VIDEO Comedii scurte, la Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-comedii-scurte-la-divanul-degustatorilor-de-film-si-arta-culinara/

Unele dintre cele mai bune scurtmetraje comice balcanice vor fi prezentate la ediţia de anul acesta a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care se desfăşoară între 26 august şi 1 septembrie, în localitatea Cetate din judeţul Dolj.

Un articol de Corina Vladov|19 august 2013

Unele dintre cele mai bune scurtmetraje comice balcanice vor fi prezentate la ediţia de anul acesta a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care se desfăşoară între 26 august şi 1 septembrie, în localitatea Cetate din judeţul Dolj.

„Vom prezenta cele mai bune scurtmetraje recente de la noi, dar şi câteva scurtmetraje comice care au obţinut multe premii, însă sunt încă necunoscute în România”, spune Marian Ţuţui, directorul artistic a evenimentului.

Printre acestea se numără „Patria mea/ Moja domovina” (1997, Iugoslavia, foto sus) şi „Moartea neaşteptată şi timpurie a colonelului K.K./ Iznenadna i prerana smrt pukovnika K.K” (1987, Iugoslavia, premiul juriului la Cannes), ambele regizate de Miloš Radović. „Comediile scurte ale lui Miloš Radović credem că vor ilustra perfect ideea de comedie neagră”, mai spune Marian Ţuţui.

Pe lângă aceste filme vor putea fi vizionate scurtmetraje de alte genuri, precum „Tăcut/ Sessiz-be deng” (Turcia, regia L. Rezan Yesilbas, Palme d’Or pentru scurtmetraj la Cannes în 2012), „Eu sunt deja tot ceea ce mi-am dorit să am/ Ja vec sesam sve ono zelim da imam” (2010, Serbia, regia Dane Lomljen, premiul al treilea la secţiunea Cinéfondation la Cannes), „În acvariu” (2013, regia Tudor Cristian Jurgiu, premiul al III-lea la secţiunea Cinefondation, Cannes, 2013) şi „Maci cu bolero” (2012, regia Gabriel Boholţ, premiul pentru cel mai bun film mut la International Student Film Festival Hollywood).

Programul de animaţie include un film nominalizat la Oscar, „Oktapodi” (2007, Franţa, regia Julien Bocabeille, François- Xavier Chanioux, Olivier Delabarre, Thierry Marchand, Quentin Marmier şi Emud Mokhberi), filme premiate la Cannes – precum „Insula lătrăturilor/ Chienne d’histoire” (2010, Franţa/Turcia, regia Serge Avedikian, Palme d’Or pentru cel mai bun scurtmetraj), „Căsătoria/ Jenitba” (1985, Bulgaria, regia Slav Bakalov şi Rumen Petkov, Palme d’Or pentru cel mai bun scurtmetraj) – şi la Festivalul de la Berlin, ca „Berlin- Rabbitland” (2013, Serbia, regia Ana Nedeljkovic şi Nikola Majdak, premiul Ursul de Cristal pentru scurtmetraj), dar şi alte desene animate valoroase, precum „Masca celebrităţii/ Maska e fames” (2011, Albania, regia Genc Buxheli) şi „Cei trei prostănaci/ Trimata glupaţi” (1970, Bulgaria, regia Donio Donev).

Simpozion despre comedia balcanică

La cea de-a patra ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară vor fi prezentate filmele unor importanţi regizori din Serbia, Grecia, Albania, Bulgaria, Turcia, Croaţia, Slovenia, Macedonia şi Kosovo, care provoacă râsul spectatorilor prin cele mai diferite forme de umor: moştenirea lui Nastratin Hogea şi Păcală (Petăr cel Isteţ la bulgari şi macedoneni), dusă la absurd, ironie delicată şi autoironie lucidă, satira socială detaşată sau virată în culori întunecate.

Selecţia filmelor a fost realizată şi în acest an de Marian Ţuţui, specialist în cinematografia balcanică, autorul mai multor cărţi despre Balcani. Evenimentul este organizat de Fundaţia pentru poezie „Mircea Dinescu”, susţinut de Viasat România.

Din 2012, odată cu festivalul filmului şi gastronomiei balcanice, Fundaţia pentru poezie „Mircea Dinescu” organizează şi un simpozion internaţional dedicat filmului balcanic, un fenomen transnaţional despre care specialiştii discută încă din anii ’80 – perioada marilor succese internaţionale ale unor cineaşti precum Emir Kusturica şi Theo Anghelopoulos. Anul acesta, simpozionul va fi dedicat, de asemenea, comediei balcanice şi va avea oaspeţi din Grecia, Serbia, Bulgaria, Croaţia, Marea Britanie şi Albania.

Din programul festivalului nu vor lipsi concertele, spectacolele culinare, expoziţiile şi invitaţii de seamă. Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară are loc în fiecare an, la sfârşitul lunii august, în localitatea Cetate din judeţul Dolj. Divan Film Festival este prezentat de TV 1000, finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei şi susţinut de Institutul Cultural Român.

22
/03
/17

Despre cum „Sieranevada”, „Câini” și „Inimi cicatrizate” și-au împărțit cele mai multe trofee Gopo. Despre cele mai inspirate și mai puțin inspirate momente ale galei. Și despre refuzul unor regizori precum Cristian Mungiu de a fi asociați cu Premiile Gopo.

22
/03
/17

“Noi toţi vrem ca oamenii să nu ne mintă şi totuşi ne doare cumplit adevărul.” – Tora Vasilescu. Actrița care a debutat pe vremea studenției în “Cursa” lui Daneliuc (1975) împlineşte, astăzi, 66 de ani.

22
/03
/17

Cel mai râvnit trofeu la Gala Premiilor Gopo, “Cel mai bun film de lungmetraj al anului”, a fost câștigat de pelicula "Sierranevada", în regia lui Cristi Puiu. Filmul lui Puiu a primit șase premii, la fel ca și pelicula "Câini", în regia lui Bogdan Mirică.

21
/03
/17

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc în această seară. Evenimentul va fi transmis în direct de la ora 20.00 pe TVR 2, TVR 3 și TVR HD, dar și online pe www.premiilegopo.ro și www.cinepub.ro.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.

15
/03
/17

Judith State este Sandra din filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, fapt care îi aduce o nominalizare la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”. Însă Judith State nu este actriță, ea vine din zona dansului. Cum se împacă, așadar, filmul și dansul contemporan?

15
/03
/17

Cea de-a XI-a ediție a Premiilor Gopo, eveniment care răsplătește anual performanța în cinematografia românească, va avea loc marți, 21 martie 2017, în Sala Mare a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

15
/03
/17

În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secțiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, BIEFF 2017 aduce în România cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă, renumit pentru provocatoarele sale capodopere suprarealiste din anii ‘70 („Santa Sangre”, „El Topo”, „The Holy Mountain”).

14
/03
/17

O știm și o îndrăgim din “Saltimbancii (1981) – adaptarea nuvelei lui Cezar Petrescu "Fram, ursul polar" -, din „Iarna Bobocilor” (1977), din „Pruncul, Petrolul şi Ardelenii” (1981), din „Faleze de nisip” (1983) și din multe alte filme. Anul trecut, la două decenii de la retragerea din viața publică, actrița a primit premiul de excelenţă la cea de-a 15-a ediţie a TIFF. Carmen Galin împlinește, astăzi, 71 de ani!

13
/03
/17

Nominalizat la Premiile Gopo din acest an, la categoria „Cel mai bun actor într-un rol principal”, pentru rolul Hogaș din „Câini”, actorul Gheorghe Visu spune că cel mai mult în filmul lui Bogdan Mirică i-a plăcut să tragă cu pistolul, la final.