VIDEO Alexandru Dabija şi Principele Nicolae vor fi prezenţi la cea de-a şasea ediţie a Filmului de Piatra
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-alexandru-dabija-si-principele-nicolae-vor-fi-prezenti-la-cea-de-a-sasea-editie-a-filmului-de-piatra/

Cea de-a şasea ediţie a festivalului Filmul de Piatra se va desfăşura de vineri până duminică, la Piatra Neamţ şi la Piatra Fântânele (judeţul Bistriţa-Năsăud).

Un articol de Andrada Văsii|29 august 2013

Cea de-a şasea ediţie a festivalului Filmul de Piatra se va desfăşura de vineri până duminică, la Piatra Neamţ şi la Piatra Fântânele (judeţul Bistriţa-Năsăud).

Filmul de Piatra îşi propune în acest an să transmită un mesaj puternic: un eveniment cultural de anvergură poate fi organizat în întregime de voluntari, cu sprijinul comunităţii, delimitându-se de politicile culturale adesea restrictive ale statului.

Filmul de Piatra are loc la sfârşitul acestei săptămâni, într-o ediţie duplex: la Piatra Neamţ, pe 30 şi 31 august, şi la Piatra Fântânele (judeţul Bistriţa-Năsăud), pe 1 septembrie, în cadrul celei mai cunoscute tabere de voluntariat din România: Tăşuleasa Social.

Programul festivalului de la Tăşuleasa Social include, pe lângă proiecţii, concerte şi expoziţii şi programe educative de voluntariat.

Printre personalităţile care s-au alăturat festivalului Filmul de Piatra se numără şi regizorul de teatru Alexandru Dabija, actriţa, cântăreaţa şi compozitoarea Ada Milea, artistul-caricaturist Ion Barbu şi pictorul pietrean Laurenţiu Dimişcă.

Pentru mine, a fost o deosebită plăcere de-a lungul anilor să fiu voluntar în cadrul Tăşuleasa Social. Acum mă alătur din nou tinerilor din România în cadrul unui alt program de voluntariat, de data aceasta în Piatra Neamţ. Ceea ce fac Andrei Dăscălescu şi echipa de voluntari pe parcursul weekendului este extraordinar. Am fost impresionat să aflu că acest eveniment este organizat în condiţiile în care aproape că nu a existat finanţare.

Nicolae al României,

principe

Despre această ediţie a festivalului Filmul de Piatra şi despre importanţa voluntariatului, regizorul Andrei Dăscălescu, iniţiatorul proiectului explică: ,,Trăim vremuri în care iniţiativa independentă pare să fie mai degrabă descurajată decât susţinută şi finanţată, dar ce am învăţat eu, după aproape doi ani de voluntariat la Tăşuleasa Social, este că lucrurile se pot face şi altfel. Ediţia aceasta a festivalului e construită invers decât una normală: porneşte de la voluntari. Ei şi-au dorit festivalul şi noi i-am ajutat să-l organizeze. „.

La Piatra Neamţ, festivalul se desfăşoară vineri şi sâmbătă, în curtea Muzeului memorial Calistrat Hogaş, iar duminică, la 200 de kilometri depărtare, în campusul de voluntariat Tăşuleasa Social din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Un singur cinematograf

Pe lângă trupe şi artişti locali, la festival vor concerta Ada Milea şi We Singing Colors, iar din programul de proiecţii fac parte succese autohtone care n-au ajuns încă în singurul cinematograf, aflat în paragină, din oraş: ,,Sunt o babă comunistă”, de Stere Gulea, ,,Domestic”, de Adrian Sitaru, ,,Poziţia copilului”, de Călin Netzer, ,,O umbră de nor”, de Radu Jude, şi ,,Vaca finlandeză”, de Gheorghe Preda.

Filmul de Piatra a debutat în 2009, fiind organizat de o echipă foarte tânără şi ajungând imediat cel mai iubit şi mai aşteptat eveniment cultural din nord-estul ţării, potrivit iniţiatorilor săi, notează Mediafax.

Ediţia din acest weekend poartă numele ,,3.5″, deoarece este un eveniment ,,mic”, fără competiţie, juriu şi premii, organizat cu un buget redus.

Foto credit: Principele Nicolae al Romaniei, TNB

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

19
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Pentru a reda încărcătura uriaşă – deopotrivă istorică şi simbolică – a cunoscutei Bătălii de la Dunkerque din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Christopher Nolan aruncă în luptă un arsenal maiestuos în acest nou film al său, „Dunkirk”.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

14
/07
/17

Un documentar regizat de Susan Lacy despre regizorul laureat al premiului Oscar Steven Spielberg va avea premiera la HBO pe 7 octombrie. Documentarul va examina în profunzime filmografia lui Spielberg, relevând modul în care experiențele sale i-au influențat munca și au transformat-o în timp.

12
/07
/17

Buzăul a devenit între 4 și 9 iulie, pe durata Festivalului Internațional de Film Buzz CEE, un spațiu original al filmelor și al cineaștilor. Cum a arătat a doua ediție a festivalului buzoian, aflați din rândurile care urmează.

12
/07
/17

Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, documentarul hibrid regizat de polonezul Michal Marczak, intră pe 28 iulie în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film. Filmul a câștigat premiul pentru regie la competiția World Cinema - film documentar a Festivalului de la Sundance, și premiul publicului în competiția internațională a festivalului T-Mobile New Horizons IFF din Polonia.

11
/07
/17

Discuțiile privind viitorul actor care îi va da viață legendarului spion James Bond par să fi luat sfârșit, după ce cotidianul britanic The Mirror a relatat că producătoarea Barbara Broccoli l-a convins pe Daniel Craig să semneze pentru un al cincilea film al francizei.

11
/07
/17

Filmul „Marița”, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, va fi proiectat în premieră în România la gala de închidere a celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

10
/07
/17

Vara aceasta este una plină de aventuri pentru copii şi adolescenţi. Dacă luni, 3 iulie, ei au “ridicat ancora” goeletei Speranţa şi au pornit în lumea largă urmărind serialul “Toate pânzele sus!” (de luni până joi de la ora 20.00), din 8 iulie, la sfârşit de săptămână, aventura continuă cu “Cireşarii”.