VIDEO Alina Cojocaru va face parte din compania English National Ballet
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-alina-cojocaru-va-face-parte-din-compania-english-national-ballet/

Balerina română Alina Cojocaru va face parte din compania English National Ballet, după ce şi-a anunţat, la începutul lui iunie, despărţirea de Royal Ballet.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

Balerina română Alina Cojocaru va face parte din compania English National Ballet, după ce şi-a anunţat, la începutul lui iunie, despărţirea de Royal Ballet.

Alina Cojocaru a făcut parte din Royal Ballet începând din 1999. English National Ballet, care este condus de o fostă balerină a Royal Ballet, Tamara Rojo, a anunţat luni că va avea o nouă balerină principală – Alina Cojocaru, informează The New York Times.

Potrivit publicaţiei, aceasta este o mişcare surprinzătoare. „English National Ballet nu are nici prestigiul, nici recunoaşterea Royal Ballet sau a altor companii în care a activat balerina”, scrie publicaţia.

The New York Times a adaugat că Alina Cojocaru nu a putut fi contactată pentru comentarii, publicaţia precizând însă că presa britanică nu a întârziat să speculeze faptul că schimbarea aceasta este un semn al nemulţumirii balerinei faţă de condiţiile de la Royal Ballet.

Primul rol al Alinei Cojocaru în noua companie va fi în „Le Corsaire”, pe 17 octombrie. Până la sfârşitul anului, Alina Cojocaru va avea în repertoiu, alături de English National Ballet, şi „Spărgătorul de nuci”.

Alina Cojocaru şi partenerul său, Johan Kobborg, au anunţat, la începutul lui iunie, că vor părăsi The Royal Ballet la finalul sezonului 2012-2013.

O carieră de excepție

Alina Cojocaru, născută la Bucureşti, a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării unei burse în cadrul Concursului Internaţional de Balet de la Laussane.

A dansat în cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutând în „Don Quijote”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Spărgătorul de nuci”, „Coppelia”). A revenit la Londra în 1999, fiind promovată ca prim-balerină.

În repertoriul său s-au adăugat, în ultima vreme, noi titluri precum „Mayerling”, „Gong”, „Sylfida”, „Manon” (în coregrafia lui McMillan), notează Mediafax.

În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima oară pe scena românească, interpretând, alături de ansamblul Operei Naţionale Bucureşti, rolul titular din „Giselle”, revenind apoi, în anul următor, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, în cadrul Galei de Balet din Festivalul şi Concursul Internaţional „George Enescu”. Ea a primit şi distincţia Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler.

Alina Cojocaru a revenit pe scena românească, la Opera Naţională Bucureşti, în ianuarie 2008, în spectacolul de balet „Baiadera”, şi în luna mai a anului 2010, în „Giselle”.

În 2009, evoluţia balerinei Alina Cojocaru în spectacolul „Giselle” din 2001, de la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece în topul celor mai bune dansuri ale deceniului.

Balerina deceniului

Totodată, Alina Cojocaru s-a numărat printre cele patru laureate ale premiului „Balerina deceniului”, decernat anul trecut cu ocazia unei prestigioase gale internaţionale de balet -„Stars of the 21st Century” – care a fost organizată la Moscova. În afară de Alina Cojocaru, atunci au mai fost premiate Lucia Lacarra din Spania şi Svetlana Lunkina şi Diana Vishneva din Rusia.

Foto credit: Alina Cojocaru (Site)

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.