VIDEO Actorul Ion Besoiu şi interpreta Lucreţia Ciobanu sunt primii cetăţeni de onoare ai judeţului Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-actorul-ion-besoiu-si-interpreta-lucretia-ciobanu-sunt-primii-cetateni-de-onoare-ai-judetului-sibiu/

Interpreta de muzică populară Lucreţia Ciobanu şi actorul Ion Besoiu sunt primele personalităţi care vor primi Titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Sibiu.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

Interpreta de muzică populară Lucreţia Ciobanu şi actorul Ion Besoiu sunt primele personalităţi care vor primi Titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Sibiu.

Instituirea acestei distincţii a venit printr-o decizie a Consiliului Judeţean Sibiu, ceremonia urmând să aibă loc în luna august.

Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că interpreta de muzică populară Lucreţia Ciobanu şi actorul Ion Besoiu, originari din judeţul Sibiu, sunt primele personalităţi care vor primi Titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Sibiu, notează Mediafax.

Distincţia va fi acordată celor doi în cadrul unei ceremonii care va avea loc în 2 august, în Piaţa Mare.

Ion Cindrea a declarat că atât Ion Besoiu, cât și Lucreția Ciobanu  au făcut cinste şi au promovat judeţul Sibiu pe plan naţional şi internaţional, având merite deosebite în domeniul lor de activitate.

Ţinând cont şi de vârsta destul de înaintată a interpretei Lucreţia Ciobanu, aproape 89 de ani, şi a actorului Ion Besoiu – 82 de ani, am hotărât să începem demersul nostru cu ei. Titlul pe care li-l acordăm este o distincţie onorifică şi vine ca o recunoaştere a carierei de excelenţă pe care aceşti doi sibieni le-au avut în domeniul promovării folclorului sibian autentic, respectiv în domeniul teatrului şi al filmului.

Ioan Cindrea,
preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu

Potrivit acestuia, distincţia va fi acordată  în deschiderea Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecele Munţilor”.

Foto credit: Cinemagia

23
/02
/17

Reîntors recent la Teatrul Național din Iași, Radu Afrim pune în scenă spectacolul Măcelăria lui Iov, un text provocator, semnat de Fausto Paravidino, unul dintre cei mai în vogă dramaturgi europeni ai momentului. Măcelăria lui Iov se va juca la Naţionalul ieşean, în premieră pe ţară, sâmbătă, 25 februarie, și duminică, 26 februarie, de la ora 19.30, la Sala Teatru³. Următoarele reprezentații ale spectacolului (nerecomandat persoanelor sub 16 ani) vor avea loc pe 7 şi 12 martie, de la ora 19.00.

23
/02
/17

Se întâmpla de Dragobete, în anul 1929. Pentru prima oară în România, miza unui concurs de frumusețe era participarea la celebrul „Miss Univers”. După desfășurarea semifinalelor, organizate pe județe, Magda Demetrescu, “orfană de doar 17 ani, adoptată şi crescută de una dintre mătuşile sale.”- potrivit presei vremii - avea să fie declarată la începutul lunii martie „Miss România”.

22
/02
/17

Cu 30.000 de bilete individuale epuizate în primele ore de la punerea în vânzare pe 16 februarie, de la ora 10, în rețeaua Eventim, și un total de 34.000 de bilete epuizate în primele 24 de ore, Festivalul Internațional George Enescu a înregistrat și pentru ediția 2017 noi recorduri de vânzare. Abonamentele pentru ediția 2017, puse în vânzare pe 5 decembrie, s-au epuizat, de asemenea, într-un timp record.

22
/02
/17

Cele mai bune filme de peste an vin în 2017 la Festivalul Internațional de Film Transilvania, a cărui ediție cu numărul 16 va avea loc între 2 și 11 iunie. Premiate în marile festivaluri sau incluse în topurile de sfârșit de an ale criticilor, primele titluri anunțate din programul festivalului prefigurează o selecție eclectică, din care nu vor lipsi filme ce abordează teme fierbinți ale momentului - politică, religie, societate - , dar și filme de gen cu cârlig la marele public.

22
/02
/17

Într-o zi de 22 februarie se năștea actrița italiană Giulietta Masina, al cărei destin a fost legat de o altă biografie celebră din lumea filmului, cea a regizorului Federico Fellini, soţul ei. Tot într-o zi de 22 februarie se năștea poetul şi fabulistul Grigore Alexandrescu, cel care va consacra în literatura română ca specii literare autonome epistola, meditaţia şi satira, și se stingea din viață Andy Warhol, unul dintre cei mai reprezentativi artişti americani ai mişcării pop.

21
/02
/17

Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" organizează în perioada 27 februarie - 8 martie Târgul "De Mărțișor", eveniment prin care își propune promovarea "vechiului obicei al dăruirii, la început de primăvară, a micilor obiecte artizanale cu rol protector".

21
/02
/17

Foștii membrii Beatles Paul McCartney și Ringo Starr au avut prima lor colaborare după șapte ani. Veteranii muzicieni, singurii membri în viață ai celebrului grup din Liverpool, s-au reunit la sfârșitul săptămânii trecute pentru o colaborare de studio la ultimul album al lui Ringo Starr.

21
/02
/17

Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin” va susține un concert extraordinar pentru a marca Ziua Madrigalului, pe 26 februarie 2017, începând cu ora 17:00, la Sala de Spectacol “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică București. Concertul este consacrat împlinirii a 92 de ani de la nașterea regretatului dirijor și compozitor Marin Constantin, fondatorul Corului Madrigal.

21
/02
/17

În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua Internațională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume.

20
/02
/17

La împlinirea a 165 de la naşterea lui I.L. Caragiale, Casa de Producţie TVR prezintă în această seară, de la ora 20.10, la TVR2, spectacolul „Al matale, Caragiale”, în regia lui Mircea Cornişteanu. Din distribuție fac parte regretații actori Radu Beligan, Mircea Albulescu și Șerban Ionescu.

20
/02
/17

Profesorul universitar Jean-Pierre Sirois-Trahan a descoperit în arhivele Centrului Naţional al Cinematografiei din Canada un film alb-negru care l-ar reprezenta pe scriitorul francez Marcel Proust, literatul considerând că montajul este singurul existent care îl înfăţişează pe scriitor.

20
/02
/17

Ca o invitație la reflecție și empatie, BIEFF supune dezbaterii ideile preconcepute legate de corpul uman – de prezentarea, reprezentarea și auto-reprezentarea lui – atrăgând atenția asupra complexelor implicații socio-politice ale identității. Popularele programe tematice dedicate corpului și performance-ului revin și anul acesta la BIEFF între 28 martie și 2 aprilie.