Valentina Lisitsa, pianistă: „Fără public, eşti doar un amator“
https://www.ziarulmetropolis.ro/valentina-lisitsa-pianista-fara-public-esti-doar-un-amator/

O carieră eşuată de pianist concertist renaşte în câteva luni, după ce artista se gândeşte la o strategie de business şi postează câteva înregistrări pe YouTube, care ajung să aibă milioane de vizualizări. Este povestea Valentinei Lisitsa, care va concerta săptămâna viitoare la Ateneul Român.

Un articol de Adina Scorţescu|31 octombrie 2013

O carieră eşuată de pianist concertist renaște în câteva luni, după ce artista se gândește la o strategie de business și postează câteva înregistrări pe YouTube, care ajung să aibă milioane de vizualizări. Aceasta este povestea de succes a Valentinei Lisitsa, care va concerta săptămâna viitoare la Ateneul Român.

Născută la Kiev, în 1973, Valentina Lisitsa începe să cânte la pian la vârsta de 3 ani, iar – la 4 ani – are primul recital solo. La 17 ani este admisă la Conservatorul din Kiev, unde îl cunoaște pe Alexei Kuznetsoff, viitorul său soț.

În 1991 câștigă împreună premiul întâi la Competiția Murray Dranoff pentru două piane, din Miami și în același an se stabilesc în Statele Unite. În 1995, Valentina își face debutul la New York, pe scena Lincoln Center, în cadrul festivalului Mostly Mozart.

Începe turnee internaționale alături de celebra violonistă Hilary Hahn: Wigmore Hall, la Londra, Musikverein, la Viena.

Apoi, încet-încet, concertele se răresc. Managerul ei moare, iar Valentina se simte blocată acasă, în Carolina de Nord, ca mamă a unui copil mic. „Eram doar o altă pianistă rusă, blondă. Oare câte sunt pe piață?”, declara anul trecut, într-un interviu pentru ziarul britanic The Telegraph. Visa la audiență, pentru că „fără public, ești doar un amator, ca alte câteva mii de pianiști foarte buni – doctori, avocați, ingineri”.

Într-o zi tristă de Crăciun a dat peste un anunț online: un azil de bătrâni căuta un pianist. A sunat și i s-a spus că postul era deja ocupat.

Valentina Lisitsa

Valentina Lisitsa cântă la pian de la vârsta de 3 ani

Valentina începe să citească online despre strategii la business și decide să la aplice la muzica pe care o cântă, cu scopul de a o aduce mai aproape de mase. „Nu e îndeajuns să faci cea mai bună capcană de șoareci din lume, trebuie să-i și faci reclamă.” În 2007 postează primul ei video pe YouTube – un studiu de Rachmaninov. Pentru standardele de azi, are o rezoluție proastă, iar mișcarea mâinilor nu se sincronizează cu sunetul.

Citiţi şi: Valentina Lisitsa, „pianista YouTube”, vine în premieră în România

Apoi a înregistrat, la ea acasă, un DVD cu cele 24 studii de Chopin, fiind filmată de soțul ei. DVD-ul a fost vândut pe Amazon, apoi copiat și uploadat ilegal pe YouTube. A fost răul care avea să-i aducă mult bine pianistei Valentina Lisitsa, căci DVD-ul a ajuns să ocupe prima poziție pe lista Amazon.

Acum trei ani, și-a investit toți banii pe care îi avea puși deoparte în înregistrarea unui CD cu concertele de Rachmaninov, alături de London Symphony Orchestra. Au mai trecut alți doi ani până când discul să fie lansat de celebra casă Decca. În această perioadă, audiența artistei a devenit astronomică: 46 de milioane de vizitatori pe canalul său de YouTube.

Artista alege piese cunoscute (studii de Chopin, sonate de Beethoven), cu care rezonează și cei care ascultă muzică clasică pentru prima oară. În același interviu pentru The Telegraph, Valentina recunoaște cu sinceritate că mare parte din publicul ei habar n-are despre muzică. Lumea o iubește, iar interpretările ei de pe YouTube au o medie de 50.000 de vizualizări pe zi, echivalentul unui recital live în fața unui stadion plin de oameni.

Cum este succesul când vine a doua oară? Mai dulce. „Acum 15 ani, oamenii m-ar fi exploatat, pentru că arătam destul de bine pe atunci”, spune Valentina, la finalul interviului.

Info concert Valentina Lisitsa la București

Biletele pentru concertul pianistei Valentina Lisitsa de pe 5 noiembrie, de la Ateneul Român, se pot achiziționa online, precum și în format fizic de la magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas și Cărturești.

Foto: Gilbert Francois

05
/04
/18

Se împlinesc, astăzi, 24 de ani de la moartea Kurt Cobain. Solistul şi fondatorul grupului Nirvana avea 27 de ani atunci când s-a sinucis (s-a împușcat în cap) pe 5 aprilie 1994 în vila lui din Seattle. Opt ani mai târziu,  ultima înregistrare în studio a trupei Nirvana, “You Know You’re Right”,  a fost scoasă pe piaţă ajungând pe prima poziție a clasamentelor din întreaga lume.

04
/04
/18

Muzicianul Mike Godoroja (53 de ani), cunoscut și ca realizator de emisiuni de radio și televiziune de profil blues, jazz sau rock, fondator al Mike Godoroja & Blue Spirit, a militat mereu ca românii să rămână în România. El ne-a oferit un interviu special în acest an al centenarului Marii Uniri.

03
/04
/18

Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu își dau o nouă întâlnire cu publicul la Sala Radio joi, 5 aprilie, de la ora 19.00, într-un concert de excepție alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului japonez Naoto Otomo. Concertul va debuta într-o notă muzicală inspirată din repertoriul japonez contemporan, cu lucrarea Triptyque pentru orchestră de coarde, de Yasushi Akutagawa.

30
/03
/18

Pianistul Horia Mihail pleacă din nou la drum într-un turneu naţional extraordinar. În perioada 9 aprilie – 8 mai va susţine 18 recitaluri în 17 orașe din țară. Pianul călător ediția a opta marchează 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.

30
/03
/18

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” susține concertul extraordinar de Paște duminică, 1 aprilie, de la ora 18:00, la Ateneul Român. Nelipsit din tradiția evenimentelor de sărbători pe care celebrul ansamblu coral românesc le susține neîntrerupt de 55 de ani, concertul din acest an coincide cu sărbătoarea Floriilor în calendarul ortodox și cu Paștele pentru creștinii de rit catolic.

29
/03
/18

A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București, va avea loc în perioada 13-16 septembrie 2018. Festivalul va aduce în fața publicului din mai multe cartiere ale Capitalei proiecții, concerte, evenimente și ateliere pentru copii și tineri, atât în clădiri cu istorie și tradiție, cât și în spații neconvenționale.

28
/03
/18

Cel mai longeviv festival de jazz din România își așteaptă spectatorii la Sibiu în a doua jumătate a lunii mai. În perioada 17-20 mai 2018, Piața Mare va vibra în acorduri de jazz, în cadrul celei de-a 48-a ediții a Sibiu Jazz Festival.

26
/03
/18

Analia Selis, alături de ceilalți membri ai grupului ArgEnTango, violoncelistul Răzvan Suma, pianistul Mariano Castro, bandoneonistul Omar Massa și violonistul Rafael Butaru, propun publicului o întâlnire cu tangoul argentinian tradițional, printr-un nou turneu –  ArgEnTango Tradițional –, derulat în luna martie 2018, în 10 orașe din România și Germania, și care ajunge marți, 27 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio, în concertul de închidere a turneului.

26
/03
/18

Într-o zi de 26 martie (1827) se stingea din viață, la vârsta de 56 de ani, unul dintre cei mai cunoscuți și mai influenți compozitori din toate timpurile. Ludwig van Beethoven a murit din cauza unei ciroze hepatice în locuința sa mizeră din Viena, într-o dezordine de nedescris.

23
/03
/18

Un domn de culoare încântător și o... "wonderful version of All Of Me". Live in Frankfurt , in timpul Festivalului Musikmesse de la Frankfurt

22
/03
/18

„Extraordinar ! Eşti printre cei mai mari din lume!” (Sergiu Celibidache), „Îl ascultam fascinaţi…” (Le Monde), „Dan Grigore face parte din categoria pianiştilor de superclasă.” (Tagesspiegel)... Filarmonica „George Enescu” dedică concertele de astăzi, 22 martie și vineri, 23 martie 2018, pianistului Dan Grigore, care aniversează 60 de ani de activitate.

21
/03
/18

Sâmbătă, 31 martie 2018, începând cu ora 19.00, pe scena Sălii Auditorium a Muzeului Național de Artă al României (Str. Știrbei Vodă nr. 1), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism, în colaborare cu Centrul Național de Artă Tinerimea Română, cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, cu sprijinul Kaufland România, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Muzeului Național de Artă al României, și în parteneriat cu Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe,  Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național George Enescu, Wagner Arte Frumoase și Povești,  Floria.ro, organizează cea de-a V-a ediție a evenimentului “SUFLET ÎN CULORI”, concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.