VIDEO Avangarda revizitată. Sesiunea a VI-a: Jean Vigo cu L’Atalante din 1938
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-avangarda-revizitata-sesiunea-a-vi-a-jean-vigo-cu-latalante-din-1938/

Miercuri, 24 aprilie şi duminică, 28 aprilie, de la 19.30 seara, Sala Eforie continuă difuzarea filmelor avangardei europene aflate în Arhiva Naţională de Filme a României.

Un articol de Andrada Văsii|17 aprilie 2013

Miercuri, 24 aprilie și duminică, 28 aprilie, de la 19.30 seara, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Str. Eforie Nr. 2, București), continuă difuzarea filmelor avangardei europene aflate în Arhiva Națională de Filme a României cu o peliculă semnată de Jean Vigo. 

A șasea sesiune din cadrul proiectului Avangarda revizitată…, la care sunteți invitați, este dedicată împlinirii a 79 de ani de la premiera filmului Atalanta / L’Atalante (Jean Vigo, 1934).

Fiul unui anarhist politic notoriu, Miguel Almereyda, mort în 1917 în detenție politică în circumstanțe ciudate, Jean Vigo va debuta în 1930 cu A propos de Nice, un eseu documentar experimental, filmat cu o cameră cumpărată la mâna a doua, însă abil manevrată de acesta și de Boris Kaufman, cel de-al treilea frate al lui Dziga Vertov (Denis Kaufman), în care scenele realiste, cu povești neconvenționale, contrazic la tot pasul imaginea impecabil încadrată, in compoziții picturale neverosimile.


De altfel, dimensiunea aceasta implicit documentară se va menține și pe parcursul celorlalte pelicule create de regizorul franco-hispanic (Taris, 1931; Zero de Conduite, 1933; L’Atalante, 1934), iar ficțiunea, acolo unde apare, este astfel cu atât mai penetrantă cu cât este mereu bruiată de impresia de realitate verosimilă, hic et nunc. Moștenirea avangardei cinematografice istorice transpare atât prin detalii instantanee absurde (puhoiul de pisici care ascultă muzică la patefon), cât mai ales prin maniera graduală de expunere a unei narațiuni altminteri fracturată și discontinuă.

Sesiunea a VI-a. Program: 24 si 28 aprilie, ora 19.30

Atalanta / L’Atalante

Franța, 1934, a/n, sonor, Ficțiune, 78m27s

R. Jean Vigo

Cu: Michel Simon, Dita Parlo, Jean Daste, Gilles Margaritis, Louis Lefebvre, Maurice Gilles, Raphael Diligent ș.a.

 

 

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.