VIDEO Ada Milea & Bobo şi Alexandru Andrieş & friends vor susţine concerte la prima ediţie a FILIT
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-ada-milea-bobo-si-alexandru-andries-friends-vor-sustine-concerte-la-prima-editie-a-filit/

Ada Milea şi Bobo şi Alexandru Andrieş, alături de Maria Ioana Mântulescu, Sorin Romanescu şi Berti Barbera vor susţine concerte în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT).

Un articol de Andrada Văsii|12 iulie 2013

Ada Milea şi Bobo şi Alexandru Andrieş, alături de Maria Ioana Mântulescu, Sorin Romanescu şi Berti Barbera vor susţine concerte în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT). Evenimentul se va desfăşura între 23 şi 27 octombrie.

Acestea sunt doar primele nume anunţate dintr-o listă mult mai lungă de muzicieni care se vor afla pe scenele FILIT în zilele de festival.

Spectacol pe texte de Gellu Naum

La FILIT, Ada Milea şi Bobo vor prezenta un spectacol-concert pe texte de Gellu Naum, Ion Mureşan, alături de piese mai vechi şi mai noi din repertoriu. Ada Milea este o artistă şi compozitoare cunoscută pentru inventivitatea şi prospeţimea cu care a reinventat genul muzicii folk începând cu a doua parte a anilor ’90.

Bobo Burlăcianu este un interpret, actor şi compozitor cunoscut pentru activitatea sa în trupa Fără Zahăr şi pentru colaborările cu Ada Milea în spectacolele-concert „Quijote”, „Nasul” şi „Insula”.

Reîntoarcere la Iași

Alexandru Andrieş revine la Iaşi, după o absenţă notabilă, pentru FILIT, alături de alţi trei artişti de excepţie – Maria Ioana Mântulescu (voce), Sorin Romanescu (chitară) şi Berti Barbera (muzicuţă, percuţii).

Alexandru Andrieş este unul din cei mai cunoscuţi cantautori români şi unul dintre cei foarte puţini care au reuşit să fie vizibili în peisajul muzical autohton, atât înainte, cât şi după 1989.

Dialoguri cu scriitori

Concertele FILIT vor prilejui zilnic publicului întâlnirea cu muzica de calitate, mari artişti în dialog cu mari scriitori, atât în cadrul spaţiilor tradiţionale, dar şi în cele alternative.

Cele cinci zile de FILIT vor cuprinde întâlniri cu liceenii şi cu studenţii, ateliere profesionale, lecturi încrucişate cu autorii români şi străini, evenimente principale în fiecare seară cu marii autori (main event), concerte cu unii dintre cei mai cunoscuţi artişti şi trupe, întâlniri informale în care publicul poate socializa cu vedetele literare preferate.

Nume mari prezente la festival

Andrei Kurkov şi Ovidiu Nimigean se numără printre cei mai nou confirmaţi autori ai Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT), alăturându-se unor nume precum Herta Müller, Attila Bartis şi Filip Florian, notează Mediafax.

Au mai confirmat participarea la FILIT scriitorul Andrea Bajani (Italia), traducătorii Vanina Bojikova (Bulgaria), Joanna Kornas-Warwas (Polonia), Bruno Mazzoni (Italia), Dan Shafran (Suedia) şi Alistair Ian Blyth, editorul Michael Kruger de la Hanser Verlag (Germania), precum şi directorul de festival UIlrich Schreiber – Literaturfestival Berlin (Germania).

Scriitori contemporani

Totodată, la FILIT va fi prezent Jean Mattern, deopotrivă scriitor şi coordonator, în cadrul prestigioasei edituri pariziene Gallimard, al colecţiei de literatură străină „Du Monde Entier” şi al colecţiei „Arcades”, consacrată scriitorilor contemporani de origine străină. Primul roman al scriitorului francez Jean Mattern, „Les Bains de Kiraly”, s-a bucurat de succes în Franţa şi nu numai, fiind tradus pînă în prezent în şapte limbi străine.

Foto credit: Ada Milea (Facebook), Alexandru Andries (Facebook)

12
/09
/17

Într-o zi de 12 septembrie se stingeau din viaţă Johnny Cash (2003) , unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului trecut, şi actorul american Anthony Perkins (1992). Tot într-o zi de 12 septembrie, se năşteau scriitorii Ion Agârbiceanu si Stanislav Lem, actorul și șansonetistul francez Maurice Chevalier si actrita americană Linda Gray.

09
/09
/17

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt.

08
/09
/17

Artistul belgian Wim Vandekeybus va prezenta, alături de compania sa, Ultima Vez, miercuri, 27 septembrie, de la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Național “I.L. Caragiale” Bucureşti, spectacolul “In Spite of Wishing and Wanting (Revival 2016)”, un eveniment ce readuce în atenția publicului român vocabularul inconfundabil al celebrului creator flamand, prezent în cadrul eXplore festival și în edițiile din 2010 cu Monkey Sandwich (Teatrul Odeon) și 2012 cu booting Looting (WASP-Working Art Space and Production).

07
/09
/17

„TragiComedy”, în regia și coregrafia lui Gigi Căciuleanu, un spectacol dedicat memoriei marii balerine Maya Plisețkaia, pe muzica lui Rodion Șcedrin, soțul artistei, va avea loc în cadrul Festivalului Internațional ,,George Enescu”, ediția a XXIII-a, vineri, 8 septembrie, ora 18:30, la Opera Națională București.

06
/09
/17

Soprana Kristine Opolais, recunoscută pentru rolurile sale de pe cele mai importante scene ale lumii, de la Metropolitan Opera New York, la Wiener Staatsoper, Teatro alla Scala şi Royal Opera House Covent Garden, va susține pe 22 septembrie un recital extraordinar pe scena Ateneului Român, în cadrul ediției 2017 a Festivalului Internațional George Enescu.

05
/09
/17

Și a venit a doua zi de festival. Și a venit Joshua Bell la București. Fostul copil-minune al viorii, ajuns acum la 50 de ani, devenit între timp și dirijor, și director muzical al Academy of St. Martin in the Fields (din 2011), e cunoscut nu doar pentru calitatea intepretărilor sale, ci și pentru apetența pentru joacă și pentru explorare.

02
/09
/17

Ediția 2017 a Festivalului Internațional George Enescu (2-24 septembrie, București, România) aduce lucruri inedite prin mai multe premiere: muzica clasică face pact cu tehnologia în trei opere cu proiecții multimedia live, muzica contemporană devine vedeta ediției și 30 dintre cei mai bine cotați compozitori contemporani ai momentului din lume vin la București pentru un dialog fără precedent între public, artiști români și artiști străini de anvergură, în timp ce un număr record de 37 de lucrări de George Enescu sunt interpretate în Festival, iar relația dintre matematică și muzică este prezentată într-o expoziție în premieră în România.

23
/08
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează în cadrul evenimentului aniversar Zilele Bucureștiului cel mai mare concert de muzică clasică, susținut de superstarul internațional soprana Angela Gheorghiu, pe 15 septembrie, de la ora 20:30, în Piața Constituției. Angela Gheorghiu superstar internațional, cea mai fascinantă și talentată artista de operă a timpurilor noastre, concertează la București sub bagheta maestrului Eugene Kohn, alături de Filarmonica George Enescu și tenorul Teodor Ilincăi.

21
/08
/17

Concertul de închidere al festivalului Vara Magică va avea loc miercuri, 23 august, de la ora 19.30, la Sala Mare a Ateneului Român și va avea în centru Orchestra de Tineret a Olandei (National Youth Orchestra (NJO), Netherland) care va cânta sub bagheta lui Mark Wigglesworth, solist Alexander Sitkovetsky (vioară) un program ce cuprinde Wagner - Uvertura şi Venusberg music din opera Tannhauser (Paris version), Korngold - Concertul pentru vioară şi orchestra, Stravinsky - Petrushka (versiunea 1911).

14
/08
/17

În urmă cu mai bine de două decenii, într-o zi de 14 august (1996), la reşedinţa sa din La Neuville-sur-Essonne, în apropiere de Paris, se stingea din viaţă Sergiu Celibidache, personalitate marcantă și controversată a secolului trecut, unul din cei mai de seamă dirijori ai lumii.