VIDEO ARTmania Festival 2013 prezintă zona smart – expoziţii, proiecţii, lansări de carte şi ateliere de creaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-artmania-festival-2013-prezinta-zona-smart-expozitii-proiectii-lansari-de-carte-si-ateliere-de-creatie/

Ediţia din 2013 a Festivalului ARTmania Sibiu are loc în perioada 5-11 august, având un program plin de dinamism, inovaţie şi nonconformism.

Un articol de Andrada Văsii|30 iulie 2013

Ediția din 2013 a Festivalului ARTmania Sibiu are loc în perioada 5-11 august, având un program plin de dinamism, inovație și nonconformism. Susținătoare a culturii alternative, platforma ARTmania lansează anul acesta un spațiu conceptual menit să dinamizeze viața citadelei medievale, să încurajeze dialogul cultural și să promoveze valorile naționale într-un context internațional: ARTmania Smart Zone.

La cea de-a opta ediție a festivalului, pictura, fotografia, grafica și arta scrisului, vor fuziona cu ideea de performance și instalație, film și muzică, aducând mai aproape de publicul larg o mare varietate de evenimente încărcate de cultură, care se vor desfășura în Piața Mică și locațiile partenere din imediata sa apropiere, sub umbrela ARTmania Smart Zone.

Cinsprezece trupe  și workshop-uri

Pe lângă concertele a cincisprezece trupe de referință din peisajul muzical mondial și autohton, ARTmania dă startul unui maraton de evenimente, care se vor desfășura în Sibiu, în spațiile dedicate festivalului: Piața Mare și Piața Mică, Muzeul Național Brukenthal, Complexul Național Muzeal Astra și Galeria Habitus.

Pe perioada festivalului, Piața Mică va fi animată de expoziții de fotografie și pictură, workshop-uri, proiecții de filme și documentare, lansări de carte, dezbateri literare.

Un show inedit, aflat la limita dintre performance și instalație, „Obsession” deschide șirul manifestărilor artistice care vor activa inima fortăreței. Repunerea în scenă a spectacolului „Obsession” aduce în atenția publicului personaje devorate de angoase, măcinate de nocivitatea sentimentelor obsesive, prin trăiri dramatizate și printr-o coregrafie asemenea unui catarsis.

Împletind arta performance-ului cu efectele audio-vizuale, cu o coregrafie și o scenografie realizată de Iulian Gliță și Doru Zamfir și o muzică semnată de Alex Halka, show-ul își imprimă energia și efectul cinematic asupra spectatorilor.

Festivalul ARTmania găzduieşte vernisajul artistului plastic Roman Tolici. Parcurgând drumul de la abstract la figurativ și de la figurativ la abstract, seria de lucrări „7 zile, 7 nopți” prezentată de Roman Tolici în premieră, conturează frânturi de proiecții asupra lumii, vieții și morții.

Acuarela, ca mediul principal de exprimare, a fost abordată tehnic în moduri diferite de la o lucrare la alta – de la prospețimi vaporoase specifice, la acumulări severe, mai puțin obișnuite.

Propunerea pentru Oscar

Rămânând în același registru al premierelor, ARTmania și Parada Film aduc la Sibiu filmul „Poziția copilului“, regizat de Călin Peter Netzer. Noua producție românească vorbește despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasă părinții asupra personalitații copiilor.

Combinând ideea de cultural și neconvențional, ARTmania și Curtea Veche Publishing invită amatorii de literatură și performance muzical la evenimentul de prezentare a cărţii lui Silviu Gherman „Hârtiile Masculului”, lansată în 2012. Cititorii îl vor putea cunoaşte pe Silviu, atât în postura de scriitor, cât şi ca musician, lansarea cărții fiind urmată de concertul trupei Mes Quins, un duo electro-pop-punk fondat de Silviu Gherman împreună cu Ovidiu Chihaia.

Pe perioada festivalului ARTmania, Galeria Habitus devine gazda unor proiecții obținute cu sprijinul unor instițutii culturale, festivaluri naționale de film și case de producție, parteneri și promoteri ai artei și schimbului intercultural.

Filme în exclusivitate

Înainte de cea de-a 2-a ediție a Festivalului Internațional de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul și unicul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, vor fi proiectate patru scurtmetraje fantastice care pendulează între absurd și macabru, în exclusivitate la ARTmania.

Programul de filme este pigmentat de „Political Dress”, un documentar social despre lupta pentru o exprimare liberă prin vestimentație și dorința de diferenţiere dintr-o unitate „cenuşie”. Filmul vorbește despre moda din Polonia, văzută adesea ca expresia împotrivirii faţă de sistemul totalitar în perioada realismului socialist și face parte din seria „Guide to the Poles” pregătită de Institutul „Adam Mickiewicz” din Varşovia. Proiecția este realizată cu sprijinul Institutului Polonez.

Premieră cinematografică

Transilvania Film aduce la Festivalul ARTmania 2013, în premieră la Sibiu, cea mai nouă producție românească regizată de Florin Piersic Jr.: „Killing Time” (2012). În distribuție îi veți recunoaște pe Florin Piersic Jr, Cristian Ioan Gutău, Olimpia Melinte, Florin Zamfirescu.

Din portofoliul ARTmania nu putea lipsi „Rocker”, cel de-al doilea lungmetraj al lui Marian Crişan, o producţie Mandragora distribuită de Transilvania Film.

Lungmetrajul vorbește despre dragostea lui Victor, un rocker la 45 de ani, pentru fiul său, Florin, care depășește limitele a ceea ce e social și moral acceptat. Pe lângă legătura de sânge, ceea ce îi unește și mai mult pe cei doi este muzica rock.

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

Foto credit: ARTmania Festival (Facebook)

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.