndeajuns să faci cea mai bună capcană de șoareci din lume, trebuie să-i și faci reclamă.” În 2007 postează primul ei video pe YouTube – un studiu de Rachmaninov. Pentru standardele de azi, are o rezoluție proastă, iar mișcarea mâinilor nu se sincronizează cu sunetul.

Citiţi şi: Valentina Lisitsa, „pianista YouTube”, vine în premieră în România

Apoi a înregistrat, la ea acasă, un DVD cu cele 24 studii de Chopin, fiind filmată de soțul ei. DVD-ul a fost vândut pe Amazon, apoi copiat și uploadat ilegal pe YouTube. A fost răul care avea să-i aducă mult bine pianistei Valentina Lisitsa, căci DVD-ul a ajuns să ocupe prima poziție pe lista Amazon.

Acum trei ani, și-a investit toți banii pe care îi avea puși deoparte în înregistrarea unui CD cu concertele de Rachmaninov, alături de London Symphony Orchestra. Au mai trecut alți doi ani până când discul să fie lansat de celebra casă Decca. În această perioadă, audiența artistei a devenit astronomică: 46 de milioane de vizitatori pe canalul său de YouTube.

Artista alege piese cunoscute (studii de Chopin, sonate de Beethoven), cu care rezonează și cei care ascultă muzică clasică pentru prima oară. În același interviu pentru The Telegraph, Valentina recunoaște cu sinceritate că mare parte din publicul ei habar n-are despre muzică. Lumea o iubește, iar interpretările ei de pe YouTube au o medie de 50.000 de vizualizări pe zi, echivalentul unui recital live în fața unui stadion plin de oameni.

Cum este succesul când vine a doua oară? Mai dulce. „Acum 15 ani, oamenii m-ar fi exploatat, pentru că arătam destul de bine pe atunci”, spune Valentina, la finalul interviului.

Info concert Valentina Lisitsa la București

Biletele pentru concertul pianistei Valentina Lisitsa de pe 5 noiembrie, de la Ateneul Român, se pot achiziționa online, precum și în format fizic de la magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas și Cărturești.

Foto: Gilbert Francois

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.