VIDEO „Copiii lui Hitler” și „Odessa”, în programul special ,,Insuportabila Memorie” din cadrul Cinepolitica
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-copiii-lui-hitler-si-odessa-in-programul-special-insuportabila-memorie-din-cadrul-cinepolitica/

Filmele incluse programul ,, Insuportabila Memorie” sunt drame puternice, documentare şi scurtmetraje cu tematică politică; acestea vor fi proiectate sâmbătă, 6 aprilie, începând cu ora 14.30, la Cinema Elvira Popescu.

Un articol de Andrada Văsii|26 martie 2013

Ediția de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica (2 – 7 aprilie, Cinema Studio și Elvira Popescu) se întoarce la momentele delicate sau tragice din istorie și vorbește despre vină, trădare și consecințele crimelor, într-un program special numit Insuportabila Memorie.

Filmele incluse în acest program, drame puternice, documentare și scurtmetraje cu tematică politică, vor fi proiectate sâmbătă, 6 aprilie, începând cu ora 14.30, la Cinema Elvira Popescu.

Programul special va debuta cu „Examenul / „A vizsga”, în regia lui Péter Bergendy, un thriller despre spionii maghiari care, după revoluţia eşuată din 1956, pentru a-şi demonstra loialitatea faţă de cauza comunistă, au fost nevoiţi să se spioneze şi denunţe între ei. Filmul – realizat „în stilul lui «Tinker Tailor Soldier Spy», dovedind că estetica paranoid chic e populară”, potrivit „Screen International” – a avut premiera la Karlovy Vary și a câștigat trofeul Gold Hugo la Festivalul Internațional de Film de la Chicago, în competiția New Directors.

„Copiii lui Hitler” / „Hitler’s Children”, o co-producție Israel-Germania în regia lui Chanoch Ze’evi, este un documentar pătrunzător despre descendenţii celor mai importanţi oficiali ai regimului nazist, cei cu nume ca Goering, Himmler, Hoess. Cum se raportează copiii la părinții lor atunci când sunt conștienți de crimele monstruoase pe care aceștia le-au comis? Cum poartă această povară pe umerii lor și în ce fel au plătit pentru culpele acestora? Sunt câteva dintre întrebările pe care le ridică regizorul Chanoch Ze’evi, fiul unor supraviețuitori ai Holocaustului.


Despre un episod tragic din istorie pe care generațiile de după cel de-al doilea război mondial au refuzat să și-l asume vorbește Odessa, noul documentar realizat de Florin Iepan. Este un film provocator la adresa întregii societăţi, care porneşte de la probabil cel mai întunecat moment din istoria românească modernă – uciderea a peste 20.000 de evrei de către Armata Română, la Odessa, în 1941 – pentru a trage concluzii nu tocmai confortabile despre psihicul naţional.

Un alt treilea documentar din programul special Insuportabila Memorie este „Evrei de vânzare”, de Radu Gabrea, care explorează un episod din faimosul comerţ cu fiinţe umane pe care statul comunist l-a practicat decenii la rând, în special cu Germania şi Israel. Potrivit datelor prezentate în film, între 1947 și 1989, 90% dintre evreii români au părăsit definitiv România, cei mai mulți dintre ei pentru a deveni cetăţeni ai statului israelian.

Pe scurt, despre politică, o mini-secțiune din cadrul programului special, adună şase dintre cele mai importante filme scurte cu tematică politică apărute în ultimii ani. Selecţia a fost realizată de Massimilliano Nardulli, director artistic al Brest European Short Film Festival și membru al juriului Cinepolitica.

•          „Two and Two” – Marea Britanie / r. BabakAnvari 6’53

•          „Fireworks” – Franța, Italia / r. GiacomoAbbruzzese 21’

•          „Killing the Chickens to Scare the Monkeys” – Suedia, Thailanda / r. Jens Assur 23’

•          „Le Feu, le sang, les étoiles” – Franța / r. Caroline Deruas 15’

•          „Dieci cadute” – Italia / r. Nicola Console 17’56

•          „Treinta Años” – Chile, Franța / r. Nicolas Lasnibat 20’

 

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: