Victimele inimii, premieră teatrală la TVR 2 și TVR+
https://www.ziarulmetropolis.ro/victimele-inimii-premiera-teatrala-la-tvr-2-si-tvr/

TVR 2 şi TVRplus.ro difuzează în premieră piesa “Victimele inimii”, în viziunea regizorală a lui Dominic Dembinski, luni, 23 decembrie, de la ora 20.10. Producţia TVR este o adaptare după farsa “O soacră”, de I. L. Caragiale pusă în scenă în 1883. Premiera tv va avea un scurt preambul, realizat de Radu Beligan.TVR 2 şi TVRplus.ro difuzează în premieră piesa “Victimele inimii”, în viziunea regizorală a lui Dominic Dembinski, în această seară, de la ora 20.10. Producţia TVR este o adaptare după farsa “O soacră”, de I. L. Caragiale pusă în scenă în 1883. Premiera tv va avea un scurt preambul, realizat de Radu Beligan.

Un articol de Petre Ivan|23 decembrie 2013

TVR 2 și TVRplus.ro difuzează în premieră piesa “Victimele inimii”, în viziunea regizorală a lui Dominic Dembinski, în această seară, de la ora 20.10. Producția TVR este o adaptare după farsa “O soacră”, de I. L. Caragiale pusă în scenă în 1883. Premiera tv va avea un scurt preambul, realizat de Radu Beligan.

“Scrisă în 1883, piesa  O soacră – rebotezată de noi Victimele inimii, este una dintre primele, încă timidele opuri teatrale caragialești ce poartă totuși amprenta satirică de neegalat a maestrului, chiar dacă nu cu suflul comic și dramatic al pieselor mari.

Tipărită o singură dată, un copil literar vitreg al maestrului, nu a beneficiat decât de câteva reprezentații la Teatrul Național din București, după care nu a mai fost jucată niciodată.

Nu a fost jucată nici  în ultima sută de ani aproape deloc, astfel că premiera noastră este una absolută, întregind acum spectacologia caragialescă abordată de Televiziunea Română atât în ceea ce privește montările proprii, dar și preluările, sub forma unei restituiri ce a omagiat Anul Caragiale”, spune Dominic Dembinski.

Cele șase personaje care compun tabloul comic al piesei sunt interpretate de tinerii actori ai Teatrului Masca: Valentin Mihalache (în rolul lui Alexandru Peruzeanu), Iulia Dumitru (Iulia), Ana Sivu Daponte (Fifina Fințescu), Cosmin Crețu (Ulise Furtunescu), Cristian Neacșu (Victor) și Emilia Manea (Liza).

Victimele inimii

“Victimele” inimii, o adaptare după farsa “O soacră” de I. L. Caragiale, pusă în scenă în 1883

Teleplay-ul realizat de Casa de Producție TVR are loc într-un decor real – holul unui hotel de lux – și ilustrează o serie de întâmplări amuzante, în care personajele “își definesc statutul de păpuși, măști îndrăgostite, fiecare iubind la nemurire pe celălalt dar acoperit de masca ipocriziei, nu reușesc să comunice și să își găsească până la urmă happy end–ul previzibil”, adaugă regizorul Dominic Dembinski.

Cei care iubesc teatrul lui Caragiale au ocazia de a urmări la TVR 2, de la ora 21.20, și un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Române – “Conu’ Leonida față cu reacțiunea” (în regia lui Sergiu Ionescu, 1985), cu o distribuție de excepție: Dem Rădulescu, Leopoldina Bălănuță, Adriana Șchiopu.

Foto: Victimele inimii – TVR

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”