VIDEO A intrat în producţie „Muntele magic“, cel mai recent film al Ancăi Damian, autoarea lui „Crulic“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-a-intrat-in-productie-muntele-magic-cel-mai-recent-film-al-ancai-damian-autoarea-lui-crulic/

Anca Damian – producătoarea celui mai premiat documentar de animaţie românesc, „Crulic – drumul spre dincolo“ (2011) – a început producţia noului său film din aceeaşi categorie, „Muntele magic“ / „The Magic Mountain“.

Un articol de Andrada Văsii|22 mai 2013

Anca Damian – producătoarea celui mai premiat documentar de animaţie românesc, „Crulic – drumul spre dincolo“ (2011) – a început producţia noului său film din aceeaşi categorie, „Muntele magic“ / „The Magic Mountain“.

Acesta este cel de-al doilea titlu din „Trilogia morţii (şi a vieţii)“, începută cu „Crulic“.

Realizat la fel ca şi „Crulic“, dintr-o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film, „Muntele magic“ este povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris, care în anii ‘80 a luptat în Afganistan alături de mujahedini împotriva trupelor sovietice. Povestea lui este cea a unui „cavaler rătăcitor“, un „Don Quijote al secolului XX“, pentru că îşi propusese să lupte singur cu armata roşie.

Un film cu un subiect complex

Urmărind destinul lui Winkler, o poveste în acelaşi timp tragică şi sensibilă, uneori burlescă, filmul „Muntele Magic“ va fi centrat pe relaţia destinului individual cu istoria şi a omului cu moartea.

Artist, fotograf, dar şi un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc (4.800 m), unde a ridicat un steag al solidarităţii cu poporul afgan. Adam Jacek moare în 12 octombrie 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit (4.465 m).

La realizarea acestui documentar, Anca Damian va folosi arhiva fotografică lăsată în urmă de Adam Jacek Winkler, desenele sale, dar şi filmări reale, în stilul filmelor mute, plus animaţie. Este un proiect ce vine cu o iconografie a cavalerilor, pornind de la Siegfried, şi cu elemente vizuale foarte puternice.

„Muntele magic“ / „The Magic Mountain“ este coprodus de Aparte Film (compania Ancăi Damian) împreună cu Arizona Films din Paris. Filmul va fi lansat în cinema în 2014.

Anca Damian şi „Crulic“ – noi festivaluri, noi premii

Între timp, Anca Damian s-a întors din Turcia, unde a fost invitată să ocupe postul de preşedinte al juriului la secţiunea de „Human Rights“ în cadrul „Festivalului Internaţional de Film de la Istanbul“ (IKSV) desfăşurat în aprilie.

De asemenea, Anca Damian va fi parte a juriului Cartoon d’Or organizat de Cartoon Media la Bruxelles.

Filmul „Crulic – drumul spre dincolo“ / „Crulic – The Path to Beyond“ a participat în ultimii doi ani la peste 130 de festivaluri, din care a obţinut peste 25 de premii. Ultimele trei premii de anul acesta au fost: cel amintit mai sus, „Premiul publicului“ şi „Premiul televiziunii belgiene la ANIMA“ (Bruxelles) şi „Marele Premiu Monstra 2013“ la Festivalul de Film de la Monstra (Portugalia).

Un nou proiect

Aflat în stadiul de postproducţie, un alt proiect al Ancăi Damian, filmul „A Very Unsettled Summer“ / „O vară foarte instabilă“, cu Ana Ularu, Diana Cavallioti, Jamie Sives (Clash of the Titans, Get Him to the Greek, Triage, Wilbur Wants to Kill Himself) şi Kim Bodnia (Pusher) va avea premiera în România la sfârșitul acestui an. Filmul este o coproducție România – Cehia – Suedia – Marea Britanie.

Foto credit: captură video „Crulic“

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.