VIDEO „Ca o umbră de nor“, de Radu Jude, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Sarajevo
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-ca-o-umbra-de-nor-de-radu-jude-a-primit-premiul-pentru-cel-mai-bun-scurtmetraj-la-sarajevo/

,,Ca o umbră de nor”, de Radu Jude, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo, care s-a desfăşurat între 16 şi 24 august, se arată pe site-ul oficial al evenimentului.

Un articol de Andrada Văsii|26 august 2013

„Ca o umbră de nor“, de Radu Jude, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo, care s-a desfăşurat între 16 şi 24 august, se arată pe site-ul oficial al evenimentului.

Scurtmetrajul „Ca o umbră de nor”, de Radu Jude, spune povestea unui preot, interpretat de Alexandru Dabija, care trebuie să îi dea o ultimă împărtăşanie unei persoane muribunde. Din distribuţia scurtmetrajului fac parte, pe lângă Alexandru Dabija, Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Silviu Mircescu.

Citiți și VIDEO Cum l-a descoperit Radu Jude pe actorul Alexandru Dabija

„Ca o umbră de nor“ a avut premiera mondială în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta. Anul trecut, tot la Festivalul de Film de la Sarajevo, regizorul Radu Jude a primit marele premiu, Inima Oraşului Sarajevo, pentru lungmetrajul său „Toată lumea din familia noastră”.

Scurtmetrajul lui Jude nu a fost singurul titlu românesc premiat anul acesta la Sarajevo. Mai multe proiecte cinematografice româneşti au primit distincţii şi subvenţii din partea industriei. Astfel, regizorul Bogdan Mirică a primit, pentru proiectul „Dogs”, premiul Arte International Relations CineLink, în timp ce regizorul Adrian Sitaru a primit, pentru proiectul „Fixer”, după un scenariu de Claudia şi Adrian Silişteanu, premiul CNC CineLink.

Jurați români

La ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, actriţa Mirela Oprişor şi regizorul Paul Negoescu au făcut parte din juriile de lungmetraj, respectiv scurtmetraj.

Marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo a revenit anul acesta peliculei „In Bloom”, de Nana Ekvtimishvili şi Simon Groß (Georgia), în timp ce premiul special al juriului a fost acordat lungmetrajului „A Stranger”, de Bobo Jelčić (Croaţia, Bosnia şi Herţegovina).

Premiul pentu cea mai bună actriţă a fost acordat ex-aequo interpretelor Lika Babluani şi Mariam Bokeria, din filmul „In Bloom”, în timp ce premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat lui Bogdan Diklić, pentru interpretarea din lungmetrajul „A Stranger”, notează Mediafax.

La ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo i s-a adus un omagiu regizorului Cristi Puiu, după ce, în urmă cu trei ani, a fost preşedintele juriului la acest eveniment.

Foto credit: Cinemagia

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.