VIDEO Cel mai mare festival Fringe din România, membru World Fringe, şi-a desemnat câştigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-cel-mai-mare-festival-fringe-din-romania-membru-world-fringe-si-a-desemnat-castigatorii/

În perioada 14 – 23 iunie 2013 Iaşi Fringe Festival, gazda unei serii de „întâmplări“ culturale scoase din tiparul teatrului convenţional şi a unor momente inedite pentru spectatorii de toate vârstele, a adus la Iaşi 212 tineri actori, regizori, coregrafi, dansatori din toată ţara.

Un articol de Andrada Văsii|3 iulie 2013

În perioada 14 – 23 iunie 2013 Iași Fringe Festival, gazda unei serii de „întâmplări“ culturale scoase din tiparul teatrului convenţional şi a unor momente inedite pentru spectatorii de toate vârstele, a adus la Iași 212 tineri actori, regizori, coregrafi, dansatori din toată țara.

Spre susținerea artei neconvenţionale şi a tinerilor artişti, Iaşi Fringe Festival a oferit 3 scene de joc în aer liber și zece scene de joc  în locațiile Fringe partenere, pentru 50 de trupe de teatru independente care au susţinut 75 de reprezentaţii de coregrafie, teatru şi dans contemporan.

Performance-urile înscrise în concursul festivalului au dat viață orașului printr-un concept inedit, acela de „educaţie, cultură şi artă în aer liber” şi, mai ales, „educaţie prin spectacol”. Pentru că fringe-ul înseamnă arta coborâtă printre oameni, pe stradă, cele 50 de reprezentații unice din festival au fost anunțate prin scurte momente de joc pe scenele montate pe pietonalul Ștefan cel Mare, publicul având astfel ocazia de a interacționa zilnic cu artiștii în cadrul unor spectacole de improvizație, dans și teatru.

De la Marele premiu până la promovare

După o săptămână de deliberări, juriul Iași Fringe Festival, condus de conf.univ.dr. Regizor Ovidiu Lazăr, a ales câștigătorii:

„Marele premiu’’ se acordă trupei UNTEATRU din București pentru excepționala valoare artistică a demersului în favoarea teatrului independent exprimat prin spectacolele „Trei femei înalte” şi „Un tramvai numit dorință”.

„Premiul pentru cel mai bun spectacol/teatru’’ se acordă trupei „Teatrul În Culise” din București pentru surprinzătoarea și emoționanta utilizare a spațiului de joc din spectacolul „Obsession”.

,,Premiul pentru cel mai bun spectacol/dans’’ se acordă trupei U.N.A.T.C. din București pentru deosebita expresivitate plastică a susținerii mesajului artistic din spectacolul „Încă o piesă fără titlu”.

„Premiul pentru promovare inedită’’ a fost obținut, ex aequo, pentru valorificarea surprinzătoare a spațiului stradal și pentru ingeniozitatea transmiterii mesajului artistic de următoarele trupe la care se împarte premiul: „Frilensăr’’ din Iași, „Parsifal’’ din București, „Wi – Fi Crew Mihai Dobârceanu’’ din Vaslui.

Sensibilitate artistică și premii speciale

Valoarea totală a premiilor primei ediții a Iași Fringe Festival acordate de organizatori se ridică la suma de 15.500 de lei. Din dorința de a aprecia numărul mare de reprezentații sensibil egale ca valoare artistică, Juriul a acordat șapte Premii Speciale pentru Secțiunea Teatru și patru Premii Speciale pentru Secțiunea Dans.

„Premiul special al juriului’’ se acordă Asociației Culturale TAMTAM din București pentru excepționala interpretare actoricească din spectacolul „Emigranții’’.

„Premiul special al juriului’’ se acordă trupei U.N.A.T.C. din București pentru valoarea redescoperirii textului dramatic prin intermediul artei păpușărești din spectacolul „Buzunarul cu pâine’’.

„Premiul Special al juriului’’ se acordă trupei Teatrul de Sufragerie din București pentru valoarea emoțională a experimentului artistic în spectacolul „Morisson. Poeme pe întuneric’’.

„Premiul Special al juriului’’ se acordă trupei R D”UN (D) ART din Satu-Mare pentru curajul abordării minimaliste a experimentului teatral din spectacolul „Într-un fel ca de viitor’’.

„Premiul Special al juriului’’ se acordă trupei Halal Teatru din Iași pentru valorificarea teatrală a textului dramatic în spectacolul ,,Elevator’’.

„Premiul Special al juriului’’ se acordă trupei Teatrul luni de la Green Hours din București pentru autentica valoare artistică a unei reprezentații în spațiu neconvențional din spectacolul „Ficțiuni mici de România’’.

„Premiul Special al juriului’’ se acordă trupei Teatrul În Culise din București pentru calitatea abordării complexe a monologului într-un spațiu neconvențional din spectacolul „Fără cap’’.

„Premiul Special al juriului’’ se acordă trupei „Wi – Fi Crew Mihai Dobârceanu’’ din Vaslui pentru expresivitatea atitudinii față de dans din spectacolul ,,Inspiration’’.

„Premiul Special al juriului’’ se acordă trupei Front Line& Cosma Lennon din București pentru nivelul deosebit de concept coregrafic din spectacolul „The Roots’’.

„Premiul Special al juriului’’ se acordă trupei Galea Bobeicu din București pentru frumusețea demersului coregrafic din spectacolul „Hail Love’’.

„Premiul Special al juriului’’ se acordă trupei „Create.Act.Enjoy’’ din Cluj-Napoca pentru complexitatea expresivă a mijloacelor scenice din spectacolul „This is my body. Come into my mind’’.

Info:

Iași Fringe Festival a fost organizat de Asociația PRO EVENT, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului și Primăria Muncipiului Iași, în cadrul Festivalului Internațional al Educației, cel mai amplu eveniment cultural şi educaţional din România.

Foto credit: Iași Fringe Festival (Facebook)

06
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aceasta a fost eticheta scriitorului Petru Dumitriu, talent incontestabil dar de o moralitate mai mult decât discutabilă. A profitat din plin de statutul de scriitor la modă, redactor șef, director de editură și n-a ezitat să scrie o carte care avea să-l compromită pentru totdeauna: Drum fără pulbere – elogiu al construcției canalului Dunăre-Marea Neagră, unde și-au găsit moartea sute de condamnați ai regimului comunist.

06
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aceasta e caracterizarea pertinentă făcută unui istoric cu destin tragic, Vlad Georgescu (1937-1988). Cercetător plin de har, acesta n-a rezistat ofertelor Securității; a acceptat colaborarea care a echivalat cu mai multe călătorii în America, Grecia, Germania, Austria, Franța.

05
/10
/17

„A existat o altă viaţă pe care aş fi avut-o, dar o am pe aceasta...” - Kazuo Ishiguro. Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an este Kazuo Ishiguro ''pentru romanul său cu puternic impact emoţional''. Premiul se acordă anual de către Academia Suedeză operei unui autor care a produs "cea mai remarcabilă lucrare într-o tendinţă idealistă", conform formulării lui Alfred Nobel.

05
/10
/17

Cel mai așteptat thriller SF al anului se lansează săptămâna aceasta pe marile ecrane, spre bucuria fanilor din toată lumea. Continuare a filmului omonim din 1982, care a revoluționat cinematografia, „Blade Runner 2049” va rula, de vineri, 6 octombrie 2017, și în România. Lansarea are loc simultan și în SUA, astfel încât românii sunt printre primii care văd producția Sony Pictures la cinema.

05
/10
/17

Teatrul EXCELSIOR lansează,pe 16 octombrie,programul „Marile Întâlniri de la EXCELSIOR”, o serie de evenimente cu public, puse în scenă într-un format inedit de spectacol, la care vor fi invitate personalități din lumea artelor și din sfera socială pentru a vorbi despre devenirea lor. „Marile Întâlniri de la EXCELSIOR” vor fi organizate cu frecvență bilunară, în zilele de luni, de la ora 19:30, în Sala Mare a Teatrului.

05
/10
/17

Cunoscuta actriţă şi prezentatoare a emisiunii ,,Vorbeşte lumea” de la Pro Tv, Adela Popescu a ales să-i facă o surpriză băieţelului său atunci când a accepat să îşi împrumute vocea unui personaj animat, devenind astfel adorabila Fluttershy din mult-aşteptatul ,,My Little Pony: Filmul”, care din 13 octombrie îşi va întâmpina fanii de pe marile ecrane din toată ţara.

04
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Am fost europeni, înainte de intrarea, în 2007, în Uniunea Europeană. O dovedește prezența numeroasă a atâtor români în organisme internaționale, relațiile cu spirite luminate ale continentului, saloanele literare ținute de aceștia la Paris etc.

04
/10
/17

Vineri, 6 octombrie 2017, Noaptea Albă a Galeriilor invită publicul la cele mai noi evenimente de artă contemporană românească și internațională la București, căruia i se alătură alte unsprezece orașe - Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Reșița, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara și, nu în ultimul rând, Petrila. Peste 150 de galerii, spații alternative, huburi creative și ateliere de artiști se deschid și creează un traseu nocturn pentru a oferi publicului un program variat și dinamic.

04
/10
/17

Mâine, 5 octombrie, de la ora 20:30, la Teatrul Național “I.L. Caragiale” București, Sala Media, va fi prezentat, în cadrul eXplore festival #12, spectacolul de teatru documentar RADIO LIVE. Timp de 6 ani, Aurélie Charon, Caroline Gillet și Amélie Bonnin au călătorit în Alger, Teheran, Moscova, Beirut, Tel Aviv, Gaza, Sarajevo, Istanbul, pentru a întâlni tineri inspirați și a le face portrete pentru Radio France, iar în performance-ul RADIO LIVE, tinerii din aceste locuri, implicați în societatea civilă, își spun poveștile în direct, în fața publicului.

04
/10
/17

„Să nu mă întrebați de ce îl iubesc! Talentul lui îl depășește pe al meu. Cred cu tărie că Marius Manole reprezintă pentru teatrul românesc și pentru generația lui unul dintre acei actori extraordinari, care se nasc o dată la o sută de ani” - Radu Beligan. Cel mai răsfățat (de critici) și adorat (de public) actor român împlinește, astăzi, 39 de ani

04
/10
/17

Filarmonica „George Enescu“ anunță joi, 5 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, deschiderea stagiunii 2017-2018. Programul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de dirijorul Kah Chun Wong, va fi alcătuit din Suita Mihai Viteazul (fragmente) de Tiberiu Olah, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt şi Simfonia nr. 9 de Antonin Dvorak. Solist va fi pianistul Daniel Goiţi.

03
/10
/17

Luni, 9 octombrie 2017, de la ora 11.00, Teatrul Naţional Radiofonic – Radio Romania o omagiază pe marea actriţă OLGA TUDORACHE, la împlinirea vârstei de 88 de ani, organizând (la Teatrul Metropolis din Bucureşti, strada Mihai Eminescu, nr. 89) audiţia cu public a spectacolului Victoria şi Crocodilul de Ion Costin Manoliu. Ne auzim la… Metropolis! Intrarea liberă.

03
/10
/17

Cine va lua Nobelul pentru literatură după Bob Dylan? Aceasta este marea întrebare care generează polemici serioase în saloanele literare, în contextul în care membrii Academiei suedeze ar putea să facă o alegere mai puțin controversată, lăsându-se tentați în acest an de propriul lor spirit academic, notează AFP.