VIDEO „A Hijacking“: un film despre piraţi adevăraţi în secolul XXI
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-a-hijacking-un-film-despre-pirati-adevarati-in-secolul-xxi/

În 26 iulie intră în cinematografe „A Hijacking“ / „Deturnarea“, povestea unui echipaj de vas danez răpit de piraţii somalezi în largul Oceanului Indian.

Un articol de Andrada Văsii|23 iulie 2013

În 26 iulie intră în cinematografe „A Hijacking“ / „Deturnarea“, povestea unui echipaj de vas danez răpit de piraţii somalezi în largul Oceanului Indian. 

Regia şi scenariul filmuluisunt semnate de Tobias Lindholm, cunoscutul scenarist de la „The Hunt“ / „Vânătoarea” (2012) şi „Submarino” (2010). Personajele principale sunt interpretate de Pilou Asbæk (din serialul tv „Familia Borgia”) şi Søren Malling („A Royal Affair”).

Hijacking

Cargobotul sub pavilion danez MV Rozen este deturnat de piraţii somalezi în largul Oceanului Indian. Răscumpărarea iniţială cerută de aceştia autorităţilor daneze se ridică la 15 milioane de dolari. Începe o negociere dură, după regulile bazarelor orientale, negociere care se întinde pe circa 4 luni de zile şi care are ca miză vieţile membrilor echipajului.

Filmul urmăreşte îndeaproape traseele a două personaje. Primul este captivul Mikkel (interpretat de Pilou Asbæk), bucătarul vasului, cel folosit de piraţi pentru negocierile cu baza. De partea  cealaltă se află CEO-ul companiei de shipping (actorul Søren Malling), din Copenhaga, cel care decide să ia în propriile mâini sarcina dificilă a negocierilor cu piraţii.

Un film îndelung apreciat

„A Hijacking’’/ „Deturnarea’’ (în original: Kapringen) este poate cel mai bun film danez al anului trecut, după „The Hunt’’ (de Thomas Vinterberg).

Pelicula a participat în competițiile oficială ale Festivalurilor de Film de la Veneţia și de la Toronto, în 2012 şi a obţinut Premiul FIPRESCI şi „Golden Alexander” la Festivalul Internaţional de la Salonic (Competiţia oficială) pentru regizorul Tobias Lindholm, precum şi Marele Premiu la Festivalul Internaţional de la Tokyo.

În 2013, filmul a câştigat trofeul „Directors to Watch” la Festivalul de la Palm Spring (California), pentru regizorul Tobias Lindholm şi premiul „Cel mai bun film”, la Bodil Awards.

Tot în acest an a obţinut cinci premii Robert la Festivalul omonim (echivalentul premiilor Oscar în Danemarca): „Cel mai bun actor” – Søren Malling, „Cel mai bun montaj”, „Cel mai bun film”, „Cel mai bun scenariu“, „Cel mai bun sunet“.

De asemenea, a avut şapte nominalizări la acelaşi eveniment: „Cea mai bună imagine”, „Cele mai bune costume”, „Cel mai bun regizor”, „Cel mai bun machiaj”, „Cea mai bună muzică”, „Cea mai bună scenografie”, „Cel mai bun actor în rol secundar” – Pilou Asbæk. (Lista completă a premiilor pentru Hijacking).

Maraton prin cinematografe

Cinematografele în care A Hijacking / Deturnarea va rula în prima săptămână (26 iulie – 1 august), sunt: în București, la Noul Cinematograf Al Regizorului Roman (Muzeul Ţăranului Român), Elvire Popesco, cinemateca Union, Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex (Băneasa), Cinema City Cotroceni (AFI); Cinema Victoria (Cluj), Cityplex (Brașov) și Cityplex (Constanța).

„A Hijacking’’ / „Deturnarea’’ este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Independența Film a distribuit pelicule ca „Amour”, „The Hunt”, „Los Amantes Pasajeros”, „Trainspotting”, „Amélie”, „Melancholia”, „Todo sobre mi adre”, „In The Mood for Love”, „Vicky Cristina Barcelona”, „Dogville”, „Polițist, adjectiv” etc.

Info:

„A Hijacking’’ / „Deturnarea’’ va avea avanpremiera miercuri, 24 iulie, la Noul Cinematograf al Regizorului Român (Muzeul Ţăranului Român), proiecţie în aer liber.

Foto credit: Magnus Nordenhof Jonck

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.