Victor Rebengiuc are o zi dedicată la TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/victor-rebengiuc-are-o-zi-dedicata-la-tvr2/

În această duminică, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” marelui actor Victor Rebengiuc.

Un articol de Andrada Văsii|16 noiembrie 2013

În această duminică, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” marelui actor Victor Rebengiuc.

Astfel, cinefilii români vor putea urmări în această zi două dintre filmele în care acesta a deţinut rolul principal: dramele „Tănase Scatiu” (de la ora 14.10) şi „Medalia de onoare” (de la ora 20.10).

Pentru rolul său din „Medalia de onoare”, Victor Rebengiuc a câştigat în 2010 Premiul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) la categoria „Cea mai bună interpretare”şi în 2011, la Premiile GOPO, trofeul pentru „Cel mai bun actor într-un rol principal într-un film de lungmetraj ficţiune”.

Roluri memorabile marca Victor Rebengiuc

„Tănase Scatiu” (din 1976), în regia lui Dan Piţa, este ecranizarea romanului omonim de Duiliu Zamfirescu. Înglodat în datorii, boierul Murguleţ acceptă să-şi mărite fata, pe Tincuţa, cu vechilul parvenit Tănase Scatiu.

Acesta pune mâna pe moşia boierului, ceea ce îi înlesneşte ascensiunea pe scara socială. Însă căsnicia eşuează lamentabil, iar proaspătul îmbogăţit, devenit între timp deputat, are de înfruntat revolta ţăranilor.

Victor Rebengiuc

Scenă din filmul „Medalia de onoare“, cu Victor Rebengiuc

Cel de-al doilea film, programat de la ora 20.10, este „Medalia de onoare” realizat în 2009 în regia lui Călin Peter Netzer. Victor Rebengiuc joacă rolul lui Ion care, la 75 de ani, îndură nemulţumirea permanentă a soţiei şi indiferenţa fiului său, stabilit în Canada. Acesta încă îi poartă pică tatălui său pentru că l-a denunţat la Securitate ca să nu poată pleca din România.

Într-o zi, Ion primeşte cu surprindere vestea că Ministerul Apărării Naţionale îi acordă o medalie de onoare pentru că ar fi săvârşit fapte eroice în cel de-al Doilea Război Mondial. Omul nu îşi poate aminti foarte clar despre ce fapte ar fi vorba, dar această medalie îi oferă şansa nesperată de a recâştiga respectul familiei sale.

Foto credit: TVR 2, Victor Rebengiuc

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.